Trimite unui prieten

Se va reabilita fațada Palatului Episcopal Greco-Catolic și va fi refăcut iluminatul arhitectural

Miercuri , 14 August 2019, 15:16

Exportă PDF - Se va reabilita fațada Palatului Episcopal Greco-Catolic și va fi refăcut iluminatul arhitectural Tipărește pagina - Se va reabilita fațada Palatului Episcopal Greco-Catolic și va fi refăcut iluminatul arhitectural Trimite unui prieten - Se va reabilita fațada Palatului Episcopal Greco-Catolic și va fi refăcut iluminatul arhitectural
Se va reabilita fațada Palatului Episcopal Greco-Catolic și va fi refăcut iluminatul arhitectural

În cadrul ședinței de Consiliu Local de azi, 14 august consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a fațadei și refacerea iluminatului arhitectural la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Lucrările sunt necesare în urma faptului că în 25 august 2018 a avut loc un incendiu care a distrus complet acoperișul, precum și în mare măsură planșeul peste etaj, iar apa folosită la stingerea incendiului a afectat planșeele peste parter în aripa dinspre Piața Unirii. De asemenea, faţadele prezintă desprinderi de tencuială, umflături, degradări ale ancadramentelor sau ale ornamentelor.

În urma unui contract de parteneriat semnat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.

În prezent sunt în execuție lucrările de intervenție de urgență și punere în siguranță a imobilului, respectiv executarea planșeului peste etaj, șarpanta și învelitoarea.

Pentru reabilitarea faţadelor este nevoie de reparaţii la elementele degradate ale faţadelor, iar dacă este cazul și înlocuirea lor.

Conform raportului de specialitate, se propune desfacerea tencuielilor de la etaj spre spaţiul public, respectiv desfacerea decoraţiunilor distruse. Pentru decoraţiunile de ipsos turnat se vor lua mulaje şi se vor turna altele noi, iar profilele realizate din tencuială vor fi reparate. Totodată, se vor executa mulaje din elastan şi silicon, iar piesele vor avea dispozitive de prindere din materiale inoxidabile şi vor fi armate cu plasă de fibră de sticlă.

Spre curtea interioară, care are faţade mai puţin decorate, calitatea şi starea tencuielii este destul de bună la o primă inspecţie vizuală. Aici se vor reface ancadramentele din jurul ferestrelor acolo unde sunt deteriorate.

Concomitent cu lucrările de reparaţii la tencuieli, se vor monta noile tâmplării pentru ferestre, se vor efectua reparaţiile din jurul tamplăriei noi, atât la exterior cât şi la interior.

La exterior se vor înlocui glafurile care lipsesc cu glafuri din tablă de cupru, de asemenea, se vor înlocui jgheaburile şi burlanele actuale cu jgheaburi şi burlane realizate din tablă de cupru.

După ce toate lucrările de reparaţii ale tencuielilor vor fi terminate se va rezugrăvi faţada.

Totodată, datorită faptului că în urma incendiului instalaţia de iluminat exterior a Palatului a fost distrusă în întregime, se va reface și iluminatul arhitectural.

Valoarea totală a investiției propuse este de 2.270.202,21  lei fără  TVA, iar durata de execuție 8 luni.

 

 

Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei