Trimite unui prieten

Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”, la Casa Darvas

Miercuri , 8 Iunie 2022, 10:46

Exportă PDF - Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”, la Casa Darvas Tipărește pagina - Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”, la Casa Darvas Trimite unui prieten - Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”, la Casa Darvas
Vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier”, la Casa Darvas

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, ca partener în cadrul proiectului cu finanțare din Programul Transnațional Dunărea, intitulat „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau", acronimul proiectului fiind Art Nouveau2, derulat de Primăria Municipiului Oradea în calitate de lider de proiect, vă învită  joi, 9 iunie, de la ora 18.00, la Casa Darvas-La Roche, la vernisajul expoziției „Arte și meserii în designul de mobilier".

Expoziția a fost amenajată în sufrageria aflată la etaj și cuprinde mai multe corpuri de mobilier care au fost achiziționate din Glasgow în anul 2021. În urma raportului de evaluare și expertiză făcut de către directorul de patrimoniu de la Muzeul National Peleș, dr. Alexandru Mircea Hortopan, s-a concluzionat faptul că, datorită decorațiunilor cât și a formelor corpurilor, care preiau din simbolistica Casei Darvas - La Roche, mobilierul este potrivit pentru a face parte din bunurile de patrimoniu aflate în clădirea monument istoric, fiind implicați în proiectare arhitecții Vágó László si József Vágó.

După vernisaj, începând cu ora 18.30, în grădina Casei Darvas - La Roche, dr. Ilie Mitrea va prezenta întregul proces de restaurare, pe toate componentele cuprinse în garnitura de mobilier.

Mobilierul a parcurs un amplu proces de conservare și restaurare, realizat de către colectivul condus de către expertul restaurator în lemn dr. Ilie Mitrea, de la Muzeul Național Brukenthal, în perioada 2021 - iunie 2022.

Fundația va realiza în colaborare cu instituțiile muzeale amintite și experții implicați un catalog dedicat mobilierului, care va fi finalizat în luna octombrie 2022.

În cadrul procesului de achiziție a mobilierului, deoarece proveniența garniturii este din Ungaria, au fost consultați și reprezentanții de la Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, care au recomandat că acest mobilier este important să fie încadrat în categoria bunurilor culturale având o valoare istorică semnificativă, datorită elementelor decorative și de formă.

Proiectul „Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau" se derulează în perioada noiembrie 2020 - decembrie 2022 și are un buget total de 1.827.119 euro, buget distribuit între cei 9 parteneri implicați: Primăria Oradea în calitate de lider de proiect, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Institutul Național al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta - Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena - Austria, Muzeul de Arte şi Meșteșuguri din Zagreb - Croația, Universitatea Tehnică din Bratislava - Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria și Institutul Național de Protecție a Monumentelor Culturale din Serbia.

Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educației și a cercetării profesionale în ceea ce privește cunoașterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau - secțiune legată foarte strâns de turism și celebrarea Zilei Internaționale Art Nouveau în 2021 și 2022.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor va fi implicată în proiect în colaborare cu partenerii prin dezvoltarea unor programe educaționale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziții. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a patrimoniului arhitectural Art Nouveau orădean.

 

 

Refugiati
Situatie Covid
Serviciul 112
Consultare plan de actiune
Consultare strategie integrata
Consultare plan mobilitate
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Inchiriere locuinta
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Nufarul1
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
Valorificarea energiei geotermale
POCA2
Revitalizarea urbana la nivelul Municipiului Oradea
Reabilitarea, restaurarea si refunctionalizarea zidurilor Cetatii Oradea
Scoala Dacia
Gimnaziala 11
ROHU 421
Proiect Traian Vuia
Proiect Ambulator