Küld tovább

A nagyváradi Városháza tornya

PDF - A nagyváradi Városháza tornya Nyomtasd ki - A nagyváradi Városháza tornya Küld tovább - A nagyváradi Városháza tornya

A nagyváradi Városházát két év alatt építették meg, a munkálatok 1902 február és 1903 októbere között zajlottak.

A Városháza tornya a hivatal T.Vladimirescu utcai részén található, közel 50 méter magas. 4 fő szinttel rendelkezik, ebből 3 panoráma kilátást biztosít a városra.

Az első szinten található a torony órája is, amely egész órakkor zenével jelzi az idő múlását. Az óra a huszadik század elején, 1904-ben Mezey Dezső órásmester műhelyében készült. Jelenleg az órát Nagy Csaba Sándor órásmester felügyeli, neki köszönhetően az óra szerkezete 1992-ben megújúlt.

A toronyóra négy részből áll, számlapokból, amelyek az óra minden oldalán megtalálhatóak. Az elülső számlap, amely a Sebes Körös irányába mutat, vastag üvegből készült, úgynevezett tejüvegből, ez hátulról van megvilágítva. 1944-ben, a háború után a számlapokat kicserélték.

A toronyóra mindkét világháborút átvészelte, a hivatal tetejét és a torony falát 1917-ben és 1944-ben tűzvész tizedelte. A torony óraszerkezete máig őrzi az 1944-ben kapott golyótalálatok nyomait.

A torony második szintjén 33,85 méter magasból nyílik kilátás a városra. A "Szemelvények a Bihar megyei tűzoltók történetéből" című kiadvány megemlíti, hogy a város tornyából harangjelzéssel jelezték a város különböző pontjain a tűz megjelenését, két hangjelzés, ha Újvároson, 3 hangjelzés amikor Olasziban, 4 hangjelzés, ha észak Olasziban, illetve 5 és 6 hangjelzés amennyiben Velencén tört ki a tűz.

A megfigyelő toronyban napközben egy vörös zászlót tűztek ki, abba az irányba, amerre kiütött a tűz, éjszaka pedig fényforrással jelezték a tüzet.

A torony harmadik szintjén 40,25 méter magasan, a balkon szintjén, hatalmas kalapácsok jelzik a negyed órákat.

Az utolsó szintről a belváros legszebb turisztikai látványosságait lehet egy teleszkóp segítségével megtekinteni. Ide egyszerre öt fő mehet fel, körparonámában megtekinteni a város szépségeit.

 

Látogatási program

Hétfő - zárva

Kedd- péntek 12,30 - 18,30 óra

(18,00 óra az utolsó csoport )

Szombat - vasárnap  12,30-19,30 óra

(19,00 óra az utolsó csoport)

 

Hétfőn és hivatalos munkaszüneti napokon - január 1 és 2-án, Húsvét első és második napján, Pünkösd első és második napján, augusztus 15-én, December 1-én, Karácsony első és második napján a Torony zárva tart

Abban az esetben, ha az időjárási viszonyok nem a megfelelőek biztonsági okokból a torony legfelső szintje nem látogatható.

 

Előzetes bejelentkezést az alábbi elérhetőségeken fogadnak:

0731-212.284

0259-437.000, 262-es belső mellék

vagy

email: vizitareturn@oradea.ro