Știri

decembrie 17, 2015

Share:

AIO vrea actualizarea tarifelor practicate pentru închirierea spațiilor destinate entităților nonprofit și cabinetelor medicale

news-image

Primarul Ilie Bolojan a anunțat azi, 17 decembrie 2015, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul ședinței de consiliu de luni, 21 decembrie, consilierii vor vota proiectul de hotărâre care prevede actualizarea tarifelor practicate pentru închirierea spațiilor destinate entităților nonprofit și cabinetelor medicale.

Această hotărâre se datorează necesității valorificării spațiilor aflate în proprietatea și/sau administrarea Municipiului Oradea prin structurile de specialitate. Astfel, luând în considerare eficientizarea modului de administrare a imobilelor menționate, respectiv delimitarea spațiilor cu potențial comercial de cele destinate desfășurării activității asociațiilor, fundațiilor, organizațiilor sindicale, patronatelor, partidelor politice, asociațiilor de proprietari, cabinetelor medicale și, ținând cont de oportunitatea actualizării și uniformizării tarifelor practicate pentru închirierea imobilelor menționate, Administrația Imobiliară Oradea propune Consiliului Local al Municipiului Oradea:

I.Actualizarea tarifelor practicate pentru închirierea spațiilor destinate entităților nonprofit (asociații, fundații, organizații sindicale, patronate, partide politice, asociații de proprietari) și cabinetelor medicale prin stabilirea unui tarif unic de 5 lei/mp/lună raportat la suprafața utilă totală a fiecărei unități individuale (tariful mediu practicat în prezent este de 2.13 lei/mp/lună, nivelul minim fiind de 0.37 lei/mp/lună în cazul cabinetelor medicale, respectiv 0.55 lei/mp/lună în cazul altor entități, cel maxim fiind de 4.80 lei/mp/lună).

II.Actualizarea tarifelor practicate pentru închirierea spațiilor destinate artiștilor plastici prin stabilirea unui tarif unic de 3 lei/mp/lună raportat la suprafața utilă totală a fiecărei unități individuale (tariful mediu practicat în prezent este de 1 leu/mp/lună nivelul minim fiind de 0.65 lei/mp/lună cel maxim fiind de 1.21 lei/mp/lună).

III.Aprobarea perceperii valorilor menționate la pct. I-III beneficiarilor dreptului de folosinţă asupra imobilelor, începând cu data de 01.01.2016.

Legat de această propunere, primarul Ilie Bolojan a menționat: „Chiriile pe care le plătesc acești chiriași sunt cu mult sub nivelul pieței, iar majorarea se va face în trepte. Trebuie să ajungem și în Oradea la chirii rezonabile. Veniturile obținute se vor întoarce către chiriași sub forma unor spații mai bine întreținute în clădiri reabilitate.”

Prezent la conferința de presă, directorul general adjunct al AIO, Lucian Popa a adăugat:

„Principalul argument folosit pentru realizarea acestui proiect de hotărâre de actualizare a chiriilor spațiilor administrate de municipiul Oradea prin AIO este că strategia actuală de administrare a spațiilor nu este una performantă. Adică nu numai că nu este generatoare de profit, dar nu poate susține o întreținere la standarde de calitate, iar AIO urmărește o administrare mai eficientă a acestor spații”.

Primarul Ilie Bolojan a anunțat că ultima majorare a chiriilor pentru aceste entități a fost cu mulți ani urmă, iar ONG-urile care se implică în parteneriat cu Primăria Oradea și susțin activitățile de promovare culturală ale Primăriei vor fi scutite de la impozitul pe clădiri.

În atașament găsiți proiectul de hotărâre care va fi dezbătut luni în cadrul ședinței de consiliu.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut