Trimite unui prieten

Expoziție interactivă la Muzeul Orașului Oradea: Matia Corvin – Viața la Curtea Regală

Marti , 26 Noiembrie 2019, 11:20

Exportă PDF - Expoziție interactivă la Muzeul Orașului Oradea: Matia Corvin – Viața la Curtea Regală Tipărește pagina - Expoziție interactivă la Muzeul Orașului Oradea: Matia Corvin – Viața la Curtea Regală Trimite unui prieten - Expoziție interactivă la Muzeul Orașului Oradea: Matia Corvin – Viața la Curtea Regală
Expoziție interactivă la Muzeul Orașului Oradea: Matia Corvin – Viața la Curtea Regală

Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, din Cetate, găzduiește pentru următoarele 6 luni o expoziție interactivă deosebită, dedicată regelui Matia Corvin, sub denumirea „Matia Corvin - Viața la Curtea Regală".

Începând din 29 noiembrie, ora 16:00, vizitatorii de toate vârstele au posibilitatea să descopere fragmente importante din viața cotidiană a acestei curți regale renumite în perioada Evului Mediu, readusă în actualitate cu ajutorul figurinelor tridimensionale. În plus, copiii se pot bucura de jocuri și jucării medievale pe care le pot testa, acestea fiind concepute din materialele vremii, aflate la pol opus față de tehnologia la care cei mici au acces în prezent.  

Expoziția este una deosebită datorită faptului că ilustrează o perioadă a Evului Mediu într-un mod neconvențional, în formă tridimensională, fiind utilizate și efecte vizuale și sonore. Personajul central este regele Matia Corvinul, o personalitate cu calități multiple, prototipul omului renascentist (omul universal), cultivat, diplomat etc. În jurul lui a prins viață faimoasa curte domnească renascentistă regală de la Buda.

Expoziția poate fi văzută de marți până duminică, între orele 9:00-17:00. Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană (adult/copil).

Pentru informații suplimentare despre bilete și rezervări, ne puteți contacta la numărul de telefon: 0359 191 096 și pe adresa de mail: contact@muzeulmoo.ro

Figurile prezentate în expoziție sunt organizate în cinci scene tematice (umanismul - religia - științe; artele; arhitectura, sculptura, pictura; războaiele purtate și Armata Neagră; curtea regală și diplomația în evul mediu, precum și muzica și iubirea ).

Prezentarea scenelor tematice reprezentative domniei lui Matia Corvin este rezultatul colaborării unei echipe de specialiști și este realizată pe baza unor documente istorice autentice. Configurațiile și costumele medievale au fost realizate cu ajutorul istoricilor, textele explicative și literare au fost redactate cu aportul istoricilor literari, cele 28 de figuri umane au fost modelate în tehnica cu silicon, iar obiectele care împodobesc interioarele au fost realizate în ateliere specializate de alți specialiști: scenograf-designer, sculptor, cioplitori de lemn, armurier, confecționeri de pălării și de peruci.

Date istorice, ce leagă Oradea de regele Matias Corvin

Prima vizită a regelui în urbea, încă de pe atunci înfloritoare, de pe Crișul Repede pare să fi avut loc în anul 1456. În urma unui cutremur din anul 1443, turnul estic al catedralei din cetate s-a prăbușit. Episcopul Ioan Vitez de Zredna s-a ocupat atunci de reconstrucția zidurilor bisericii. Se presupune că la procesiunea de recunoștință organizată de episcop a participat și familia lui Iancu de Hunedoara, deci inclusiv Matia.

Alte surse neconfirmate pomenesc de  prezența fiilor lui Iancu de Hunedoara, Ladislau și Matia, la Oradea, în anturajul episcopului umanist Ioan Vitez de Zredna,  cel care s-a ocupat de educaţia copiilor.

În anul 1467, după o campanie militară la Farnos (comuna Sfăraş, aparținea comitatului Bihor, azi în jud. Sălaj), regele se oprește la Oradea fiind oaspetele episcopului János Beckenschläger, un apropiat al său. Legenda spune că porțiunea de drum între satul Bucea și Negreni a fost numită de atunci „Popasul regelui".

Peste un an, în 1468, întorcându-se din expediția militară din Moldova, unde a fost rănit de o săgeată cu trei vârfuri, s-a oprit iarăși la cetatea Oradiei, unde va întâlni delegația solemnă a stărilor catolice din Cehia.

La 7 februarie 1474, oştile lui Ali Oglu Malcovici, begul de Semendria, au atacat oraşul, profitând de lipsa lui Matia Corvinul aflat într-o expediţie în sudul Poloniei. Atacatorii au distrus oraşul,  luând în robie cetăţeni şi locuitori ai acestui pământ, fără a putea cuceri însă cetatea. Matia va sprijini reconstruirea așezării și a fortăreței, întărind privilegiile capitlului și ale orașului.

 

 

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei