Trimite unui prieten

Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Oradea

Marti , 15 Mai 2018, 13:40

Exportă PDF - Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Oradea Tipărește pagina - Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Oradea Trimite unui prieten - Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Oradea

Începând cu anul 2013, Municipiul Oradea a derulat cea mai mare investiție într-un sistem centralizat de termoficare din România, în valoare de 112 milioane de euro, din care 94 de milioane provin din proiecte cu finanțare europeană.

Necesitatea acestei investiții a fost dată de ineficiența energetică a centralei de termoficare și a rețelei de distribuție, vechi de 50 de ani, și care nu au mai beneficiat de lucrări majore de modernizare. Din cauza stării avansate de degradare, sistemul centralizat trebuia urgent reabilitat pentru a garanta siguranța furnizării agentului termic, 70% din locuitorii orașului depinzând de acest sistem.

Proiectul pe fonduri europene a urmărit reducerea costurilor cu energia termică, a pierderilor și a poluării, prin înlocuirea vechii centrale care funcționa pe cărbune cu una modernă, pe gaz, în cogenerare, formată dintr-o turbină General Electric cu o putere instalată de 45 MW electric și 50 MW termic, cazan recuperator, 2 cazane de apă fierbinte și un acumulator de căldură. Construcția acesteia a fost definitivată în anul 2016, valoarea investiției fiind de 55 milioane euro.

De asemenea, în vederea reducerii pierderilor de căldură din reţeaua de termoficare, din totalul de 86,26 km de rețele primare, au fost reabilitați 17,5 km, fiind în curs de încheiere încă 20,2 km. Până în 2020 vor fi înlocuiți alți 23 km. Ca urmare a acestor investiții, pierderile pe rețele s-au redus cu aproape 20%, iar poluarea a scăzut de trei ori.

Nu în ultimul rând, din cele 148 de puncte termice existente, până acum au fost reabilitate și automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate.

Administrația locală va urmări în perioada următoare creşterea ponderii utilizării energiei geotermale în totalul consumului de energie termică, pentru a reduce preţul energiei.

 

Oradea colecteaza selectiv
Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Program colectare selectiva - saci galbeni
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator