Trimite unui prieten

Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic

Joi , 26 Mai 2022, 15:28

Exportă PDF - Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic Tipărește pagina - Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic Trimite unui prieten - Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic
Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic

După închiderea și ecologizarea haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic, Primăria Oradea intenționează construirea unui parc fotovoltaic care să asigure energie electrică pentru oraș.

Închiderea și ecologizarea depozitului de zgură și cenușă de la Santăul Mic aflată în proprietatea S.C Termoficare S.A a fost aprobată azi, 26 mai, de Consiliul Local.

Valoarea totală a acestor lucrări este de 51.955.179 lei (cu TVA), aproximativ 10,3 milioane de euro, iar durata de realizare a acestora este de 35 de luni.

Primarul Florin Birta a vorbit despre cele două componente importante ale acestui proiect: „Aveam cca 140 de ha la baza haldei, iar sus, în zona de depozitare a cenușii și zgurii mai sunt aproximativ 77 ha. Am avut discuții la Ministerul Mediului în sensul finanțării acestor lucrări. După finalizarea proiectului tehnic, aceste discuții vor continua și vom găsi o sursă de finanțare. Consider că acest proiect are două componente importante: cea de mediu prin care vom închide și ecologiza halda de zgură și cenușă, ceea ce va însemna foarte mult pentru locuitorii zonei și componenta unei noi investiții, prin care ne dorim să dezvoltăm un parc fotovoltaic pe cele 70 de ha, prin care să asigurăm un necesar de energie important pentru municipiul Oradea".

De la aprobarea studiului de fezabilitate a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru 2009 - 2028 în scopul conformării la legislația de mediu și a creșterii eficienței energetice", în anul 2010, s-a decis ca CET Oradea Vest să nu mai funcționeze pe combustibil de cărbune, ci pe gaze naturale. Astfel, conform HCL nr. 443/2016 s-au concesionat către S.C Termoficare Oradea S.A bunurile S.C Electrocentrale Oradea S.A.

Conform O.U.G nr. 195/2005 și H.G nr 349/2005, toți deținătorii de depozite industriale, indiferent de categoria în care se încadrează acestea, au obligația ca după sistarea exploatării depozitului să efectueze lucrări de închidere a acestora.

În atașament găsiți o galerie foto cu halda. 

Galeria foto - Primăria dorește realizarea unui parc fotovoltaic în locul haldei de zgură și cenușă de la Santăul Mic

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2
Valorificarea energiei geotermale
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator