Trimite unui prieten

Miercuri, 5 decembrie, va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor

Marti , 4 Decembrie 2018, 15:38

Exportă PDF - Miercuri, 5 decembrie, va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor Tipărește pagina - Miercuri, 5 decembrie, va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor Trimite unui prieten - Miercuri, 5 decembrie, va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor
Miercuri, 5 decembrie, va fi inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor

Miercuri, 5 decembrie 2018, de la ora 17:00, de Sărbătoarea luminilor, va avea loc inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor.

Amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25, acesta va funcționa ca secție a Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural.

Din seara zilei de 2 decembrie până în seara zilei de 10 decembrie, evreii sărbătoresc Hanukkah. Invitația la inaugurare a fost făcută exact în spiritul acestei sărbători, aceasta fiind o ocazie specială pentru sinagoga ortodoxă să se umple iar de strălucirea de altădată și pentru cei prezenți să împărtășească bucuria că acest spațiu special este readus la viață, în folosul comunității. 

Data deschiderii oficiale a fost aleasă la sugestia comunității evreiești. 

În amenajarea muzeului s-a optat pentru un concept de design muzeal deosebit, menit să surprindă vizitatorii și să trezească contemplația. 

La parter, amenajarea muzeală va cuprinde istoria comunității și dezvoltarea orașului, când contribuția lor la creșterea orașului s-a concretizat inclusiv prin arhitectura unică, dar și ilustrarea vieții evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești. Urcând la etaj, vizitatorul va coborî, de fapt, în infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre. 

Muzeul, spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului, are ca public țintă orădenii în primul rând, care sunt invitați să cunoască mai în detaliu familiile care au construit o parte dintre superbele palate din Oradea, dar sunt așteptați și vizitatorii din străinătate.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei. Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii.

 

 

Centenar
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Camera web
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta