Trimite unui prieten

Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial „Oradea pentru toți”

Luni , 21 Noiembrie 2022, 16:23

Exportă PDF - Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial „Oradea pentru toți” Tipărește pagina - Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial „Oradea pentru toți” Trimite unui prieten - Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial „Oradea pentru toți”
Mâine, 22 noiembrie, tur ghidat multisenzorial „Oradea pentru toți”

Oradea Heritage, în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană, vă invită mâine, 22 noiembrie, la turul ghidat din cadrul proiectului „Oradea pentru toți" - proiect de accesibilizare turistică pentru nevăzători. Turul va începe la ora 10:00, având ca punct de întâlnire Casa Darvas - La Roche și presupune parcurgerea unui traseu al principalelor 8 clădiri monumente de patrimoniu și ecleziastice din Oradea.

Traseul propus este următorul: Casa Darvas (intrare dinspre str. Iosif Vulcan)- Teatrul Regina Maria - Palatul Primăriei Oradea - Sinagoga Neologă Sion - Palatul Vulturul Negru - Biserica cu Lună - Palatul Moskovits Adolf cu fiii - Palatul Episcopal Greco Catolic.

„Traseul va fi unul multisenzorial, conform profilului proiectului. Acest lucru înseamnă că vom face apel la planșele tactile interactive realizate în cadrul proiectului și afișate în clădirile incluse în traseu. Planșele tactile interactive sunt desene în relief care prezintă fațada clădirilor și detalii precum turnuri, uși, vitralii sau statui. Acestea au asociate descrieri audio care cuprind date istorice de interes general despre fiecare clădire în parte. Planșele tactile interactive pot fi explorate independent de către nevăzători cu ajutorul unei aplicații de mobil gratuite care identifică poziția degetului pe desen și descrie audio ceea ce nevăzătorul atinge. Ele sunt disponibile pe dimensiuni A3-A4, în funcție de complexitatea desenelor și au fost testate împreună cu comunitatea de nevăzători a Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Bihor'', transmite Oradea Heritage.

Proiectul numit „Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere'', cunoscut și ca „Oradea pentru toți", și-a propus să accesibilizeze principalele obiective istorice ale centrului istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acest proiect a fost finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate" și este implementat de o echipă de tineri voluntari cu experiență în ghidajul turistic la nivel local, susținuți de Oradea Heritage și Asociația pentru Dezvoltare Urbană - ADU

Echipa de voluntari:

Grupul cuprinde tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, din Oradea. Grupul nostru s-a creat în urma activității de ghizi voluntari în cadrul Oradea Heritage, având scopul de a promova obiectivele turistice ale orașului. Ne-am întâlnit de multe ori cu situația de a observa pe stradă oameni cu deficiențe de vedere și am realizat că nu există suficientă accesibilitate turistică pentru aceștia. Am decis, astfel, că trebuie să schimbăm acest lucru, venind cu soluții practice. Așa am început să facem primii pași către accesibilizare și să conectăm câteva tehnologii deja existente (dezvoltate de ADU) cu cunoștințele noastre dobândite ca ghizi la Oradea Heritage.

Asociația pentru Dezvoltare Urbană:

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, precum Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal din Oradea, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia/

 

 

Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator