Trimite unui prieten

Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Miercuri , 6 Septembrie 2017, 15:31

Exportă PDF - Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice Tipărește pagina - Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice Trimite unui prieten - Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice
Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Miercuri, 6 septembrie 2017, Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), a susținut o conferință de presă privind organizarea "Zilelor Culturii Iudaice", eveniment cu intrare liberă, care va avea loc în acest sfârșit de săptămână, respectiv în intervalul 8-10 septembrie, în Sinagoga Zion.

La conferința de presă a mai participat  Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice și Felix Koppelmann - președintele Comunității evreiești din Oradea.

"Oradea este un oraș multietnic, un oraș multicultural, iar noi ne dorim să valorificăm aceste atribute importante. Astfel, Zilele Culturii Iudaice sunt un eveniment dedicat specificului și tradițiilor acestei culturi. Fiind la prima ediție, acesta se înscrie în seria de evenimente dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene, scopul fiind acela de a prezenta valorile și specificul celor mai importante comunități din Oradea. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 8 septembrie, la Sinagoga Zion, de la ora 14:00", a spus directorul Mihai Jurca în deschiderea conferinței.

În toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea admira expoziția "Cultură și tradiții culinare evreiești", care va reuni, pe mai multe mese, specificul celor mai importante sărbători iudaice.

Totodată, în fiecare seară în Sinagoga Zion se va cânta muzică klezmer, trupele care vor concerta fiind: Sabbathsong Band Budapesta, Shtetl Klezmer Budapesta și Trupa Hakeshet Klezmer Oradea.

Sâmbătă și duminică, cei care vor trece pragul sinagogii vor putea cumpăra din curtea din spate gustări culinare evreiești.

"Vâzând că în luna mai, la evenimentul  Noaptea Muzeelor, cu ocazia căruia am organizat la Sinagoga Zion, o expoziție culinară cu produse specifice evreiești, a existat din partea publicului o mare cerință pentru cumpărarea de produse culinare evreiești, am decis ca la acest eveniment - "Zilele Culturii Iudaice", aceste produse să poată fi cumpărate de toți cei care doresc să cunoască tradiția și gastronomia acestui popor", a spus Angela Lupșea - directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Felix Koppelmann, președintele Comunității evreiești din Oradea, a declarat: "Oradea a fost un oraș cu foarte mulți evrei, 33.000 de evrei. Astăzi, datorită evenimentelor istoriei, am rămas o comunitate de 700 de membri, cu aceeași loialitate și recunoștință față de țara care ne-a găzduit. Acest eveniment foarte important are darul de a ne cunoaște mai bine, pentru că fără cunoaștere, buna înțelegere între oameni nu poate avea loc. În Oradea, cuvântul toleranță a fost demult depășit, aici putem spune că există cu adevărat relații de respect reciproc și prietenie între etnii și religii. Sâmbătă seara, după ora 21:30, va avea loc la Sinagoga Ortodoxă un eveniment deosebit de important, deschis tuturor orădenilor, care va fi de fapt prima prezentare cu public a acestei sinagogi. Cu sprijinul financiar al mai multor instituții și a multor oameni de bună credință, lucrările de reabilitare a acestui lăcaș urmează să fie finalizate în câteva luni, ele întinzându-se pe parcursul a 10 ani. La această primă deschidere cu public vor participa foarte multe personalități ale vieții culturale, religioase, politice și economice."

Comunitatea evreilor din Oradea este poate cea mai importantă comunitate, aceasta având un număr foarte mare de membri în perioada interbelică, mare parte din cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea fiind construit de familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.

Organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), în parteneriat cu Ambasada Israelului în Romania, Comunitatea Evreilor Oradea și Sinagoga Zion, evenimentul "Zilele Culturii Iudaice" va prezenta timp de trei zile cele mai importante elemente ale culturii iudaice, pornind de la muzica klezmer și obiceiurile de sărbători în religia iudaică, până la gastronomia specifică și o seară de filme din noul val de regizori israelieni.

Programul evenimentului:

Vineri

14:00- Deschidere oficială

14:30- Deschidere expoziție Cultură şi Tradiţii Culinare Evreieşti

17:30- Concert al Trupei Sabbathsong Band Budapesta

Sâmbătă

12:00- Deschidere expoziţie Cultură şi Tradiţii Culinare Evreieşti - Sinagoga Sion

17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Livia Cheres

18:00- Gustări culinare evreieşti - curtea din spate

21:00- Concert Trupa Shtetl Klezmer Budapesta

Duminica

12:00- Deschidere expoziţie Cultură şi Tradiţii Culinare Evreieşti- Sinagoga Sion

17:00- Istoria Evreilor din Oradea - Andrei Seidler

18:00- Gustări culinare evreieşti - curtea din spate

19:00- Concert Trupa Hakeshet Klezmer Band Oradea

20:00- Proiecţie filme

 

Intrare liberă!

 

 

Fișiere - Sinagoga Zion găzduiește în acest weekend Zilele Culturii Iudaice

Romania 100
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Camera web
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert