Expozitie intineranta bilingvă – Fenomenul Pitești – Adevărata față a comunismului din România

Muzeul Orașului Oradea Piața, Aleea Emanuil Gojdu 39-41, Oradea, Bihor, România

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal, organizează vernisajul expoziției ”Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. Evenimentul va avea loc în ziua când se împlinesc 75 de ani de la începutul violențelor de la Închisoarea Pitești, vineri, 6 decembrie a.c., ora 13:00, la Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41). Invitatul special al vernisajului este dr. Alin Mureșan, istoric și fondator al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, autor al studiului „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, al volumului „Ultimul cuvânt. Retrăind Fenomenul Pitești” și scenarist al documentarului „Demascarea”. Alături de dr. Alin Mureșan, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric și manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și dr. Cristina Pușcaș, muzeograf, Muzeul Orașului Oradea, și inițiatoarea Memorialului Rezistență și Represiune în Bihor. La deschidere vor fi prezente curatoarele Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, și Andreea Corca, muzeograf, Muzeul Național Brukenthal, astfel că cei curioși vor putea afla mai multe despre cum s-a născut această expoziție și parcursul ei chiar de la inițiatoare sa. Expoziția este bilingvă (română/engleză) și prezintă cronologia Fenomenului Pitești, acțiunea violentă de la penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) -, fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților politic bihoreni care au trecut prin Fenomenul Pitești și o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor. Expoziția nu este recomandată copiilor sub 10 ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat.  Ea va putea fi vizitată în perioada 6 decembrie 2024 – 9 februarie 2025.

Lansare de carte – Cum am devenit roman? Însemnările unui asimila(n)t

Casa Darvas - La Roche Iosif Vulcan 11, Oradea, Bihor, România

Editura Ratio et Revelatio, în colaborare cu Oradea Heritage, vă invită miercuri, 29 ianuarie a.c., de la ora 17.00, la o dublă lansare de carte a scriitorului orădean Ervin Székely. Evenimentul va fi găzduit de Casa Darvas – La Roche și este dedicat atât publicului de limbă română, cât și celui de limbă maghiară. Autorul s-a născut în anul 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca. A ocupat posturi de consilier juridic și a lucrat ca jurnalist. În perioada 1992-2004 a fost deputat în Parlamentul României și a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Colaborarea cu editura Ratio et Revelatio a debutat în 2019, cu volumul „Carte de bucate și de dragoste”, apărut atât în limba română, cât și maghiară, și s-a dovedit foarte fructuoasă. În anul 2023, a apărut, în limba maghiară, romanul „Szerelem, Szeku, idegméreg”, ca un an mai târziu să fie publicată și traducerea în limba română: „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”. Tot în acest an, a văzut lumina tiparului și a doua ediție a volumului care s-a bucurat de un mare succes „Cum am devenit român. Însemnările unui asimila(n)t”. „Să nu ne ascundem după deget, doamnelor și domnilor: ceea ce scriu eu aici este un roman de consum. Nici mai mult, nici mai puțin. Nu căutați aici răspunsuri la marile întrebări existențiale. Dar parcă cuprinde ceva din ceea ce am trăit sau am văzut în viață. Ei bine, eu caut tocmai aceste amintiri comune, generaționale, și încerc să le și explic. Și poate că fix asta e problema”, scrie Ervin Székely în „Dragostea, Securitatea și neurotoxina”. Despre cele două volume vor vorbi, alături de autor, Judit Simon și Cristina Pușcaș. Moderatoarea evenimentului va fi Raluca Lazarovici Vereș, cofondatoarea editurii Ratio et Revelatio, prima orădeancă onorată cu Ordinul Steaua Italiei în grad de Cavaler.

