Fracții și centre de deșeuri
Persoanele fizice şi juridice producătoare de deşeuri menajere si similare trebuie să realizeze activitatea de colectare, pentru cinci componente (5 fractii):
- deșeuri reziduale
- deșeuri biodegradabile
- deșeuri reciclabile - fracția hârtie carton
- deşeuri reciclabile - fracția plastic, metal
- ambalaje de sticlă
Potrivit specificului locului de producere a deşeurilor, în condiţii salubre, în spaţii special amenajate de către administrația publică locală şi prin sistemele propuse şi asigurate de administrația publică locală/operatorul serviciului public de salubrizare care organizează activitatea de colectare a deşeurilor de acest tip, acceptate de autoritatea administratiei publice locale.
Următoarele categorii de deșeuri vor fi colectate separat pe teritoriul Municipiului Oradea și transportate în vederea sortării/tratării/valorificării/eliminării:
- deşeuri reciclabile : fracția hartie carton, fractia plastic metal și fractia sticlă, inclusiv deșeuri de ambalaje colectate separat în mod corect (cu un grad de impurificare de maxim 25%) sunt transportate separat in vederea preluării la stația de sortare Oradea din cadrul Centrului de Management Județean pentru tratarea deseurilor nepericuloase Oradea" situat pe strada Matei Corvin nr.327 (Art.50 din Ordin 82/2015 Reg Cadru).
Operatorii staţiilor de tratare, respectiv ai staţiilor de transfer asigură predarea către operatorii reciclatori a deşeurilor de sticlă colectate separat.
Deșeurile reciclabile a căror grade de impurificare în recipientele de colectare depășesc valorile stabilite sunt transportate la instalația TMB. Reziduurile de la sortare pot fi tratate în instalația TMB, anterior depozitării.
- deşeurile biodegradabile colectate separat în mod corect (cu un grad de impurificare de maxim 10%) sunt transportate separat la stația de compostare din cadrul Centrului de Management Județean pentru tratarea deșeurilor nepericuloase Oradea" situat pe strada Matei Corvin nr.327;
Deșeurile biodegradabile a căror grade de impurificare în recipientele de colectare depășesc valorile stabilite sunt transportate la instalația TMB. Reziduurile de la compostare pot fi tratate în instalația TMB, anterior depozitării.
- deşeurile reziduale colectate și transportate separat la stația de tratare mecano-biologică (stația TMB Oradea din cadrul Sistemului de management integrat județul Bihor-SMID Bihor) situația pe strada Santăului din Municipiul Oradea.În cazul în care statia TMB Oradea din cadrul SMID Bihor nu este functională, operatorul va preda deșeurile reziduale colectate de la persoanele fizice si juridice pe teritoriul Municipiului Oradea, conform prevederilor din regulament, la CMJTD Oradea.
- deșeurile periculoase din deșeuri menajere - transportate la instalațiile de eliminare autorizate;
- deșeurile voluminoase provenite de la populatie,institutii publice si operatori economici transportate la Centrul de Management Județean pentru tratarea deșeurilor nepericuloase Oradea" și depozit de deșeuri (CMJTD);
- deşeuri din construcţii şi desfiinţări - deşeuri provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţare, care nu sunt încadrate ca deşeuri periculoase conform prevederilor legale în vigoare, transportate la Centrul de Management Județean pentru tratarea deșeurilor nepericuloase Oradea" și depozit de deșeuri (CMJTD) din str. Matei Corvin.
- deşeuri de ambalaje - orice ambalaje sau materiale de ambalare care satisfac cerinţele definiţiei de deşeuri si care se colecteaza fie in cadrul fractiei uscate in amestec fie separat pe tipuri de materiale din care sunt fabricate in recipienti pusi la dispozitie de administratia publica locala, transportate la Centrul de Management Judetean pentru tratarea deseurilor nepericuloase Oradea" si depozit de deseuri(CMJTD);din str. Matei Corvin in vedrea sortarii/valorificarii;
- deşeuri de echipamente electrice şi electronice - denumite în continuare DEEE - echipamentele electrice şi electronice care constituie deşeuri conform prevederilor Legii 211/2011 cu completari si modificari ulterioare privind regimul deşeurilor, inclusiv toate componentele, subansamblurile şi produsele consumabile, parte integrantă a echipamentului în momentul în care acestea devin deşeuri, predate la punctul de colectare gestionat de operatorul licentiat in acest domeniui;
- deşeuri stradale - deşeuri specifice căilor de circulaţie publică, provenite din activitatea cotidiană a populaţiei, de la spaţiile verzi, de la animale, din depunerea de substanţe solide provenite din atmosferă, transportate la Centrul de Management Județean pentru tratarea deșeurilor nepericuloase Oradea" și depozit de deșeuri(CMJTD) din str. Matei Corvin.
Ghid de colectare și descrierea fracțiilor: https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/
Colectarea deşeurilor menajere și similare (deșeuri cu continut periculos, materiale textile, bunuri neutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deșeuri electrice/ electocasnice/ electronice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn, mobilier, deșeuri vegetale, deșeuri construcții) se poate realiza prin aport voluntar, prin aducerea lor de către utilizatori casnici la punctele de colectare selectivă amenajate pe strada Thurzo Șandor și strada Uzinelor.
În punctele de colectare prin aport voluntar, deșeurile vor fi preluate de la cetățenii din municipiul Oradea cu titlu gratuit.
- Punct de colectare selectivă RER - str. Thurzo Sandor, FN
https://rervest.ro/service/punct-de-colectare-deseuri/
- Punct de colectare selectivă RER - str. Uzinelor, FN
https://rervest.ro/service/punct-de-colectare-deseuri/
- Puncte de colectare selectivă a textilelor:
Sistemele de ”preluare”, prin care cetățenii aduc înapoi articolele textile (în principal îmbrăcăminte, încălțăminte și alte obiecte vestimentare), pot contribui la schimbarea mentalității cetățenilor, transformând consumatorii în participanți în cadrul unui lanț de aprovizionare circular.
Scopul principal al operațiunii de sortare fiind clasificarea meticuloasă a fiecărei piese textile în parte pentru a determina cea mai bună modalitate posibilă de reutilizare, prelungindu-i ciclul de viață și ferindu-le de depozitele de deșeuri.
În acest sens s-au amplasat pe raza Municipiului Oradea 54 de containere textile, urmând ca numărul lor să crească până la 100 de containere textile, pe sfârșitul anului.
- aceste locații pot fi consultate pe link-ul de mai jos:
- LOCAȚII CONTAINERE TEXTILE: Pentru cetățeni_Pentru comunitate_Oradea Verde_doc download_locatii containere textile Oradea
- De asemenea, pe raza municipiului Oradea s-au amplasat 95 de igluuri pentru colectarea și depozitarea separată a deșeurilor de hârtie - carton, în zonele de blocuri. Colectarea și transportul acestor este asigurată de către operatorul SC RER VEST SA.