Küld tovább

EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL ÚJÍTJÁK FEL A NAGYVÁRADI MEGYEI KÓRHÁZAT ÉS A VÁROSI KÓRHÁZAT

Péntek , 12 Január 2018, 15:06

PDF - EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL ÚJÍTJÁK FEL A NAGYVÁRADI MEGYEI KÓRHÁZAT ÉS A VÁROSI KÓRHÁZAT Nyomtasd ki - EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL ÚJÍTJÁK FEL A NAGYVÁRADI MEGYEI KÓRHÁZAT ÉS A VÁROSI KÓRHÁZAT Küld tovább - EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL ÚJÍTJÁK FEL A NAGYVÁRADI MEGYEI KÓRHÁZAT ÉS A VÁROSI KÓRHÁZAT
EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL ÚJÍTJÁK FEL A NAGYVÁRADI MEGYEI KÓRHÁZAT ÉS A VÁROSI KÓRHÁZAT

Ilie Bolojan polgármester két nagyszabású tervet mutatott be a 2018. január 12-én tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Uniótól kapott finanszírozással megvalósuló beruházások célja a Bihar Megyei Klinikai Kórház és a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház épületeinek teljeskörű felújítása és energiahatékonyságuk növelése.

„Ebben az évben nagyon sok tennivalónk lesz, célunk egyrészt a már folyamatban lévő projektek kivitelezése, másrészt pedig újabb európai uniós források lehívása. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal fő célkitűzése, hogy minél több európai finanszírozású projektet valósíthasson meg" - mondta Ilie Bolojan polgármester a sajtótájékoztató elején.

A polgármester kiemelte, hogy az egészségügy az egyik legfontosabb terület, ahol beruházásokat fognak kieszközölni felszerelések, új épületek és kórházfelújítás formájában. Nagyvárad municípium két fontos pályázatot nyert, amelyek keretében a megyei és a városi kórház épületének hőenergia-rendszerét, és a két kórház főépületét fogják teljesen felújítani.

A támogatási kérelmet az önkormányzat az elmúlt évben nyújtotta be a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében. A városi kórház felújítási projektjének összértéke 7,95 millió euró, míg a megyei kórházé 7,66 millió euró.

A munkálatok a főépületek külső felújítását, a nyílászárók és a fűtési rendszer kicserélését is magukba foglalják. Az épületek tetejére fényelektromos panelek felszerelésével az energiafogyasztás csökkenését kívánják elérni.

A városi kórház fűtése részben termálvízzel, részben pedig hőszivattyús rendszerrel valósul meg, míg a megyei kórház át fog állni a hőszivattyús fűtésrendszerre. „A távfűtési rendszer tartalékban marad az esetleges meghibásodások esetére. Az eképpen megtakarított összeget gyógyszerekre és más kiadásokra fogjuk fordítani egy minőségi ellátórendszer feltételeinek megteremtése érdekében"- fűzte hozzá a polgármester.

A tervek a követekző két hónapban fognak elkészülni, ezt követően indítják majd be a munkálatok kivitelezését célzó közbeszerzési eljárást. A finanszírozási szerződést február folyamán fogják aláírni, és a munkálatok ettől számított két éven belül, azaz 2020 elejére készülnek el.

Három új egészségügyi projekt

A sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester bejelentette, hogy a Polgármesteri Hivatal másik három fontos beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásán is dolgozik. Az egyik egy új épületszárny építése a városi kórház udvarán, amelyben  a legmodernebb követelményeknek megfelelően felszerelt gyermekgyógyászat fog működni, míg a főépületben felszabadult helyekre azok az osztályok kerülnek áthelyezésre, amelyek jelenleg nem működnek megfelelő körülmények között.

Egy másik fontos beruházás egy sürgősségi osztálynak, laboratóriumnak és sterilizálónak helyet adó épület a megyei kórháznál, amelyet az Egészségügyi Minisztériummal együttműködve fognak kivitelezni.

A harmadik projekt a megyei kórház járóbeteg-rendelőjének helyet adó épület felépítését célozza, melynek kiegészítéseként egy emeletes parkolóház is fog épülni.

A fent említett beruházások összértékét húszmillió euróra becsülik. A finanszírozás részben európai alapokból, részben a Világbanktól kapott hitelből történik, a különbözetet pedig a kórházak bevételéből és a helyi költségvetésből biztosítják.

„Minél több európai alapot hívunk le, annál kisebb pénzügyi erőfeszítés terheli a várost. Így ennek az évnek az első hónapjaiban az lesz a prioritásunk, hogy véglegesítsük ezeket a beruházási projekteket" - hangsúlyozta Ilie Bolojan polgármester.

 

 

Nagyvaradi utcak nyilvantartasai