Piesa de teatru – Victoria și-al ei husar

Teatrul Regina Maria Piaţa Ferdinand I nr. 6, Oradea, Bihor, România

Informații despre piesă: https://www.szigligeti.ro/eloadasok/szigligeti/Vikt%C3%B3ria/911

POLO PE APĂ | Champions League, Sferturi de finală, Etapa 1 | CSM Oradea vs RN Savona | Bazinul olimpic Ioan Alexandrescu

Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, Al. Strandului, 5, Oradea, Bihor, România

CSM Oradea vs RN Savona - Water Polo Champions League 2024/25, Sferturi de finală, Grupa B, Etapa 1 - Bazinul olimpic Ioan Alexandrescu, Oradea - Miercuri (05.02.2025), ora 21:00 - Transmisiune TV: TVR Sport - Bilete: Eventbook.ro sau la casieria de la bazin

RON20

Turneul final Cupa României la baschet masculin – ediția 2024/25 | Final 8 | 12-16 Februarie 2025 | Oradea Arena

Oradea Arena 24 Traian Blajovici, Oradea, Bihor, România

SFERTURI DE FINALĂ Miercuri (12.02.2025) - click AICI pentru bilete - U-BT Cluj-Napoca vs CSO Voluntari (1) - ora 17:00 - CSM CSU Constanța vs CSM Tîrgu Mureș (4) - ora 19:30 Joi (13.02.2025) - click AICI pentru bilete - FC Argeș Pitești vs SCM U Craiova (3) - ora 15:30 - CSM CSU Oradea vs SCM winsed.swiss Timișoara (2) - ora 18:00 SEMIFINALE Vineri (14.02.2025) - click AICI pentru bilete - Semifinala 1: Învingător (1) vs Învingător (4) - Semifinala 2: Învingător (2) vs Învingător (3) FINALA Duminică (16.02.2025) - Finala Abonații CSM CSU Oradea pe sezonul 2024/25 beneficiază de acces, cu locul rezervat în sală, pe baza prezentării cardului de abonat. Valabil la toate cele șapte meciuri din cadrul acestui eveniment.

Program educativ muzeal – Cu bunicii la muzeu. Ghizi pentru o zi

Muzeul Orașului Oradea Piața, Aleea Emanuil Gojdu 39-41, Oradea, Bihor, România

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, activitatea Cu bunicii la muzeu. Ghizi pentru o zi. În vacanța școlară, 18-23 februarie 2025, bunicii și nepoții lor sunt invitați să cunoască istoria orașului Oradea, la secția Muzeului Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41). Cu acest prilej, preț de câteva ore, bunicii pot fi ghizi pentru nepoți, având posibilitatea să le vorbească tinerilor lor însoțitori despre poveștile ascunse ale Cetății din Oradea, despre intrarea Armatei Române în Oradea în anul 1919, despre istoria celor mai reprezentative clădiri din orașul de pe Criș. De asemenea, bunicii vor putea povesti despre propria lor experiență de viață din comunism în cadrul expozițiilor permanente „Viața cotidiană orădeană în comunism”, „Discoteca anilor 70-80”, respectiv „Învățământul orădean în sec. XX”, obiectele din expoziții (uniforma de pionier, călimara, alfabetarul, socotitoarea, bibelourile și peștele de pe televizor, sticla de lapte și sifon, lampa cu petrol, vinilurile, telefonul cu disc, globul disco, pick-ul  etc.) acționând ca niște madlene care le vor trezi o serie de amintiri din tinerețe. Ghizii-bunici vor fi ajutați în prezentările lor de materialele informative ce le vor fi oferite la achiziționarea biletului. Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0771.741.331, de marți până duminică între orele 9.00-16.30, iar costul unui bilet în cadrul acestui program muzeal este de 10 lei/persoană, la expozițiile de bază ale secției Muzeului Orașului Oradea.  

Piesa de teatru – Lenka și Palko

Sala Arcadia Vasile Alecsandri, Pasajul Vulturul Negru nr. 8, Oradea, Bihor, România

Informații despre piesă:https://www.szigligeti.ro/eloadasok/lilliput/Lenka+%C3%A9s+Palk%C3%B3/1116

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut