Trimite unui prieten

Proiecte de hotărâri privind noi investiţii, votate în Consiliul Local

Miercuri , 13 Septembrie 2017, 11:45

Exportă PDF - Proiecte de hotărâri privind noi investiţii, votate în Consiliul Local Tipărește pagina - Proiecte de hotărâri privind noi investiţii, votate în Consiliul Local Trimite unui prieten - Proiecte de hotărâri privind noi investiţii, votate în Consiliul Local
Proiecte de hotărâri privind noi investiţii, votate în Consiliul Local

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de marţi, 12 septembrie 2017, s-au aflat câteva proiecte de hotărâri importante, ca rectificarea bugetului pe anul 2017, descentralizarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ sau proiectul strategic Hu-Ro vizând îmbunătăţirea serviciilor în sănătate. Primarul Ilie Bolojan a prezentat aceste proiecte într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea şedinţei, alături de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Achiziția lucrărilor de întreţinere a străzilor pe următorii patru ani

Un prim proiect de hotărâre aflat masa consilierilor locali a fost cel privind achiziţia lucrărilor de întreținere, reparaţii și amenajare a străzilor, podurilor și traficului rutier în municipiul Oradea, pentru o perioadă de 4 ani. În această privință primarul a declarat: „Urmează să fie declanșată procedura de licitație pentru selectarea firmelor de construcție care vor întreține și asfalta drumurile din municipiul Oradea. Noi am operat în acești ani pe două loturi: malul stâng și malul drept al Crișului Repede. Au fost licitații separate. Am avut contracte cu două firme, a existat deci posibilitatea unor termene de comparații între cele două firme, în așa fel încât să menținem în permanență o presiune pe acestea pentru a realiza lucrări de calitate. Mergem în continuare pe aceeași politică, deci vor fi licitații pe două loturi, malul stâng și pe malul drept. Durata de contractare va fi de 4 ani de zile, urmând ca licitația s-o derulăm în această toamnă."

Rectificarea bugetului municipiului Oradea pe anul 2017

O prevedere importantă a rectificării de buget a fost solicitarea OTL SA pentru alocarea unei sume în vederea achiziționării a zece tramvaie second-hand. Primarul Ilie Bolojan arătat că pe viitor se are în vedere şi achiziţionarea unor tramvaie noi, din proiectul de mobilitate urbană, precum și a unor tramvaie second hand modernizate, care să asigure funcționarea sistemului de transport în anii următori, urmând ca până în anul 2024 orașul Oradea să aibă o flotă de tramvaie într-o stare foarte bună. 

Un alt capitol al rectificării de buget se referă la sistemul de termoficare. Orașul a beneficiat de fonduri europene importante, din care a fost realizată o centrală nouă în municipiul Oradea, și se vor continua lucrările de înlocuire a magistralelor vechi. Se are în vedere automatizarea punctelor termice din oraș. „Alocăm o sumă de 150 000 lei pentru realizarea unui studiu din care să rezulte care va fi investiția pe care noi o vom realiza în anii următori în partea de producție a energiei termice", a spus Ilie Bolojan. De asemenea, se vor aloca bani pentru un studiu de fezabilitate în vederea optimizării și punerii la punct a sistemului de termoficare în Piața Ferdinand. 

Un alt material, de asemenea important, se referă la parcul industrial. Compania Inteva își extinde operațiunile în Oradea, realizând printr-un dezvoltator o investiție de aproximativ 7,1 milioane de euro. Ca urmare a realizării acestei investiții până la sfârșitul anului viitor, în noua locație situată vizavi de cimitirul Rulikowski, până în anul 2024 vor lucra aproximativ 400 de angajați. 

În ceea ce privește Palatul Vulturul Negru, primarul Ilie Bolojan a arătat că investițiile de aproximativ 3 milioane de euro în lucrările de subteran, consolidări și reabilitarea fațadelor, copertinei și a turnurilor au fost finalizate. A fost luată decizia ca unele spații din pasaj, ocupate de anumite ONG-uri, să fie eliberate până la data de 30 septembrie, pentru ca acestea să poată fi scoase la închiriere în vederea realizării unor venituri mai mari și generării unor activități care să atragă mai mult public. Vor fi scoase aproximativ 10 spații la licitație începând cu luna octombrie, estimându-se realizarea unor venituri de aproximativ 100.000 de euro pe an, care vor fi alocați pentru fațade sau întreținerea Palatului Vulturul Negru. 

Descentralizarea bugetară a școlilor de stat din municipiul Oradea

Un alt proiect de hotărâre care s-a aflat pe masa Consiliului Local a fost cel cu privire la descentralizarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ. Întrucât de la bugetul de stat se acoperă doar salariile şi o parte a cheltuielor de funcţionare, restul fiind contribuţia municipalităţii, au fost luate măsuri pentru scăderea acestora din urmă, de la 5 milioane de lei pe an la 3 milioane. Aceste cheltuieli de funcţionare au fost gestionate până în prezent de Primăria Oradea. „Având în vedere că în primăvara acestui an am semnat contracte de administrare, pentru prima dată, cu directorii de școli, am luat decizia să descentralizăm aceste cheltuieli începând cu această toamnă, deci cu noul an școlar, în așa fel încât toate cheltuielile vor fi urmărite, gestionate și derulate prin unitățile școlare, Primăria Oradea urmând să realizeze doar lucrările de reparații și investiții", a spus Ilie Bolojan. 

Primăria Oradea are în vedere derularea unor programe de investiții în școli care vizează punerea la punct a tuturor internatelor școlilor din municipiul Oradea. O altă linie de investiție importantă va fi reabilitarea tuturor școlilor care în prezent sunt în stare proastă. Astel, toți banii care vor fi economisiți în urma procedurii de descentralizare vor fi alocați în programe de învățământ, respectiv în reabilitarea școlilor. 

Proiect strategic România-Ungaria, pe sănătate

Proiectul intitulat "Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență" va fi depus în vederea finanțării în cadrul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020 și vizează îmbunătățirea serviciilor de sănătate și investiția în infrastructura medicală. Data limită a depunerii proiectului este 20 septembrie 2017.

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, a explicat că proiectul are în vedere dotarea spitalelor din județ cu aparate radiologice digitale și ecografe la nivelul urgențelor, care vor fi conectate la „creierul" aflat în spitalul județean, făcând astfel posibilă punerea rapidă a diagnosticului chiar și în absența medicului de specialitate, și, de asemenea, selectarea cazurilor care sunt pentru spitalul din Oradea. Deoarece există un deficit de dotări în câteva zone ale activității sistemului sanitar și mai ales în  partea de oncologie, în cadrul proiectului s-a optat pentru un aparat mult mai modern decât scintigraful obișnuit aparat, și anume pentru aparatul SPECT, care permite investigația de cea mai bună calitate. Având și componentă CT, examinările sunt însumate și dau un diagnostic precis. Un alt aparat medical necesar atât pentru probleme de urgență cât și în cazul afecțiunilor oncologice este aparatul Angio-CT, care poate fi folosit pentru chemoembolizare, precum și în cazuri de accidente vasculare cerebrale. În România, astfel de aparat există numai la spitalul Fundeni din București. 

În total, sumele prevăzute în proiect se ridică la aproximativ 5,2 milioane de euro, din care 4,4 milioane din bani europeni, iar aproximativ 780.000 contribuția orașului Oradea și contribuția națională. Aceste dotări suplimentare, care vor întregi sistemul de sănătate din municipiul Oradea, vor transforma, de asemenea, orașul într-un centru medical de succes.

Romania 100
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Camera web
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert