Trimite unui prieten

Casa Darvas - La Roche

Exportă PDF - Casa Darvas - La Roche Tipărește pagina - Casa Darvas - La Roche Trimite unui prieten - Casa Darvas - La Roche

Casa Darvas - La Roche este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau-Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. 

Faţada este ritmată cu butoni decorativi din ceramică de Zsolnay ce au şase motive decorative distincte. Culoarea lor verzui-albastră, cu reflexele metalice ale smalţului de eosin, conferă întregului ansamblu arhitectural eleganţă şi spectaculozitate.  

Un element central al faţadei este balconul cu parapetul metalic cu o bogată decoraţie traforată. Motivele simbolice sunt conurile de pin, inimile şi spiralele vegetale  înscrise simetric în triunghiul echilateral. El este străjuit de un personaj statuar  ce cuprinde cu braţele un vas ornamentat cu ceramică de forme stelare, colorate în aceeaşi gamă strălucitoare de verde-albăstrui.

O atracţie deosebită a casei o reprezintă vitraliile ce decorează atât faţadele cât şi încăperile principale. Motivele  sunt inspirate  din  natură, mai ales din lumea plantelor şi a păsărilor. Prezenţa chipului feminin în medalioane conferă un farmec în plus compoziţiei decorative. Alte elemente originale păstrate sunt benzile  din   mozaic colorat  ce marchează, asemeni unor brăţări aurite,  baza şi partea superioară a coloanelor semicirculare dintre ferestre.

Foarte valoroasă este şi feroneria casei. Fierul a fost modelat conform unui design ce stilizează în viziunea geometrică a Secessionului vienez motive vegetale cu semnificaţii simbolice. Motivul triunghiular în care se înscrie laleaua, vrejurile spiralate, benzile verticale cu bulbi germinativi îl regăsim la parapetul balconului deschis spre curtea interioară.

Interioare de epocă

Păşind dincolo de faţadă, casa îşi descoperă treptat comorile. Cele mai spectaculoase elemente decorative sunt vitraliile. Prima dintre piesele valoroase originale ce întâmpină vizitatorul este peretele vitrat al holului de la parter. La etaj privirea se îndreaptă spre o fereastră cu vitralii decorată cu tije florale ce răsar dintr-un ghiveci şi cu păsări colorate ce le ciugulesc, păstrată în locul şi forma originală din casă. Dormitorul oferă o amplă panoramă vitrată, peretele nordic fiind în întregime alcătuit din patru ferestre monumentale a căror decoraţie atinge maxima strălucire văzute din interior. Vitraliile sunt alcătuite din  piese de sticlă colorată  în masa şi asamblate printr-un desen făcut din benzi de plumb, aceasta fiind tehnica autentică a vechilor artizani.

Printre piesele unicat de mare valoare se numără fântâna din hol decorată cu elemente geometrice din ceramică de Zsolnay, precum şi cele două măşti de calorifer confecţionate din aramă ştanţată, perforată cu decupaje geometrice specifice pentru stilul Secession vienez. Prezintă interes şi clanţele  uşilor şi cremonele ferestrelor, toate particularizate prin monograma proprietarului înscrisă în cerc « DI », ceea ce demonstrează că proiectul de amenajare interioară al casei a fost tratat până la cel mai mic detaliu. Definitorii ca elemente reprezentative pentru stilul secession se numără şi stucaturile ce decorează tavanele tuturor încăperilor. Remarcabil este tavanul sufrageriei, bogat decorat cu motive vegetale luxuriante.

Mobilierul în stil neo-rococo, din lemn de paltin vopsit alb s-a păstrat în dormitor şi cuprinde mai multe piese: pat cu baldachin, noptiere şi comoda cu trei sertare decorate cu alamă turnată şi cizelată, dulap cu trei uşi, bogat ornamentate cu nervuri din care se desprind frunze şi flori, uşa centrală având cristal şlefuit, oglindă de perete din cristal veneţian şi lemn de esenţă exotică, masă circulară cu patru picioare arcuite şi masă de toaletă cu suprafaţă plană din furnir de paltin mazarit şi candelabru cu şase braţe cu sticlă opalescentă.

Bucătăria păstrează din mobilierul original o sobă de gătit cu plăci de faianţă şi plită tuci precum şi faianţa şi pavimentul decorat cu motive geometrice alb-albastre, dovadă că nici aceste detalii ale încăperii nu au fost neglijate. Pentru a întregi atmosfera de epocă, etajul a fost decorat cu  piese de mobiler de epocă, obiecte şi tablouri ce împreună definesc stilul modern şi rafinat de viaţă de la începutul secolului XX.  

