Trimite unui prieten

9 octombrie – Ziua Holocaustului

Miercuri , 9 Octombrie 2019, 15:35

Exportă PDF - 9 octombrie – Ziua Holocaustului Tipărește pagina - 9 octombrie – Ziua Holocaustului Trimite unui prieten - 9 octombrie – Ziua Holocaustului
9 octombrie – Ziua Holocaustului

Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Potrivit acestei Hotărâri de Guvern, cu prilejul Zilei Holocaustului „vor fi organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică".

Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea se alătură acestui demers, astfel în cadrul parteneriatului cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, muzeograful Diana Iancu va vorbi participanților la simpozionul „HISTORY .... BEYOND WORDS" despre semnificația zilei de 9 octombrie și despre instituția de cultură, ce reprezintă un justificat elogiu adus comunității evreiești din Oradea, dar totodată și un loc al memoriei, ce amintește calvarul evreilor orădeni.

Tot cu ocazia acestei zile, elevii de la Colegiul Economic „Partenie Cosma", îndrumați de doamna profesoară Claudia Cotuna, vor ține un moment de reculegere la Memorialul „Eva Heyman", realizat de către Asociația „Tikvah", în amintirea tuturor copiilor evrei deportați din Oradea.

Acțiunile acestei zile se desfășoară și în cadrul proiectului „Ambasadorii Memoriei". Conştientizarea de către tineri a Holocaustului, respingerea violenței, implicarea activă în desfășurarea acțiunilor din cadrul Muzeului Istoriei Evreilor din Oradea, provocarea la dialog și creativitate, precum și conștientizarea faptului că fiecare are un rol însemnat în societatea este motivația principală a acestui proiect. Avem obligația morală de a cunoaște Holocaustul, de a ține vie amintirea victimelor, a celor 6.000.000 de evrei, exterminați prin cele mai crude mijloace. 

 

 

Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei