Trimite unui prieten

Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare

Luni , 30 Ianuarie 2023, 15:52

Exportă PDF - Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare Tipărește pagina - Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare Trimite unui prieten - Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare
Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare

Continuă programul de reabilitare a clădirilor istorice din Oradea. Astfel, în această perioadă au fost montate schelele pe fațadele imobilului situat pe strada Aurel Lazăr, nr. 19-21.

Clădirea a fost clasată ca monument istoric, potrivit procedurii, de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, având în vedere că prezintă arhitectură în stil Art Nouveau în elemente de decorațiuni din lemn.

Clădirea reprezintă  valori  arhitectural-istorice semnificative şi se găseşte în zona protejată centrală a municipiului Oradea. Proiectantul clădirii este arhitectul Frigyes Spiegel, cel care a proiectat prima clădire la Oradea în stil Art Nouveau. Imobilul are o formă trapezoidală alcătuită din patru aripi distincte, delimitând o curte interioară.

Aripa Est reprezintă „capul" pentagonal al trapezului. Are regim de înălţime P+3 E şi acoperiş terasă care adăposteşte locuinţe/casa scării principale cu ascensor contemporan, acoperiş şarpantă cu învelitoare din tiglă trase/solzi pe planurile inferioare şi învelitoare din tablă zincată pe planul superior.

Aripile Nord-Est şi Sud-Vest au forme rectangulare în plan, au regim de înălţime P+3E şi adăpostesc spaţii comerciale la parter, locuinţe la nivelele superioare, acoperiş şarpantă în două ape cu caracter eclectic, având două frontoane spre laturile stradale.

Aripa Vest, cu formă trapezoidală în plan, are regim de înălţime P+3E, acoperiş terasă necirculabilă care adăpostește depozite, locuinţe şi casa scării secundare.

Lucrările de reabilitare constau în intervenţii la faţadele stradale, se vor înlătura tencuielile şi plăcile decorative prefabricate din ipsos sau ceramice, degradate, umezite sau cu aderenţă proastă. Totodată, se vor curăţa cărămida şi piatra, iar cele deteriorate vor fi înlocuite.

Pentru reconstituirea decoraţiilor degradate se vor folosi, după caz, tipare şi matriţe realizate după modelul elementelor existente, cu utilizarea unor mulaje. Elementele metalice de prindere în piesele decorative vor fi tratate anticoroziv și se vor înlocui elementele parazitare de pe clădire (cabluri tv, cabluri electrice, telefon nefolosite).

La acoperiş se vor înlocui elementele structurale din lemn degradate sau se vor consolida conform detaliilor din proiect. Tâmplăriile se vor executa din lemn conform modelului istoric.

Valoarea lucrărilor este de 1.948.152,86 lei cu TVA, acestea fiind executate de către  SC Conpila SRL. Termenul de execuție este de 12 luni.

 

 

Galeria foto - Imobilul situat pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21 a intrat în reabilitare

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator