Trimite unui prieten

Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii

Joi , 12 Octombrie 2017, 16:13

Exportă PDF - Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii Tipărește pagina - Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii Trimite unui prieten - Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii
Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii

Cu ocazia Zilei Municipiului Oradea, în sala „Traian Moşoiu" a primăriei a avut loc azi, 12 octombrie, şedinţa festivă a Consiliului Local, la care au participat consilierii locali, conducerea Primăriei reprezentată de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta și viceprimarul Mircea Mălan, precum şi numeroşi invitaţi.

Începând cu anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului Oradea, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 și 12 octombrie 1944 - ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

În deschiderea ședinței festive a Consiliului Local, după un moment solemn constând în intonarea Imnului Național al României, primarul Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor prezenți la această sărbătoare, după care a vorbit despre semnificația pentru orădeni a celor două evenimente: 12 octombrie 1918 și 12 octombrie 1944, dar și despre modul în care generația actuală poate contribui la marcarea evenimentelor istorice.

"Pentru noi cei de azi, această zi este în primul rând o zi a recunoștinței pentru cei care au contribuit ca România Mare să arate așa cum este astăzi. E important cum ne manifestăm noi această recunoștință. Astfel, Primăria Oradea dorește ca în următorii doi ani de zile, începând de astăzi, să onoreze centenarul Marii Uniri, pentru că unirea nu înseamnă doar 1 Decembrie 1918, ci înseamnă mai multe lucruri: înseamnă 27 martie - unirea Basarabiei cu România, dată pe care o vom marca și la Oradea, înseamnă 12 octombrie - sărbătoarea orașului nostru, înseamnă 28 noiembrie - dată la care anul viitor sărbătorim centenarul unirii Bucovinei cu România, înseamnă 1 Decembrie - Centenarul Marii Unirii și sigur 20 aprilie 2019 - când se vor împlini 100 de ani de administrație românească la Oradea. Ne propunem să marcăm aceste date prin dezbateri de substanță. O altă formă de respect este să amplasăm în orașul Oradea monumente ale Marii Unirii. De-a lungul acestor ani s-au amplasat două monumente. Este vorba de Statuia Aurel Lazăr la capătul străzii cu același nume și de statuia Reginei Maria în fața teatrului. Dar cred că se cuvine să urmărim amplasarea a încă 3-4 statui care țin de acest moment istoric. Îi mulțumesc episcopului Virgil Bercea pentru că a fost de acord ca în perimetrul Catedralei Sf. Nicolae și a Liceului Iuliu Maniu, să amplasăm statuia lui Iuliu Maniu. La data de 24 noiembrie anul acesta, vom amplasa în Parcul Brătianu ansamblu statuar Ionel Brătianu și vă invit de pe acum la aceast eveniment. De asemenea, s-ar cuveni să avem o statuie a Regelui Ferdinand, pentru că la 23 mai 2019 se împlinesc 100 de ani de când suveranii României au vizitat Oradea. Nu în ultimul rând, să închidem Piața Unirii cu cele două statui ale ierarhilor ortodocşi și greco-catoloci: episcopul Roman Ciorogariu și Radu Demetriu, în fața celor două biserici, care să marcheze faptul că în ziua de Paști, la 20 aprilie 1919, în numele comunității românești de la acea vreme, cei doi ierarhi au condus reprezentarea orașului. Totodată, ne propunem să susținem publicarea de documente legate de acele evenimente. În colaborare cu profesorii de istorie din Oradea lucrăm la un manual de istorie a Oradiei, pe care ne propunem să îl susținem ca materie opțională la clasa a VII-a, astfel încât toți copiii din Oradea să cunoască istoria acestui oraș și să poată fi viitori ambasadori ai orașului lor. Vom susține și tipărirea unei monografii a județului Bihor de către istoricii de la Universitatea Oradea. Dar cel mai important lucru este ceea ce facem noi,  generația actuală pentru a contribui la marcarea acestui moment. Primăria Oradea și-a propus să sărbătorească prin 100 de proiecte de investiții, de la Podul Centenarului, care are și un nume simbolic, la drumuri, la poduri, la parcuri, la spitale, la pasaje, la reabilitări de școli, care toate să fie aportul actualei generații la ceea ce a însemnat Marea Unire ", a spus primarul Ilie Bolojan.

Invitat să ia cuvântul la Ședința festivă a Consiliului Local a fost și prof. univ. dr. Ioan Scurtu, unul dintre cei mai importanți și apreciați istorici ai României.

După descrierea și explicarea evenimentelor istorice de la Oradea și a contextului istoric în care ele au avut loc, prof.univ. dr. Ioan Scurtu a spus: "Sunt bucuros că la Oradea se va realiza o Statuie a Regelui Ferdinand. Undeva, ar fi potrivit să se folosească ca motto ceea ce a spus Regele Ferdinand la data de 15 august 1916: "Să înfăptuim azi, ceea ce Mihai Viteazul a realizat numai pentru o clipă". Noi cei de azi, trebuie să avem în vedere că trebuie să fim demni de cei care au realizat Marea Unire. Îmi doresc să rămână în istorie și să se spună că la Centenarul Unirii din anul 2018 s-a ridicat o generație la înălțimea celei de la 1918".

Despre semnificația evenimentelor istorice au mai vorbit prof. univ. dr. Gabriel Moisa, lect. univ. dr. Radu Românașu și dr. Petru Ardelean - muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului.

După Şedinţa Festivă a Consiliului Local Oradea, au urmat o serie de manifestări comemorative și depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori atât la Monumentul Ostaşului Român, cât și la Casa Memorială şi la statuia lui Aurel Lazăr, urmate de realizarea dispozitivului de defilare și defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului.

În atașament găsiți o galerie foto.

 

Galeria foto - Ziua Orașului Oradea – start pentru 100 de proiecte de investiţii care vor marca Centenarul Unirii

Romania 100
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Camera web
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert