Trimite unui prieten

A început prima etapă a recensământului populației și locuințelor – autorecenzarea

Luni , 14 Martie 2022, 15:13

Exportă PDF - A început prima etapă a recensământului populației și locuințelor – autorecenzarea Tipărește pagina - A început prima etapă a recensământului populației și locuințelor – autorecenzarea Trimite unui prieten - A început prima etapă a recensământului populației și locuințelor – autorecenzarea
A început prima etapă a recensământului populației și locuințelor – autorecenzarea

Recensământul populației și locuințelor a început azi, 14 martie, cu prima etapă, cea a autorecenzării, aceasta fiind un element de noutate în România. Autorecenzarea poate fi asistată de un recenzor sau neasistată și are loc în perioada 14 martie - 15 mai.

Despre importanța Recensământului populației și locuințelor 2021 a vorbit președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în cadrul unei conferințe de presă la Instituția Prefectului Bihor, la care au luat parte prefectul județului, Dumitru Țiplea și primarul Oradiei, Florin Birta.

„O dată la 10 ani, recensământul ne dă posibilitatea să actualizăm datele cu privire la populația României și multe alte date statistice care ne ajută să luăm decizii la nivel local și național, cu privire la dezvoltare și la strategiile care urmează să le implementăm. Noi avem de recenzat 283.747 de locuințe, am sectorizat județul, astfel că l-am împărțit în 580 de sectoare, cu o  medie de  490 de locuințe pe fiecare sector. Am intrat în această etapă de autorecenzare cu 207 recenzori ARA, fiind distribuiți în tot județul, în funcție de populație", a declarat, în deschiderea conferinței, prefectul Dumitru Țiplea.

Tudorel Andrei a explicat care este motivul pentru care procesul de autorecenzare a întâmpinat probleme tehnice și a anunțat că, în următoarele două zile, poate fi accesat link-ul https://autorecenzare.insse.ro., urmând ca autorecenzarea să fie reluată ulterior pe platforma anunțată inițial, respectiv www.recensamantromania.ro

„Îmi cer scuze pentru micile inadvertențe care au fost la începutul acestei zile, inadvertențe pe care nu le consider neapărat normale. Deocamdată, autorecenzarea se poate realiza direct accesând link-ul https://autorecenzare.insse.ro. Toate aceste lucruri s-au întâmplat întrucât a fost un deosebit interes la prima oră și accesările au fost cu mult mai multe decât noi am proiectat interfața, însă sistemul face față autorecenzării", a precizat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Președintele INS România a menționat câteva dintre motivele pentru care recensământul este un proces foarte important la nivel național, dar și local.

„Recensământul este unul dintre evenimentele mari ale societății românești, din mai multe motive. Avem nevoie de date la nivel de localitate și județ, atât pe componenta de populație, cât și pe componenta de locuințe. Culegem date pe care nu le avem din surse administrative, ci le obținem o dată la 10 ani. E vorba de caracteristicile etno-culturale (religia, limba maternă și etnia). După cum știți, o serie de fonduri sunt repartizate pentru populațiile împărțite pe aceste categorii, în funcție de datele înregistrate. Tocmai de aceea este foarte importantă mobilizarea populației ca să participe la acest recensământ. Totodată, recensământul stă la baza calculării populației rezidențiale la nivel local, începând cu anul 2024. După cum știți fondurile la nivel național sunt repartizate în funcție de dimensiunea populației rezidente și în funcție de fondul de locuințe și condițiile de locuit", a transmis Tudorel Andrei.

14 centre amenajate în Oradea pentru autorecenzarea asistată

În ceea ce privește autorecenzarea asistată, Primăria Oradea pune la dispoziția populației 14 centre, unde cetățenii sunt așteptați pentru a-și completa formularul de recensământ. În fiecare centru există un recenzor care va ajuta cetățenii la utilizarea tabletei, la completarea formularului și care va răspunde oricăror posibile nelămuriri.

