Küld tovább

Általános bemutató

PDF - Általános bemutató Nyomtasd ki - Általános bemutató Küld tovább - Általános bemutató

Nagyvárad Bihar megye székhelye, Románia nyugati részén, a Sebes-Körös mindkét partján, a határtól 8 km-re fekszik. Itt halad át az Erdély felé vezető legfontosabb nemzetközi út, amely összeköti Közép-Európát Délkelet-Európával, valamint az északról dél felé haladó út is.

Földrajzi helyzetének pontos meghatározása: a 47°03' északi szélesség és a 21°55' keleti hosszúság metszésénél fekszik, Európa középső részén, a Kárpát-medencében. E kedvező földrajzi fekvés egyben hozzájárult a város gazdasági fejlődéséhez, a kereskedelem kivirágzásához is. Vásárvonalon fekszik, mivel évszázadokon át itt cseréltek gazdát az Alföld és a közeli hegyek lakosainak termékei.

 

A város a Tisza síksága részét képező Körösök síksága és a Várad-Báródi-medence találkozásánál terül el, 1216 méter tengerszint feletti magasságon. Északkeleten a Rézalja dombvonulatához tartozó Hegyköz dombjai határolják, melyek alacsony szintjük ellenére hirtelen emelkednek a város fölé, azt a látszatot keltve, mintha magasak lennének. Egyes utcák felszaladnak a dombokra, mások mélyen benyomulnak a lankás vonulatok közé. A település legnagyobb része a Sebes-Körös árterületén és alsó teraszain alakult ki.

 

Nagyvárad híres hévvizeiről. Ezeket triászkori repedezett mészkövek és dolomitok tárolják, 2100-3000 méteres mélységben. E geotermális kincs mintegy 100 négyzetkilométer területen fekszik, melyet tizenegy kúton keresztül termelnek ki. Kis mennyiségű ásványi sót tartalmaz, hőmérséklete 72°C és 105°C között változik. Évente két és félmillió köbméter vizet termelnek ki, melyet felhasználnak lakások fűtésére, melegvíz szolgáltatására, a gyógyászatban.

 

A Sebes-Körös átfolyik a város központján, melynek festői szépséget kölcsönöz. A város két oldalát nyolc híd köti össze: a felső vasúti kettős híd Várad-Velencénél, a Dacia (Baross) híd az Independenţei tér és a General Magheru (Sztaroveszky) utca között, a Garasos híd a December 1. (Nagypiac) tér és a Libertăţii tér (Ezredévi emléktér) között, a központi híd (Szent László-, vagy Kishíd), egy gyalogoshíd a Crişului (Körös) utca és a Szigligeti Ede utca között, a Decebal híd (Nagyhíd, Beöthy híd) a Decebal (Vitéz) utcán, a Rogériuszi híd Észak-Őssi és a Rogériusz negyed között, végül közvetlenül mellette van az alsó vasúti híd. A Decebal és a Rogériuszi híd között van egy ideiglenes pontonhíd is, amely mellett most épül az új közúti híd.

Nagyvaradi utcak nyilvantartasai