Trimite unui prieten

Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură

Joi , 17 Octombrie 2013, 12:47

Exportă PDF - Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură Tipărește pagina - Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură Trimite unui prieten - Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură
Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură

Alex Ştefănescu vine la Oradea pentru a le vorbi tinerilor despre literatură şi pentru a lansa o carte incendiară despre el însuşi.

Luni, 21 octombrie 2013, de la ora 12, în Sala Mare a Primăriei din Oradea, Alex Ştefănescu susţine conferinţa cu tema Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură.

Timp de cincizeci de ani de carieră scriitoricească, Alex Ştefănescu şi-a făcut profesia de critic literar fidel unei devize entuziaste: „Hai să ne bucurăm împreună de frumuseţea literaturii!" Acest crez dovedeşte disponibilitatea sa de a împărtăşi tuturor, oricând, tot ce a înţeles despre literatură şi despre felul în care literatura este receptată de cititori.

,,Literatura a fost creată ca o sursă de plăcere. Nu are altă rațiune (semănând din acest punct de vedere cu muzica, pictura, dansul, teatrul, filmul artistic, jocul de șah, bătaia cu bulgări de zăpadă etc.). Este absurd ca utilizarea ei să fie considerată obligatorie. Este grotesc ca un tânăr să învețe literatura de frică (de frica unui profesor sever sau a unor examene de care depinde viitorul lui). Este ca și cum ar bea șampania cu lingurița, la ore fixe, în stilul în care se bea un sirop de tuse", crede Alex Ştefănescu.

Conferinţa susţinută de Alex Ştefănescu este organizată de Fundaţia Academia Civică Bihor, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea.

La conferinţă participă: Ion Simuţ, profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene ,,Gh. Şincai", Viorel Ilea, inspector de limba şi literatura română.

Parteneri: Universitatea din Oradea, Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai", Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Conferinţa precedă lansarea cărţii "Convorbiri cu Alex Ştefănescu" de Ioana Revnic, o carte în care Alex Ştefănescu spune adevărul, tot adevărul şi numai adevărul. Lansarea va avea loc luni, 21 octombrie de la ora 17, la Librăria Humanitas ,,Mircea Eliade" din Oradea.

ALEX ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Redactor (începând din 1990) și redactor -şef (în perioada 1995-2010) al revistei România literară.
Autor a mii de articole şi a 20 cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.
Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex Ştefănescu - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între 2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

 

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator