Trimite unui prieten

Obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale, expuse în Templul Francmasoneriei

Miercuri , 24 Noiembrie 2021, 13:37

Exportă PDF - Obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale, expuse în Templul Francmasoneriei Tipărește pagina - Obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale, expuse în Templul Francmasoneriei Trimite unui prieten - Obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale, expuse în Templul Francmasoneriei
Obiecte și documente din patrimoniul arhivelor naționale și locale, expuse în Templul Francmasoneriei

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, expune în cadrul expoziţiei permanente din Templul Francmasoneriei obiecte şi documente din patrimoniul arhivelor naţionale şi locale.

Evenimentul va avea loc joi, 25 noiembrie, de la ora 16:00, la Templul Francmasoneriei, pe Calea Armatei Române nr. 4, în prezenţa directorului de la Arhivele Naţionale ale României, dr. Cristian Aniţa şi a viceprimarului Arina Moş.

Expoziţia prezintă în original cele două steaguri ale Marii Loji Naţionale din România din 1923 şi documente de corespondenţă din perioada 1876 - 1900 ale Lojii "Regele Ladislau", care nu au mai fost prezentate publicului şi cercetate până în prezent. Documentele fac parte din patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Bihor, acestea fiind supuse unui amplu proces de restaurare pentru a putea fi expuse.

Expoziţia este organizată ca urmare a semnării Acordului de parteneriat şi a Protocolului de colaborare încheiate cu Arhivele Naţionale ale României, prin care au fost stabilite acţiuni de colaborare instituţionale privind cercetarea ştiinţifică, cultural-educativă de informare publică şi organizarea de evenimente comune în anul 2021.

Acordul de parteneriat a presupus identificarea şi restaurarea documentelor din arhivă referitoare la francmasoneria din România şi Oradea, pentru a putea fi prezentate publicului în cadrul expoziţiei de specialitate.

Având în vedere buna colaborare între cele două instituţii, au fost stabilite teme noi de cercetare legate de Loja "Regele Ladislau", astfel că vor fi semnate acte adiţionale de prelungire a termenelor celor două documente până în anul 2023.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 septembrie 2022. Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10-18.

 

 

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator