Trimite unui prieten

De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor?

Vineri , 15 Aprilie 2022, 10:16

Exportă PDF - De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor? Tipărește pagina - De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor? Trimite unui prieten - De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor?
De ce este important Recensământul Populației și Locuințelor?

Recensământul este o cercetare statistică de amploare, care se desfășoară la nivelul populației care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective (populație rezidentă) și oferă informații despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.

Efectele unui recensământ de succes poate nu se vor vedea în viitorul apropiat, însă cu siguranță vor avea implicații benefice majore pentru noi și generațiile următoare. Fondurile bugetare vor fi distribuite corect și eficient, vor fi elaborate proiecte relevante, iar comunitățile vor fi reprezentate corespunzător.

Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații esențiale și de calitate pentru politicile publice, naționale și locale, atât în domeniul economic, cât și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană.

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și copiii noștri, iar completarea chestionarului de recenzare este obligatorie, întrucât obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru comunitate și pentru stat.

Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul național și local și-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătate, educație, protecție socială și altele, și nici asupra condițiilor de locuit sau a mărimii și caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare.

Majoritatea politicilor publice beneficiază de pe urma rezultatelor recensământului. Acestea pot fi, de exemplu: politicile sociale (educația, sănătatea populației, îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea gradului de ocupare și reducere a șomajului și, implicit, a sărăciei), politicile familiale, politicile privind migrația, politicile de dezvoltare a mediului rural, politicile economice (fondul de locuințe, accesul la rețeaua de apă, la energie electrică, îmbunătățirea rețelelor de transport intra- și inter-urban) ori politicile privind sprijinul statului pentru minoritățile etnice și cultele religioase.

Te poți autorecenza, până în 15 mai, pe platforma www.recensamantromania.ro sau la oricare dintre cele 14 centre deschise de Primăria Oradea, după care Recensământul va continua cu colectarea datelor din teren, care se va desfășura între 16 mai - 17 iulie.

 

 

 

 

Oradea colecteaza selectiv
Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator