Infrastructura de afaceri

Infrastructura de afaceri
În Oradea, funcționează patru parcuri industriale administrate de Municipiul Oradea, prin Agenția de Dezvoltare Locală Oradea - ADLO. Parcul Industrial I Parcul Industrial I este situat în Oradea, pe Calea Borșului, la aproximativ 4 kilometri de vama Borș de la granița cu Ungaria, și la 70 de kilometri de autostrada M3 din Ungaria. Suprafața totală este de 144,73 hectare. Gradul de ocupare: 100% https://adlo.ro/parcul-industrial-i/ Parcul Industrial II Parcul Industrial II este situat în Oradea, pe strada Ogorului, în apropierea DN 79 Oradea - Deva și DN 76 Oradea - Arad. Suprafața totală este de 80,19 hectare. https://adlo.ro/parcul-industrial-ii/ Parcul Industrial III Parcul Industrial III din Oradea este situat pe strada Uzinelor, la aproximativ 8 kilometri de vama Borș de la granița cu Ungaria. Parcul are o suprafață de 17,89 hectare. https://adlo.ro/parcul-industrial-iii/ Parcul Industrial IV Infrastructura parcului este în curs de realizare. https://adlo.ro/parcul-industrial-iv/

În ceea ce privește infrastructura de transport aerian în cadrul județului Bihor există un singur aeroport, în Oradea, la aproximativ 10 km de granița cu Ungaria. Aeroportul Internațional Oradea efectează zboruri interne spre București către Aeroportul Henri Coandă București. Cursele internaționale includ destinații precum Creta (Grecia), Hurghada (Egipt) și Antalya (Turcia).

https://aeroportoradea.ro/ro/

În prezent, Aeroportul din Oradea se află în proces de modernizare, atât a terminalului de pasageri, cât și a complexului de infrastructură aeroportuară.
în iunie 2022 având loc lansarea oficială a proiectului industrial CTPark Oradea Cargo – primul terminal air – cargo. Terminalul cargo este construit pe un teren de 14 ha situat între aeroport și Parcul Industrial II.

https://www.ctp.eu/industrial-warehouse-office-finder/romania/ctpark-oradea-cargo-terminal/

Terminalul Cargo din Oradea este primul parc-terminal cargo aerian din România. Acest proiect beneficiază de conexiune directă cu Aeroportul Oradea și centrul industrial Eurobusiness II, precum și cu marile orașe învecinate precum Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Deva, Debrețin, Budapesta.

https://adlo.ro/aeroport-international-oradea-si-terminalul-cargo/

Situat în zona de vest a Oradiei, între Șoseaua Borșului și Gara Episcopia Bihor, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare. Acestea vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor transportate prin centrul intermodal. Centrul intermodal Oradea mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități. Municipiul Oradea devine astfel un hub pentru transportul de mărfuri, fiind situat în apropiere de Autostrada Transilvania A3 și drumul expres Oradea - Arad, iar calea ferată Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Bihor va fi electrificată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legătură la E60/DN1. Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord-Vest. Centrul va asigura transferul de mărfuri din Oradea și județul Bihor în relația cu statele din vestul Europei, dar și cu alte zone din România.
Infrastructura orașului Oradea reprezintă un punct esențial în dezvoltarea regiunii și conexiunea cu rețelele de transport ale Uniunii Europene. Unul dintre elementele cheie în acest context este punctul de trecere situat la Autostrada Vama Borș II. Această autostradă nu doar facilitează mobilitatea regională, dar creează și o axă de conectivitate vitală între România și restul Europei, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a orașului și regiunii înconjurătoare. https://adlo.ro/infrastructura-orasului-si-axe-de-conectivitate-ue/

Accesează https://crescoradea.ro/ dacă vrei să fii incubat sau pentru a afla mai multe detalii despre această nouă facilitate pe care o oferă Oradea.

Primăria Oradea are primul incubator de afaceri, denumit „Cresc Oradea Mare”. Acesta va găzdui 15 firme din domeniul creativ, precum dezvoltare de software pentru design, creaţie, animaţie, dar şi alte domenii creative, acesta fiind finalizat 100%. Municipalitatea orădeană își dorește astfel să sprijine firmele nou înființate și pe cele cu un istoric scurt de funcționare – maxim 2 ani, prin servicii suport în afaceri.

În acest mod, antreprenorii care au intrat recent pe piață vor fi ajutați să facă față mediului concurențial și să supraviețuiască pe termen lung, ajungând la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită funcționarea pe cont propriu.

Incubatorul funcționează în clădirea fostului spital de neurologie din str. Louis Pasteur, imobil care a fost reabilitat și pus în valoare, având o suprafață de 2.200 mp, aflat fiind în proprietatea municipiului Oradea.

https://crescoradea.ro/

În interior, a fost amenajat spațiul de desfășurare a activității de incubare cuprinzând în total 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spații de lucru în open space, 6 ateliere - spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training. În plus, au fost prevăzute dotări necesare pentru buna desfășurare a activităților, clădirea urmând să fie dotată cu mobilier, echipamente IT, infrastructură pentru monitorizarea clădirii, acces pe bază de cartele și
echipamente specifice activităților din domeniul creativ.

Firmele incubate au obligația de a înființa cel puţin un loc de muncă pe care să-l mențină pe întreaga perioadă de incubare. De asemenea, acestea trebuie să ia măsurile necesare menite să sporească performanţele economice, materializate prin creşterea cifrei de afaceri pe fiecare an fiscal. Toate obligațiile fiscale le revin rezidenților care vor trebuie să încheie, inclusiv, contracte comerciale cu parteneri economici şi din afara ariei geografice de amplasare a Incubatorului de Afaceri.

Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut