Trimite unui prieten

O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea

Miercuri , 20 Septembrie 2023, 15:24

Exportă PDF - O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea Tipărește pagina - O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea Trimite unui prieten - O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea
O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea

Primăria Oradea a primit astăzi vizita de studiu al unei delegații a reprezentanților primăriilor municipiilor Cahul și Ungheni, precum și a comunităților rurale din zona adiacentă din Republica Moldova.

Vizita în România, în municipiile Oradea, Satu Mare și Zalău, se derulează în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie.

La întâlnirea de azi, din partea administrației locale au participat city-managerul Mihai Jurca, directorul general al Asociației Zona Metropolitană Oradea (ZMO) Letiția Moțoc, directorul executiv adjunct al Direcției de Implementare Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Ovidiu Guler și consilierul primarului, Călin Corpaș.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Primăriei Oradea au prezentat strategia de dezvoltare a municipiului Oradea, experiențele pe care le-au acumulat în decursul anilor precum și proiectele în derulare sau în pregătire.

La începutul prezentării, Mihai Jurca a subliniat oportunitatea vizitei în Oradea și a felicitat vizitatorii pentru munca pe care o depun pentru comunitate în Republica Moldova.

De asemenea, Mihai Jurca a prezentat investițiile majore în Oradea, începând cu anul 2008 până în prezent.

„Cel mai important lucru a fost să înțelegem misiunea noastră ca primărie. Primele lucruri pe care administrația locală le-a făcut a fost să atace probleme de bază ale orașului, precum sistemul centralizat de încălzire sau extinderea centurii orașului la patru benzi - o serie de lucrări care țin de primă necesitate. Era nevoie de o reformă administrativă, în acest sens s-a realizat centrul de relații cu publicul, creându-se o zonă în primărie unde au fost strânse la un loc toate serviciile mai importante din instituție. Începând din 2008 s-a pus accent pe crearea condițiilor pentru firmele din Oradea, s-au creat parcurile industriale, iar după aceste investiții majore am început lucrările de reabilitare necesare pentru recuperarea patrimoniului."

Conform spuselor city-managerului, în cea de-a doua etapă au fost consolidate elementele etapei anterioare, au fost continuate procesele de reabilitări, s-a pus accent pe descongestionarea traficului prin realizarea de pasaje, au fost create elemente de atractivitate noi în oraș (aquapark nou, obiective turistice precum Casa Darvas sau muzee), au fost realizate parcările supraetajate în zonele aglomerate ale orașului.

„Orice dezvoltare are nevoie de timp pentru a deveni ireversibilă, iar noi am creat condiții pentru dezvoltare. Evident, în Oradea mai avem multe lucruri de rezolvat și trebuie să fim atenți la detalii, trebuie să ne concentrăm acum pe calitatea vieții din municipiu. Etapa în care suntem acum creează posibilitatea de lucruri mari. Trebuie să trecem pe un alt nivel de dezvoltare și investiții. Toate investițiile și eforturile din anii anteriori au fost pentru beneficiul orașului, iar dezvoltarea Oradiei ajută și celelalte localități din Bihor", a conchis Mihai Jurca.

La rândul ei, Letiția Moțoc a prezentat detalii legate de cooperarea metropolitană, structura asociației ZMO, precum și prezentarea generală a acesteia. Directorul a evidențiat cele mai importante proiecte implementate în zona metropolitană, precum și strategii de dezvoltare la nivelul acesteia. Un alt aspect important prezentat de Letiția Moțoc se referă la eligibilitatea asociațiilor metropolitane pentru obținerea finanțărilor nerambursabile.

Letiția Moțoc a subliniat faptul că „ZMO a fost creată în anul 2005, a început cu mici proiecte pentru a-și consolida poziția în cadrul membrilor, iar acum este unul dintre cei mai importanți piloni ai administrației locale și județene".

Discuțiile au continuat cu prezentarea DMPFI, directorul adjunct al acesteia prezentând cele mai importante proiecte implementate prin această direcție, precum și impactul banilor europeni asupra dezvoltării orașului.

Printre cele mai importante proiecte realizate, Ovidiu Guler a exemplificat realizarea CET-ului, aquapark-ul, parcurile industriale, centrele Dignitas și Candeo, reabilitarea Pieței Unirii și a Pieței Ferdinand, reabilitarea spitalelor, a incubatorului de afaceri, proiectul Nufărul I Geotermal, reabilitarea rețelelor de termoficare, achiziția de tramvaie și autobuze noi etc.

„Suntem interesați să atragem orice tip de fonduri care să ne ajute să continuăm dezvoltarea orașului nostru. Am reușit în ultimii zece ani să obținem finanțări europene în valoare de 650 de milioane de euro, care se regăsesc în proiecte de infrastructură, termoficare, sistem medical, spații verzi, proiecte de reabilitare etc.", a menționat Ovidiu Guler.

De asemenea, reprezentanții OTL și ADI Transergio, Libor László și Sebastian Marcu, respectiv Mihaela Ciuclea, expert în cadrul Companiei de Apă Oradea, le-au prezentat oaspeților din Basarabia planurile metropolitane privind dezvoltarea transportului public, respectiv cele privind modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare.

Tot în cursul zilei de astăzi, delegația a avut deplasări pe teren în municipiul Oradea, o vizită pe șantierul drumului de legătură Oradea - A3, având cuprins în program și un tur privind obiectivele turistice din oraș.

 

 

Galeria foto - O delegație din Republica Moldova, în vizită la Primăria Oradea

Oradea colecteaza selectiv
Serviciul 112
Situatii de urgenţă
Digital Oradea
Regulament APTOR
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Harta Oradiei
PUG
Consultare PRU Nufărul 1
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Ghid colectare deseuri
Oradea City Report
Piste de biciclete
MobilePay
Trafic greu
TPark
T-park SMS
AmParcat
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Ambulator