Expoziția de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și   Ambasada Republicii Federale Germania în România anunță deschiderea expoziției de fotografie „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, care va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 12.00, la Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu nr. 39-41). Formată din 30 de panouri menite să creeze o experiență vizuală inedită, expoziția foto-documentară analizează felul în care regimul comunist este receptat și analizat în cele două țări la 35 de ani de la transformările politice și structurale din Europa Centrală și de Est. Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei împreună cu IICCMER și Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED, în colaborare cu Goethe-Institut, centrele culturale germane și numeroase alte organizații partenere române și germane, cu sprijinul Agenţiei Naționale de Presă AGERPRES. Expoziţia este dedicată marcării, în anul 2024, a căderii Zidului Berlinului şi a Revoluţiei din România din 1989. Expoziția itinerantă a fost programată să fie expusă în 10 orașe din România, în București, Brașov, Sibiu, Râmnicu Sărat, Ștefănești, Craiova, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca și, respectiv, Oradea. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 2 decembrie 2024, de marți până duminică, între orele 9.00-17.00. Elevii și profesorii interesați se pot programa pentru lecții deschise în cadrul expoziției, susținute de dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, la numărul de telefon 0771 741 331.

Event Series Târgul de Crăciun Oradea

Târgul de Crăciun Oradea

Piața Unirii, Oradea Piața Unirii, Oradea, Bihor, România

Vino să te bucuri de magia sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun Oradea! Te așteaptă căsuțe cu bunătăți, dulciuri ca-n copilărie, cadouri meșteșugite și însuși Moș Crăciun. Serile sunt animate de spectacole tradiționale de colinde și concerte cu artiști de top, într-o atmosferă de poveste, sub mii de luminițe fermecate.

Event Series Târgul de Crăciun Oradea

Târgul de Crăciun Oradea

Piața Unirii, Oradea Piața Unirii, Oradea, Bihor, România

Vino să te bucuri de magia sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun Oradea! Te așteaptă căsuțe cu bunătăți, dulciuri ca-n copilărie, cadouri meșteșugite și însuși Moș Crăciun. Serile sunt animate de spectacole tradiționale de colinde și concerte cu artiști de top, într-o atmosferă de poveste, sub mii de luminițe fermecate.

Event Series România ne Unește

România ne Unește

Oradea Arena 24 Traian Blajovici, Oradea, Bihor, România

Cel mai popular spectacol de muzică folclorică din Bihor aduce pe scenă tradiții autentice românești în interpretarea celor mai îndrăgiți interpreți ai momentului, cu ocazia zilei naționale.

POLO PE APĂ | Champions League 2024/25, Grupa A, Etapa 6 | CSM Oradea vs Steaua București | Bazinul olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea

Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, Al. Strandului, 5, Oradea, Bihor, România

CSM Oradea susține cel de-al 10-lea meci oficial în cupele europene pe parcursul sezonului competițional 2024/25. După ce s-a confruntat cu echipe din Turcia, Germania, Grecia, Italia și Serbia, roș-albaștrii joacă cu o altă reprezentantă a României pe plan european. Formația antrenată de Petar Kovacevic și Ciprian Cîmpianu primește vizita echipei Steaua București, campioana en-titre a României și o formație cu prezențe obișnuite pe parcursul ultimilor ani în grupele Champions League. Confruntarea dintre CSM Oradea și Steaua București se desfășoară miercuri (04.12.2024), ora 20:00, la bazinul olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea. Jocul face parte din programul etapei a 6-a, ultima din faza grupelor principale. Accesul publicului se face pe bază de bilet, costul unuia fiind de 20 lei pentru adulți, respectiv 5 lei pentru elevi. Bilete se comercializează prin intermediul platformei Eventbook.ro, respectiv la casa de bilete CSM Oradea de la bazin. Va fi a 3-a întâlnire directă între CSM Oradea și Steaua București în sezonul competițional 2024/25. Primele două s-au desfășurat în fieful militarilor, acestea desfășurându-se pe parcursul lunii Octombrie anul curent.

RON20

Expozitie intineranta bilingvă – Fenomenul Pitești – Adevărata față a comunismului din România

Muzeul Orașului Oradea Piața, Aleea Emanuil Gojdu 39-41, Oradea, Bihor, România

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal, organizează vernisajul expoziției ”Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. Evenimentul va avea loc în ziua când se împlinesc 75 de ani de la începutul violențelor de la Închisoarea Pitești, vineri, 6 decembrie a.c., ora 13:00, la Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41). Invitatul special al vernisajului este dr. Alin Mureșan, istoric și fondator al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, autor al studiului „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, al volumului „Ultimul cuvânt. Retrăind Fenomenul Pitești” și scenarist al documentarului „Demascarea”. Alături de dr. Alin Mureșan, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și dr. Cristina Pușcaș, muzeograf, Muzeul Orașului Oradea, și inițiatoarea Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor. La deschidere vor fi prezente curatoarele Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, și Andreea Corca, muzeograf, Muzeul Național Brukenthal, astfel că cei curioși vor putea afla mai multe despre cum s-a născut această expoziție și parcursul ei chiar de la inițiatoare sa. Expoziția este bilingvă (română/engleză) și prezintă cronologia Fenomenului Pitești, acțiunea violentă de la penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților politic bihoreni care au trecut prin Fenomenul Pitești și o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor. Expoziția nu este recomandată copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat.  Ea va putea fi vizitată în perioada 6 decembrie 2024 – 9 februarie 2025.

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut