Parcurile Oradiei
Raportat la numărul de locuitori, Oradea se poate mândri cu 25 mp de spaţiu verde pentru fiecare cetăţean, ceea ce este cu doar 1 mp sub minimul cerut de Uniunea Europeană, dar situează municipiul pe locul 1 între oraşele României. Este unul din principalele motive pentru care Oradea a primit titlul de Capitală Verde a României pentru anul 2011, titlu pe care îl va purta timp de un an.
Suprafaţa spaţiilor verzi pe teritoriul municipiului Oradea este distribuită astfel:
- parcuri: 412.833 mp
- scuaruri: 199.250 mp
- aliniamente stradale: 895.412 mp
- zone verzi în cvartale de locuit: 55.939 mp
Primele parcuri din Oradea cu destinaţia specială de spaţiu verde şi de recreere au fost create în secolul XIX: Grădina Rhedey şi actualul Parc Petöfi, care a făcut parte din spaţiul verde din jurul Complexului Baroc (Palatul Episcopal Romano-Catolic). Ele există şi astăzi, însă fostul Parc Rhedey a fost împărţit în două, o parte fiind actualmente Parcul Bălcescu iar cealaltă parte Grădina Zoologică.
Parcul Palatului Baroc este un adevărat parc dendrologic, cu specii de frasin, tuia, tisa, magnolia şi quercus, precum şi trei arbori sequoia gigantaea, cu vârsta de peste 100 de ani (lângă Şc. Gen. nr. 14).
La începutul secolului XX, pe un teren mlăştinos de pe malul drept al Crişului Repede, până sub Dealul Pisicii, a fost construit Parcul Orăşenesc, numit mai târziu Parcul Muncitorilor, în prezent Ion C. Brătianu. Este cel mai mare parc al oraşului, sub care există câteva izvoare de apă termală ce alimentează Ştrandul Municipal din apropiere.
Pe acelaşi mal, pe lângă strada Libertăţii, a fost amenajat un parc, ce a purtat în perioada interbelică numele lui Mihai Eminescu.
După cel de-al doilea război mondial, s-au creat numeroase parcuri precum: Parcul 1 Decembrie (creat în anii 50, cu denumirea Parcul 23 August, pe locul Pieţei Mari, unde înainte se ţinea târgul de vite), Parcul 22 Decembrie, Parcul Dendrologic din şanţul Cetăţii şi numeroase alte parcuri în noile cartiere ale oraşului - Parcul Liniştii, Parcul Seleuş, Parcul Padiş etc.
Iată lista principalelor parcuri din Municipiul Oradea:
1. Parcul Liniştii (Olosig)
2. Parcul Palatului Baroc
3. Parcul Petöfi
4. Parcul Sf. Apostol Andrei
5. Parcul Libertăţii
6. Parcul Şanţul Cetăţii
7. Parcul I.C. Brătianu
8. Parcul Traian
9. Parcul Ţăranilor
10. Parcul Universităţii
11. Ciuperca
12. Parcul Bălcescu
13. Parcul Matei Basarab
14. Parcul 22 Decembrie
15. Piaţa Ghioceilor
16. Parcul Seleuş
17. Parcul Padiş
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Lucrarea de realizare a cadastrului verde a fost începută în anul 2009 şi a fost executată de firma Geodis.
Suprafaţa oraşului este de 11.610 ha - suprafaţă administrativă împărţită în: 7715 ha intravilan şi 3895 ha extravilan.
Studiul arată că suprafaţa spaţiului verde amenajat este de 510 ha, suprafaţa terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi este de 66 ha, iar suprafaţa cimitirelor de 87 ha.
Totodată, studiul evidenţiază faptul că în municipiu există 52% gazon neamenajat şi 15% gazon amenajat.
Numărul total de arbori inventariaţi prin acest studiu este de 124.914 exemplare.
La o populaţie de 204 mii locuitori avem o suprafaţă amenajată ca spaţiu verde de 25 mp/cap de locuitor. "Faţă de norma prevăzută de legislaţie, de 26 mp/cap de locuitor, în municipiu avem un deficit de 20 ha spaţii verzi", spune primarul Ilie Bolojan. "La fel ca şi până acum, vom lua în continuare măsuri, pentru ca zonele, care au fost clasificate ca degradate, să fie transformate în zone verzi. Eforturile noastre se canalizează pe două direcţii. Una este creşterea calităţii spaţiilor verzi, iar a doua constă în amenajarea de spaţii verzi suplimentare, prin amenajarea corespunzătoare a terenurilor care momentan sunt clasificate ca degradate."
În ceea ce priveşte creşterea calităţii spaţiilor vezi, municipalitatea a luat deja o serie de măsuri concretizate în: amenajarea parcului dendrologic limitrof Cetăţii Oradea, amenajarea parcului Padiş, care va începe în această toamnă, dar şi prin acţiunile de plantare de arbori pe aliniamentele stradale.
Pentru amenajarea unor spaţii verzi suplimentare, municipalitatea a întreprins până acum o serie de acţiuni concretizate în amenajarea Parcului Liniştii (fostul Cimitir Olosig) şi a Parcului Seleuş (fost cimitir), acţiuni care vor fi urmate în perioada următoare şi de: amenajarea Parcului Salca (perioada de realizare 2011-2014), amenajarea unei grădini botanice pe Dealul Ciuperca (perioada de realizare 2012-2014), amenajare parc zona Nufărul II - Adona, amenajarea zonei fostului Poligon (teritoriul cuprins între fostul abator şi Calea Aradului), amenajarea unei zone verzi de-a lungul Peţei (între Universitate şi Cantemir) etc.