Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat miercuri, 7 decembrie 2016, noutățile privind programul informatic pilot pe care municipalitatea intenţionează să-l implementeze în vederea monitorizării cheltuirii banilor de către asociaţiile de proprietari din Oradea, astfel ca locatarii să aibă posibilitatea de a vedea în orice moment situaţia financiară la zi a asociaţiei din care fac parte.
La conferinţa de presă a participat şi Pavel Varvari de la firma Xisoft, care a realizat programul, precum și Cristian Lucaci, administrator al unei asociații de proprietari din Oradea care utilizează acest soft.
Viceprimarul a arătat că prin acest proiect administrația locală are intenția de a se îmbunătăţi relaţiile dintre orădenii care locuiesc la bloc, conducerea proprie a asociaţiilor de proprietari, Primăria Oradeaşi furnizorii de servicii publice, în special Termoficare Oradea, RER, Compania de Apă și Poliţia Locală.
Totodată, viceprimarul a explicat că inițierea proiectului a pornit „de la realitatea pe care o trăiesc, zi de zi, foarte mulţi orădeni”, cei care locuiesc într-un condomeniu la bloc sau în una dintre casele colective din zona centrală a oraşului. La majoritatea întâlnirilor pe care viceprimarul Mălan le-a avut cu asociaţiile de proprietari, s-a discutat și despre fenomenul faptelor de delapidare pe care le săvârşesc unii dintre administratorii şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari.
Program testat timp de 6 luni la 10 asociaţii
„Am constatat că în asociațiile de proprietari există multe probleme și suntem convinși că este nevoie de soluții concrete. Astfel, prin intermediul firmei Xisoft din București, Primăria Oradea implementează și gestionează un program informatic complex, în următoarele 6 luni, un proiect pilot care în prima parte va fi introdus la 10 asociații de proprietari și va viza 1.159 de apartamente. Cele 10 asociații au fost alese în funcție de câteva criterii: sunt din toate zonele orașului, sunt asociații mici și mijlocii, și am încercat să introducem în acest proiect asociații care au avut probleme fie cu delapidarea, fie neînțelegeri între proprietari și conducere. Vrem să vedem cum funcționează în realitatea concretă și să facem diferența între ceea ce este astăzi fără a folosi acest program și ce va fi peste 6 luni, când acest proiect pilot se va încheia”, a spus Mircea Mălan.
Totodată, viceprimarul a mai anunţat că se vor organiza întâlniri în toate cartierele oraşului cu orădenii care doresc să participe, cetățeni pe care administrația locală îi aşteaptă să vină cu propuneri şi sugestii de îmbunătăţire.
Reprezentantul firmei Xisoft a făcut instructajul la cele 10 asociații de proprietari participante la proiectul pilot, urmând să se întâlnească cu reprezentanții I.T de la Poliția Locală, RER, Compania de Apă şi Termoficare.
„Vrem să scoatem la lumină toate situațiile care există pe acest circuit, orădeanul care stă la bloc, asociație, Primărie, furnizor de servicii publice, vrem să înlăturăm o parte importantă din nemulțumirile pe care oamenii care locuiesc la bloc le au, vrem ca orădenii să se implice mai mult în ceea ce îi priveşte pe ei și vrem ca toți cei care suntem implicați să dovedim responsabilitate în gestionarea relațiilor dintre noi”, a declarat viceprimarul.
Intenţia municipalităţii este de a achiziționa acest program, după ce el va fi testat, urmând să fie pus gratuit la dispoziția celor 812 asociații de proprietari.
Plata întreţinerii se va putea face şi online
Cu privire la funcționarea programului, dl. Pavel Varvari a menționat că programul, utilizat deja în peste 6 mii de asociații de proprietari în România, va oferi o transparenţă totală asupra contabilităţii asociației de proprietari. Programul debitează automat împărţirea cheltuielilor pe fiecare apartament iar facturile pe care le emit furnizorii de servicii publice sunt încărcate automat în acest program, astfel încât locatarul va şti în fiecare moment când s-a emis factura, care este valoarea acestei facturi, care este data scadenţei precum și momentul în care ea se plăteşte.
Legat de acest soft, Cristian Lucaci, reprezentantul asociației de proprietari ARED, s-a declarat foarte mulțumit, menționând că el permite să se trimită o notă de plată locatarului, nota de plată fiind foarte detaliată, iar contravaloarea acesteia poate fi plătită și prin sistem online.
Tot în cadrul acestui program informatic, cetăţenii vor putea face sesizări sau propuneri prin e-mail sau prin SMS. La rândul său, instituţia Primăriei Oradea le va putea transmite mesaje pe telefon sau pe e-mail cu privire la problemele de interes, cum ar fi izolarea termică a blocurilor sau lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de termoficare.
decembrie 07, 2016
Centrul de Îngrijire de Zi, situat în Oradea, str. Traian Lalescu nr. 3c, aflat în subordinea Administrației Sociale Comunitare Oradea, cu o capacitate de 65...
decembrie 08, 2016
Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă, Administraţia Socială Comunitară Oradea, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Transilvania, vine şi în acest an în sprijinul...