„Mă bucur că avem o perioadă de autorecenzare, care este un element de noutate. Primăria Oradea a deschis în municipiu 14 centre de autorecenzare asistată care sunt amenajate în diferite cartiere care să acopere tot orașul. În Oradea o să avem 195 de recenzori alocați pentru etapa de recenzare din ușă în ușă. Faptul că avem două luni dedicate autorecenzării și alte două luni pentru recenzarea din ușă în ușă, înseamnă că vom avea o situație cât se poate de aproape de realitate la finalul acestui demers. Noi am propus alocarea sumei de 65 de mii de lei pentru promovarea pe plan local și județean a RPL 2021. Cred că cu cât vom face o promovare mai activă, vom avea rezultate mai reale și mai aproape de adevăr", a precizat primarul Florin Birta.

Centrele sunt deschise în perioada 14 martie - 15 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Excepție fac centrele de autorecenzare de la sediul Primăriei Oradea și Direcției de Asistență Socială Oradea, al căror program va fi între orele 8.00 - 16.00.

De menționat că în această perioadă destinată autorecenzării, cetățenii pot să se autorecenzeze și de acasă sau din orice alt spațiu în care au la dispoziție un telefon, o tabletă sau un laptop conectat la internet. Astfel, formularul online poate fi completat pe baza unui nume de utilizator și a unei parole.

Cele 14 centre din Oradea sunt amenajate în următoarele locații:

- Centrul Social Multifuncțional Nufărul, str. Nufărului nr.47, bl. D111

- Centrul Social Multifuncțional Ioșia I, str. Al. Cazaban, nr.51

- Centrul Social Multifuncțional Ioșia II, str. Aleea Călinului nr. 9     

- Centrul Social Multifuncțional Rogerius I, str. Ep. Ioan Suciu nr. 1, bl. ZP1

- Centrul Social Multifuncțional Rogerius II, str. Apostol Andrei, nr. 58 , bl. C30

- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Calea Clujului, nr. 188

- Școala  Gimnazială Dimitrie Cantemir, str. Dimitrie Cantemir, nr.32

- Centru Comercial „Lotus Center", str. Nufărului nr. 30          

- Școala Gimnazială Ioan Bogdan, str. Ioan Bogdan nr. 13 A

- Liceul Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu, str. Calea Clujului, nr. 66   

- Hypermarket Auchan și Piata 100 (Obor), str. Ogorului nr. 171       

- Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1    

- Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii nr.1

- Direcția de Asistență Socială Oradea, str. Primăriei, nr. 42   

Autorecenzarea asistată se face de pe tablete electronice puse la dispoziție în centre sau de pe echipamentul propriu al persoanei (telefon/tabletă) care se autorecenzează, dacă aceasta dorește.

O zi liberă din partea angajatorului pentru cei care se autorecenzează

De reținut că persoanele care vor parcurge etapele online ale formularului de recensământ vor avea dreptul din partea angajatorului, la o zi liberă plătită conform  OUG nr. 19/2020.

Dovada înregistrării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după transmiterea formularului.

Cine face obiectul recenzării în România?

Potrivit legislației, la recensământ sunt luate în considerare următoarele persoane:

-       persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetățenie, cu reşedinţa obişnuită în România;

-       persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;

-       persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic;

-       gospodăriile şi nucleele familiale;

-       clădirile de locuit;

-       clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;

-       locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;

-       spaţiile colective de locuit.

La ce trebuie să fie atenți cei care se autorecenzează?

Cetățenii trebuie să știe că formularul pe care îl parcurg va fi deja completat parțial cu anumite date obţinute din surse administrative prin colectarea indirectă.

Prin urmare, persoanele care își vor accesa online formularul de recenzare vor trebui să fie atente la câteva aspecte, care ar putea necesita modificări, și anume:

-       informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;

-       adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;

-       întrebările din formularul individual;

-       răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte, dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei

-       răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.

A II-a etapă a recensământului: 16 mai -17 iulie

După terminarea acestei prime etape de autorecenzare (14 martie - 15 mai) se va trece la cea de-a doua etapă a recensământului, cea a colectării datelor din teren.  

În etapa II, care se va desfășura în intervalul 16 mai - 17 iulie 2022, recenzorii vor merge în teren pentru colectarea prin interviu față-în-față, asistată de calculator, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.

 

 

Oradea colecteaza selectiv
Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator