Trimite unui prieten

Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius

Miercuri , 7 Octombrie 2020, 14:09

Exportă PDF - Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius Tipărește pagina - Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius Trimite unui prieten - Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius
Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius

Primăria Oradea anunță finalizarea „Studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius" - proiect Pilot Masterplan, realizat de compania de arhitectură olandeză PosadMaxWan.

De menționat că Primăria Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a comandat acest studiu pentru a putea defini o strategie de regenerare în cartierele construite înainte de 1990. Proiectul pilot are loc așadar în cartierul cel mai dens locuit și unde efectele vor putea avea cel mai mare impact: Cartierul Rogerius.

Zona de studiu se întinde de-a lungul str. Transilvaniei, între Parcul Magnoliei - str. Corneliu Coposu - B-dul Dacia și se extinde în zona de blocuri până la Liceul Lucian Blaga/Grădinița nr. 20.

Costul acestui studiu a fost de 96.850 lei plus TVA.

Concluziile studiului de regenerare se bazează pe analiza următoarelor tematici principale:  spațiul construit - locuire, spațiul construit - facilități (economie, sănătate, învățământ etc.), spațiul public - mobilitate, spațiul public verde, mediu - calitatea aerului, apei şi a solului, nivelul de zgomot etc.

Studiul de regenerare urbană în centrul cartierului Rogerius vine și propune un pachet de intervenții și politici publice în acest sens.

Fondurile europene din perioada 2021-2027 devin astfel o oportunitate pentru a pune în practică regenerarea urbană în Oradea.

Pentru realizarea studiului s-a inițiat un proces de consultare publică

Pentru a avea o imagine completa asupra problemelor cartierului Rogerius și a priorităților, s-a inițiat un proces de consultare publică. Astfel, peste 450 de locuitori au răspuns chestionarului distribuit de către Primăria Oradea între 2 și 18 iulie. Datorită măsurilor de prevenție COVID-19 din respectiva perioadă, majoritatea răspunsurilor au venit prin mediul online (449 respondenți), participând însă și peste 100 de respondenți care au completat fizic chestionarul.  

Cetățenii au trebuit să răspundă la următoarele trei întrebări: 1. Care este locul sau strada ta preferată din cartierul Rogerius? Spune-ne de ce!; 2. Care este problema cu care te confrunți des în cartierul Rogerius? și 3. Care este lucrul cel mai important pe care ti l-ai dori realizat sau schimbat în cartierul Rogerius?

O statistică a răspunsurilor cetățenilor arată ca cele mai importante teme în cartier sunt spațiul verde, disponibilitatea parcărilor, dar și spațiul public ocupat de parcare. Aceste teme sunt urmate de infrastructura pentru cicliști și pietoni, poluarea aerului, zgomotul, locurile de joacă și varietatea spațiilor comerciale și social-culturale.

Regenerare bazată pe un urbanism sănătos

Regenerarea bazată pe urbanismul sănătos necesită o abordare integrată pentru a obține un rezultat palpabil. Pentru aceasta s-au dezvoltat următoarele patru principii de lucru aplicate la nivel urban:

1. Ordinea la bază. Reglementările urbane - în ce privește nivelul maxim de poluare, zgomot etc. - trebuie respectate și constant adaptate noilor avansări ale tehnologiei.

2. Raza de acțiune activă pentru toate vârstele. Facilitățile de bază, spațiile verzi, școlile și grădinițele trebuie să fie accesibile cu transportul în comun, pe jos sau cu bicicleta. Un cartier bine amenajat pentru grupurile cele mai sensibile vârstnici și copii este un cartier bun pentru oricine.

3. Spațiul verde mare și mic. Locuitorii din cartier trebuie să beneficieze de spații verzi de diferite tipologii la diferite distanțe: scuar, parc de cartier, parc regional.

4. Cartierul complet. Locuitorii trebuie sa aibă în apropiere toate facilitățile sociale și comerciale necesare vieții zilnice.

Ce prevede strategia de regenerare urbană?

Strategia de regenerare prevede următoarele: coridor verde pentru trafic lent între școli și punctele de atracție din cartier, cu prelungire spre malul Crișului Repede și spre zona dealurilor; inel protector - devierea traficului de tranzit din cartier și barieră verde împotriva poluării; strategie de parcare în trepte - vizitatori la margine, locuitorii în parcări etajate și pe stradă; reabilitare integrată a locuințelor colective și a spațiului public adiacent; redezvoltare cu funcțiune mixtă; inima cartierului - eliberată de traficul auto de tranzit, cu mai mult spațiu pentru pieton, comerț, servicii, cultură și nod de transport în comun; un nou spațiu verde - de-a lungul vechiului curs de apă, o oază de liniște lângă Spitalul Municipal și pentru blocurile din jur;  profil complet de bulevard - siguranță în trafic pentru pietoni, linie înierbată de tramvai, piste de biciclete separate și canale tehnice vizitabile.

Toate aceste măsuri de regenerare urbană sunt prevăzute a fi realizate etapizat în perioada 2024 - 2032.

Urmează ca studiul de regenerare, politicile publice și planul de măsuri să fie supuse aprobării în ședința Consiliului Local.

În atașament poate fi vizualizat „Studiul de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius".

Fișiere - Primăria Oradea anunță finalizarea studiului de regenerare urbană pentru Centrul cartierului Rogerius

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator