Trimite unui prieten

Marea Unire, sărbătorită la Oradea

, 1 Decembrie 2019, 16:42

Exportă PDF - Marea Unire, sărbătorită la Oradea Tipărește pagina - Marea Unire, sărbătorită la Oradea Trimite unui prieten - Marea Unire, sărbătorită la Oradea
Marea Unire, sărbătorită la Oradea

Orădenii, alături de ceilalți cetățeni ai României, au sărbătorit azi 101 de ani de la Marea Unire. Pentru a marca importanţa semnificaţiei Zilei Naţionale a României, în municipiul Oradea au fost organizate o serie de manifestări festive în Parcul 1 Decembrie și în Centrul Civic.

Festivitatea a început la ora 12:00, pe platoul de lângă Statuia Ostașului Român, cu o ceremonie militar-religioasă. După intonarea Imnului Național al României și oficierea slujbei religioase de către preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, evenimentele au continuat cu alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului, rostite de prefectul județului Bihor Ioan Mihaiu și conf. univ. dr. Alina Stoica.

Prefectul Ioan Mihaiu a menționat că 1 Decembrie este Ziua Națională, o zi de mare însemnătate pentru poporul român, o zi în care mai mult ca oricând simţim cu toții apartenența la neam, ziua care încarcă pe fiecare român cu un sentiment de mare patriotism.

"Acum 100 de ani, Marea Unire a fost cea care a definit România ca stat național, suveran, independent și, cel mai important, ca stat unitar. Tot zbuciumul nostru istoric a fost concentrat în 1918 în dorința de înfăptuire a României Mari, și am reușit, cu eroii, cu elitele vremii dar și cu multe sacrificii, România Mare și locuitorii ei au atins atunci  idealul unirii. Ce a fost și mai determinant pentru actul unirii a fost patriotismul, patriotismul celor care simțeau și trăiau românește, responsabilitatea față de țară și binele comun, asumarea identității și curajul de a lua atitudine, de a lupta pentru a vedea concretizat visul Unirii. Istoria asta trebuie s-o integrăm în conștiința fiecăruia dintre noi și nu este o zi mai potrivită decât cea de astăzi ca noi să căutăm nu doar respect față de istorie, față de eroi, față de sacrificii, ci să căutăm conștiința noastră națională, conștința comună cu principii morale și creștine", a spus prefectul județului Bihor Ioan Mihaiu.

Totodată, prefectul a pus accentul pe importanța educației și îndrumarea celor care vor moșteni România, copiii noștri, precum și pe necesitatea libertății naționale, menționând că diversitatea cetățenilor trebuie să facă mai bogată România.

După discursul rostit de către prefect a luat cuvântul conferențiarul Alina Stoica, care în discursul său a punctat importanța municipiului Oradea în realizarea Marii Uniri din 1918.

"Astăzi sărbătorim un moment de înaltă conștință spirituală, patriotică și maturitate politică, o autentică sărbătoare națională, care a marcat în calendarul evenimentelor noastre istorice momentul încheierii edificării Statului Național Unitar Român, actul de la 1 Decembrie 1918. Nu putem vorbi despre acest moment istoric național fără să punctăm rolul esențial pe care orașul nostru l-a deținut în zodia acelei epoci: la Oradea s-a semnat la 12 octombrie 1918, în mare secret, declarația de autodeterminare a românilor redactată de Vasile Goldiș. Acest document cuprindea hotărârea națiunii române din Transilvania de a se așeza printre națiunile libere în temeiul dreptului ca fiecare națiune să dispună liber de soarta sa", a spus dna Stoica.

După un scurt moment artistic, realizat de către Grupul Vocal Simboluri Bihorene, a urmat festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori. Instituția Primăriei a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan.

Ceremoniile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, onorul muzicii militare și parada militară cu personal și tehnică între Piaţa E. Gojdu şi Piaţa Cetăţii.

La finalul ceremoniei militare, în completarea programului, de la ora 14, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, municipalitatea în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea au pregătit și în acest an 2700 de porții de fasole cu ciolan.

 

 

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei