Küld tovább

Nagyvárad parkjai

PDF - Nagyvárad parkjai Nyomtasd ki - Nagyvárad parkjai Küld tovább - Nagyvárad parkjai

A lakosok számát tekintve Nagyvárad lakosonként 25 négyzetméternyi területtel büszkélkedhet már ami a zöldövezetek számát illeti. Ez a szám alig 1 négyzetméterrel kevesebb mint az a lakosra eső felület, amelyet az Európai Únió megkövetel a tagállamoktól. Ez az egyik oka annak is, hogy Nagyvárad ez évben megkapta a Románia Zöldfővárosa megtisztelő címet is, amelyet egy évig birtokolhat.

Nagyváradon 412.833 négyzetméternyi park, 199.250 négyzetméternyi parkosított tér és 55.939 négyzetméternyi tömbházak közötti zöldövezet található. 

Nagyváradon az első parkok és zöldövezetek a XIX században alakultak ki, a mostani Petőfi park és a Rhédey kert környékén. Ezek máig léteznek, bár a Rhédey park két részre oszlott, egyik része a mai állatkertnek másik a Balcescu parknak ad otthont. 

A Barok palota kertje egy igazi dendrológia park, itt több mint 100 év feletti fák is megtalálhatóak.

A huszadik század elején a Sebes Körös jobb partján, egy lápos területen alakították ki a városi parkot, amely később Munkásliget, majd a Bratianu park nevet kapta. Ez a város legnagyobb parkja, amely alatt több termálvizes forrás is található, amelyek a közeli Városi strand vizét is melegítik.

Ugyancsak a jobb parton található az Eminescu park, a Libertatii utcán.

A második világháborút követően több parkot is kialakítottak Nagyváradon: A December 1 parkot (az 50'-es években, az egykori piac helyén), a December 22 parkot, a Vársáncban a dendrológiai parkot, a Szőlősi parkot, az Olaszi parkot, stb.

Íme Nagyvárad főbb parkjainak listája:

 

1. Olaszi park

2. a Barok palota parkja

3. Petőfi Park

4. Szent András apostol park

5. Libertăţii park

6. Vársánc beli park

7. I.C. Brătianu Park

8. Traian park

9. Ţăranilor téri park

10. az Állami Egyetem parkja

11. Gomba

12. Bălcescu park

13. Matei Basarab park

14. Decembrie 22 park

15. Ghioceilor park

 

Nagyváradon 204 ezer lakosra lakosonként 25 négyzetméternyi zöldterület esik. A megyeszékhelyen az előírásoknak megfelelő területből alig 20 hektárnyi zöldövezet hiányzik – jelentette ki Ilie Bolojan polgármester. A továbbiakban is folytatni fogjuk azokat a lépéseket, amelyek a zöldövezetek növekedését szorgalmazzák Nagyváradon, javítani szeretnénk a meglévő zöldövezetek minőségét, illetve újabb területek kialakítását tervezzük – ismertette a polgármester.

 

Fénykép album - Nagyvárad parkjai