Trimite unui prieten

Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor

Vineri , 2 Aprilie 2021, 12:21

Exportă PDF - Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor Tipărește pagina - Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor Trimite unui prieten - Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor
Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor

În ședința Consiliului Local al Municipiului Oradea de miercuri, 31.03.2021, s-a aprobat modificarea Regulamentului Local de Urbanism (RLU) aferent Planului Urbanistic General (PUG) aprobat cu HCL nr. 501/2016.

Ca urmare a concluziilor din perioada de monitorizare și aplicare a prevederilor acestuia, așa cum se menționează în normele metodologice de aplicare a Legii nr 350/2001, aprobate prin Ordinul Ministerului Dezvoltării nr. 233/2016, la art. 32 s-au constatat anumite disfuncționalități și neconcordanțe care au condus la necesitatea actualizării Regulamentului Local de Urbanism.

În perioada de monitorizare a Planului Urbanistic General au fost înregistrate mai multe sesizări și reclamații privind inadvertențe și reglementări excesive prevăzute în Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG, soldate cu un număr de 31 de procese civile împotriva HCL nr. 501/2016.

„Au fost situații nefirești, în care, pentru aceste terenuri trecute în PUG la categoria ALV (vii, livezi) aflate pe o stradă cu case, cu toate utilitățile necesare realizate (apă, canalizare, inclusiv asfalt), municipalitatea nu a putut să emită autorizație de construcție la cererea deținătorilor. Acest lucru a creat necesitatea de a se face modificări regulamentului, pentru a permite proprietarilor unor astfel de terenuri să construiască ", a precizat primarul Florin Birta.

„Scopul modificării acestui regulament este până la urmă acela de a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor", a completat arhitectul-şef al Primăriei Oradea, Radu Fortiș.

Categoria de teren ALV se referă la zona  terenurilor agricole situate în intravilan -livezi şi vii.

Potrivit Instituției Arhitectului Șef, Avizul Ministerului Dezvoltării nr. 7/2016 referitor la documentația „Plan Urbanistic general al municipiului Oradea, județul Bihor" își păstrează valabilitatea deoarece, prin revizuirea Regulamentului Local de Urbanism, s-au corectat îndreptările de eroare materială identificate în RLU aferent PUG Oradea aprobat.

Aceste modificări ale Regulamentului Local de Urbanism au fost considerate pertinente de către toți ceilalți 26 de avizatori ai PUG și RLU, avizând favorabil fiecare dintre ei atât îndreptarea erorilor cât și preluarea modificărilor legislative.

În acest fel s-au îndreptat erorile cu privire la:

  1. Corelarea și adaptarea regulamentelor în funcție de tipologia funcțională și geomorfologică de țesut urban.

  2. Procedurile necesare pentru reîncadrarea terenurilor construibile situate în mod eronat în UTR ALV.

  3. Includerea în partea introductivă și în cadrul RLU a reglementărilor solicitate prin avizele PUG de către MAPN și SRI.

  4. Corelarea reglementărilor cu modificările aduse de OMS 119/2014 și modificările ulterioare.

  5. Adaptarea RLU la modificarea legislației naționale solicitate de avizatori în procesul de reavizare.

În atașament găsiți proiectul de hotărâre cu noul regulament.

 

Fișiere - Regulamentul Local de Urbanism a fost modificat pentru a veni în sprijinul cetățenilor și al specialiștilor

Situatie Covid
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
ROHU 421