Sufrageria

Această sală servea și pentru primirea musafirilor mai aleși, cu ocazia unor recepții, mese festive. Mobilierul a fost realizat din lemn masiv, de esențe tari, de obicei, compus din elemente cu o tonalitate închisă, locul central fiind ocupat de masă. Mobilierul de sufragerie prezentat în cadrul expoziției a fost modelat în stilul Art Nouveau, din material de lemn de esență tare. Ornamentele pe ușile bufetului mare și ale servantei sunt de tip floral, sculptate, discret decorate, cu linii fine de aramă. Încuietorile și balamalele ușilor au fost confecționate, de asemenea, din aramă.

Salonul doamnelor

Salonul sau camera de recepție era și locul vieții sociale, fiind mobilat cu cele mai elegante și scumpe corpuri de mobilier, având un regim special. Interiorul salonului doamnelor are un caracter eclectic. Este prezentă garnitura de salon biedermeier: o canapea cu o masă frumoasă cu picioare sculptate, cu două scaune tapițate, cu un material cu imprimeu floral. Secretairul elegant al stăpânei este un element nelipsit din salon, este o mobilă cu intarsie de stil neo-baroc, cu un scaun de tip fotoliu.

Vitrina colțar prezintă obiecte decorative de valoare și câteva piese din suvenirurile de altă dată. În acest ambient se mai găsește o măsuță în stil Art Nouveau, cu oglinzi laterale și cu un ceas în partea centrală.

Salonul domnilor

Este spațiul care i se cuvenea capului familiei, locul autorității patriarhale. Este un amestec al camerei de zi și de lucru. A funcționat și ca birou al capului familiei.

Ambientul camerei bărbaților este sobru, fiind utilată cu un mobilier adecvat acestui tip de cameră: un dulap de bibliotecă cu patru uși, cele din mijloc cu sticlă venețiană încadrată în chenar de aramă, completată cu o măsuță tabacheră și o masă de joc de epocă.

În jurul unei mese rotunde este așezată o garnitură de mobilier salon, sculptat cu tapițerie verde imprimată.

Dormitorul

Aceasta a fost încăperea care s-a modificat cel mai puțin de-a lungul timpului, funcția și structura ei nu s-a schimbat din secolul al XIX-lea, fiind exprimarea ethosului burghez.

Spațiul destinat somnului, conviețuirii soților, ferit de străini și de majoritatea membrilor familiei, a fost locul unde numai slujnica putea să pășească, pentru a face ordine și curățenie.

Mobilierul de dormitor este o moștenire de la ultimul proprietar.

Este un mobilier de stil neo baroc-rococo, caracterizat prin asimetrie. Un stil plăcut, cu multe ornamente, linii curbe, modele asimetrice şi aurite, patinat în tonuri fine. Bogat decorat cu frunze de acant, scoică, flori, heruvimi.

Camera Copilului (video mapping 270 de grade) și panou interactiv

Camera copilului situată la etajul I al vilei este transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se îmbină cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Acest tip de atracție nu se găsește momentan în nici un alt muzeu de pe teritoriul țării.

Animația urmărește etapele unui vis, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit. Capitolele poveștii sunt: Răsăritul, Perdeaua de stele, Zborul jucăriilor, Tablouri din trecut, Grădina magică, Pe fundul oceanului, Jocul umbrelor, Întoarcerea la răsărit. Programul durează 10 minute, iar accesul este permis pentru maxim 5 persoane în același timp.

Panoul de interactiv este situat în camera de așteptare care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit. Prin intermediul lui vizitatorii sunt introduși în povestea casei.


GALERIE FOTO

Casa Darvas - La Roche

 

Program de vizitare

LUNI - ÎNCHIS

MARȚI - DUMINICĂ: 10.00 -18.00

Ultima intrare este la ora 17.30

 

Obiectivul turistic este ÎNCHIS în zilele de LUNI şi Zilele de sărbători legale - 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august, 30 noiembrie, 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun.

 

Tarife obiective turistice

- 10 lei / persoană - adulți
- 5 lei / persoană - elevi, studenți, pensionari, grupuri organizate mai mari de 10 persoane;

- 3 lei / persoană - elevi în cadrul programului "Școala Altfel" aprobat de Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice;

- GRATUIT

     - pentru copiii cu vârste de până la 7 ani;
     - persoanele cu handicap

     - cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului - 1 Iunie

     - cu ocazia Zilei oraşului Oradea - 12 octombrie


Evenimente cu caracter privat, fotografii şi filmări profesionale cu solicitare transmisă pe adresa de email oradeaheritage@gmail.com conform regulamentului de acces și vizitare obiectiv - Tarif 595 LEI / ORA

 

Informatii si programari se pot face la numarul de telefon - 0771-553-065 sau pe adresa de email oradeaheritage@gmail.com

 

Serviciul 112
Digital Oradea
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Trafic greu
AmParcat
Fonduri Europene
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator