Trimite unui prieten

Casa Darvas - La Roche

Exportă PDF - Casa Darvas - La Roche Tipărește pagina - Casa Darvas - La Roche Trimite unui prieten - Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas - La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. 

Faţada este ritmată cu butoni decorativi din ceramică de Zsolnay ce au şase motive decorative distincte. Culoarea lor verzui-albastră, cu reflexele metalice ale smalţului de eosin, conferă întregului ansamblu arhitectural eleganţă şi spectaculozitate.  

Un element central al faţadei este balconul cu parapetul metalic cu o bogată decoraţie traforată. Motivele simbolice sunt conurile de pin, inimile şi spiralele vegetale  înscrise simetric în triunghiul echilateral. El este străjuit de un personaj statuar  ce cuprinde cu braţele un vas ornamentat cu ceramică de forme stelare, colorate în aceeaşi gamă strălucitoare de verde-albăstrui.

O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile ce decorează atât faţadele cât şi încăperile principale. Motivele  sunt inspirate  din  natură, mai ales din lumea plantelor şi a păsărilor. Prezenţa chipului feminin în medalioane conferă un farmec în plus compoziţiei decorative. Alte elemente originale păstrate sunt benzile  din   mozaic colorat  ce marchează, asemeni unor brăţări aurite,  baza şi partea superioară a coloanelor semicirculare dintre ferestre.

Foarte valoroasă este şi feroneria casei. Fierul a fost modelat conform unui design ce stilizează în viziunea geometrică a Secessionului vienez motive vegetale cu semnificaţii simbolice. Motivul triunghiular în care se înscrie laleaua, vrejurile spiralate, benzile verticale cu bulbi germinativi îl regăsim la parapetul balconului deschis spre curtea interioară.

Interioare de epocă

Păşind dincolo de faţadă, casa îşi descoperă treptat comorile. Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile. Prima dintre piesele valoroase originale ce întâmpină vizitatorul este peretele vitrat al holului de la parter. La etaj privirea se îndreaptă spre o fereastră cu vitralii decorată cu tije florale ce răsar dintr-un ghiveci şi cu păsări colorate ce le ciugulesc, păstrată în locul şi forma originală din casă. Dormitorul oferă o amplă panoramă vitrată, peretele nordic fiind în întregime alcătuit din patru ferestre monumentale a căror decoraţie atinge maxima strălucire văzute din interior. Vitraliile sunt alcătuite din  piese de sticlă colorată  în masa şi asamblate printr-un desen făcut din benzi de plumb, aceasta fiind tehnica autentică a vechilor artizani.

Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol decorată cu elemente geometrice din ceramică de Zsolnay, precum şi cele două măşti de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată cu decupaje geometrice specifice pentru stilul Secession vienez. Prezintă interes şi clanţele  uşilor şi cremonele ferestrelor, toate particularizate prin monograma proprietarului înscrisă în cerc « DI », ceea ce demonstrează că proiectul de amenajare interioară al casei a fost tratat până la cel mai mic detaliu. Definitorii ca elemente reprezentative pentru stilul secession se numără şi stucaturile ce decorează tavanele tuturor încăperilor. Remarcabil este tavanul sufrageriei, bogat decorat cu motive vegetale luxuriante.

Mobilierul în stil neo-rococo, din lemn de paltin vopsit alb s-a păstrat în dormitor şi cuprinde mai multe piese: pat cu baldachin, noptiere şi comoda cu trei sertare decorate cu alamă turnată şi cizelată, dulap cu trei uşi, bogat ornamentate cu nervuri din care se desprind frunze şi flori, uşa centrală având cristal şlefuit, oglindă de perete din cristal veneţian şi lemn de esenţă exotică, masă circulară cu patru picioare arcuite şi masă de toaletă cu suprafaţă plană din furnir de paltin mazarit şi candelabru cu şase braţe cu sticlă opalescentă.

Bucătăria păstrează din mobilierul original o sobă de gătit cu plăci de faianţă şi plită tuci precum şi faianţa şi pavimentul decorat cu motive geometrice alb-albastre, dovadă că nici aceste detalii ale încăperii nu au fost neglijate. Pentru a întregi atmosfera de epocă, etajul a fost decorat cu  piese de mobiler de epocă, obiecte şi tablouri ce împreună definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.  


GALERIE FOTO

Casa Darvas - La Roche

 

 

Program de vizitare obiectiv turistic Casa Darvas - La Roche:

În prezent, Casa Darvas - La Roche nu este deschisă pentru vizitare, fiind în reabilitare.

 

Situatie Covid
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Trafic greu
AmParcat
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421