Știri

noiembrie 15, 2016

Share:

Alunecările de teren au afectat 10% din suprafaţa grădinii publice de pe Dealul Ciuperca

news-image

În dimineaţa zilei de 13 noiembrie 2016, s-a produs o alunecare de teren pe Dealul Ciuperca, care a afectat grădina publică amenajată aici anul trecut de către municipalitate.

În vederea constatării situaţiei din teren, s-a constituit o comisie din care au făcut parte Marius Moş – director DMPFI Primăria Oradea, Daniel Tivadar – şef de proiect SC Poliart SRL, Marius Ionaşcu – director tehnic SC Abed Nego Com SRL, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan şi alţii. Comisia a stabilit că porţiunea cuprinsă între punctul de alimentaţie publică şi amfiteatru, destinată publicului vizitator, nu prezintă siguranţă şi stabilitate. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care ar putea pune în pericol cetăţenii, s-a dispus închiderea accesului public pe întreg amplasamentul situat între punctul de alimentație publică şi pasarela peste drumul expres şi calea ferată.

Primăria Oradea va solicita o expertiză

În urma evaluării pagubelor din zonele în care s-au produs alunecările de teren, s-a stabilit că din suprafaţa totală de 38.759 mp, au fost afectaţi cca 3100 mp (mai puţin de 10%), iar din lungimea totală de 1200 metri a aleilor, sunt afectaţi 165 de metri. De asemenea, un singur punct de belvedere din cele cinci a fost afectat de alunecarea de teren.

Municipalitatea a dispus recuperarea tuturor materialelor din zonele afectate: mobilier (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), elemente ale sistemului de irigaţie, plante etc, cea mai mare parte a acestora fiind în stare bună.

S-a luat legătura cu Inspectoratul Teritorial în Construcţii şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care au făcut mai multe verificări în teren. De asemenea, municipalitatea a dispus executarea unor forări de către geologi, pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare.

„În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea care i-a revenit municipiului Oradea din investiţia totală fiind de 1.722.253 euro.
Amenajarea grădinii publice a început în decembrie 2014, încheindu-se la sfârşitul lunii decembrie 2015. Lucrările executate de firma Abed Nego Com SRL au un termen de garanţie de 5 ani.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut