Trimite unui prieten

Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local

Luni , 12 Octombrie 2020, 16:29

Exportă PDF - Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local Tipărește pagina - Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local Trimite unui prieten - Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local
Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local

Cu ocazia Zilei Orașului Oradea, în această dimineață a avut loc, în Sala Traian Moșoiu, ședința festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, secretarul municipiului dl. Ionel Vila, consilierii locali, episcopul greco-catolic Virgil Bergea, istorici, precum și alți invitați.

Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an la 12 octombrie Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba lulia de la 1 decembrie 1918 și 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

În deschiderea ședinței festive, primarul Ilie Bolojan s-a adresat celor prezenți: „Vă mulțumesc tuturor pentru prezență! 12 Octombrie rămâne o zi importantă pentru orașul nostru, atât datorită evenimentelor desfășurate la finalul primului război mondial, cât și datorită eliberării orașului Oradea, care a avut loc la finalul celui de-al doilea război mondial. Le suntem, azi, recunoscători tuturor celor care au participat la acele evenimente, pentru că și-au adus contribuția la ceea ce este Oradea și România astăzi. Practic, Oradea, alături de Arad, Alba Iulia și alte orașe a făcut ca țara noastră să arate așa cum arată astăzi. La mulți ani dragi orădeni! Dumnezeu să aibă în pază Oradea, judetul Bihor și toată România!"

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea a vorbit despre semnificația istorică a zilei de 12 Octombrie și despre caracterul excepțional al figurilor istorice care și-au adus aportul la schimbarea României, venind cu mai multe exemple care să întărească dragostea de țară, sacrificiul și generozitatea pe care acești oameni au avut-o față de poporul în care s-au născut.

Programul a continuat apoi cu ceremonia depunerii de coroane de flori, la Monumentul Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie.

Viceprimarul Florin Birta, primarul ales al orașului Oradea a spus: „Vă mulțumesc în primul rând pentru susținerea dumneavoastră și pentru încrederea acordată. Acest lucru mă onorează și mă obligă în același timp să continuăm împreună dezvoltarea pe care a cunoscut-o Oradea în ultimii 12 ani. Este firesc să ne punem azi întrebarea: care este firul care leagă generațiile de la 1918, 1944 și cea de azi, din 2020? Parcursul unei comunități este rezultatul voinței acesteia și determinării de a-și asuma, uneori prin sacrificii, destinul de mâine. Speranța în mai bine este firul conducător al generațiilor care au scris istoria acestui oraș, devenit azi un punct de referință în ceea ce numim administrație eficientă în România. Să cultivăm împreună acest sentiment de încredere în noi înșine, să cultivăm acest sentiment de mândrie locală. Sunt sigur că vom reuși împreună, oricât de greu va fi! La mulți ani, orădeni! Să fim uniți, liberi și independenți!"

Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori la Statuia Ostașului Român primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, viceprimarul Mircea Mălan, precum și viceprimarii care urmează să fie desemnaţi de noul consiliu local, Moș Patricia-Simina-Arina și Dragoș Marcel-Daniel.

 

 

Galeria foto - Ziua Orașului Oradea, marcată în şedinţa festivă a Consiliului Local

Situatie Covid
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator