Trimite unui prieten

Taxe și impozite 2023: indexare doar cu rata inflației, conform Codului fiscal, fără alte majorări

Joi , 24 Noiembrie 2022, 15:41

Exportă PDF - Taxe și impozite 2023: indexare doar cu rata inflației, conform Codului fiscal, fără alte majorări Tipărește pagina - Taxe și impozite 2023: indexare doar cu rata inflației, conform Codului fiscal, fără alte majorări Trimite unui prieten - Taxe și impozite 2023: indexare doar cu rata inflației, conform Codului fiscal, fără alte majorări
Taxe și impozite 2023: indexare doar cu rata inflației, conform Codului fiscal, fără alte majorări

Taxele și impozitele nu vor crește în municipiul Oradea în 2023, ele vor fi doar indexate cu rata inflației (2021), conform prevederilor Codului fiscal.

Primarul Florin Birta a susținut azi, 24 noiembrie, o conferință de presă în care a explicat modul de stabilire a acestora și principalele categorii de taxe și impozite la care vor apărea modificări.

„Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în  funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite  administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind  amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări", a explicat primarul Florin Birta.

După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023.

Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:

  1. Indexarea cu indicele general al inflației

Așa cum se știe, Codul Fiscal  obligă la indexarea anuală a impozitele și taxelor. Rata inflației care se aplică din 2021 este de 5,1%.

Această inflație afectează: clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, terenurile persoanelor fizice și juridice, autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.

Inflația nu afectează însă clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare), clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice, taxele pentru certificate/acorduri/avize, taxele speciale de urgență, taxe de acces la obiectivele turistice.

De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.

  1. Instituirea a 5 taxe speciale în domeniul evidenței persoanelor, urbanismului și a registrului agricol

Aceste taxe speciale sunt:

 - Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea - în cuantum de 100 lei;

- Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine - în cuantum de 100 lei;

- Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol - în cuantum de 50 lei;

- Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).

Taxe mai mici la înmormântările din weekend și sărbători, taxe diminuate pentru chiriașii din Piața Cetate

Primarul Florin Birta  a prezentat apoi tarife aplicate de Administrația Domeniului Public (ADP) al căror cuantum va fi diminuat.

„În urma sesizărilor legate de nivelul taxelor de înmormântare în weekend, chiar dacă ADP are cheltuieli în plus cu aceste înmormântări, taxele suplimentare aplicate vor scădea cu 1000 de lei. Dacă până acum tariful de înmormântare era compus din tariful normal plus o taxă suplimentară de 2000 de lei, iar duminica și în sărbători legale, tariful normal de înmormântare plus o taxă suplimentară de 3000 de lei, aceste taxe suplimentare vor scădea fiecare cu 1000 de lei", a precizat primarul.

Totodată, în urma solicitărilor venite din partea chiriașilor din Piața Cetate, care au sesizat administrația locală cu privire la scăderea vânzărilor, având în vedere accesul dificil în zonă odată cu începerea lucrărilor la pasaje, Primăria a stabilit să intervină pe două paliere, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții Administrației Domeniului Public (ADP).

„O dată, lor nu li se va aplica rata inflației de 15% care se aplică celorlalte taxe ale ADP-ului, iar pe perioada lucrărilor li se va aplica o reducere de 20% la plata chiriei în Piața Cetate. Per total, o chirie mai mică cu 35% față de alte piețe, pe întreaga durată a lucrărilor din zona respectivă", a spus primarul Florin Birta.

 

 

Ziua sustenabilitatii
Refugiati
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
PUG
Harta intravilan
Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator