Știri

decembrie 29, 2015

Share:

Bilanţ la Eurobusiness Parc: investiţii de 60 de milioane de euro în 2015

news-image

Azi, 29 decembrie 2015, Delia Ungur, administrator al Parcului Industrial Eurobusiness Oradea, a prezentat bilanțul SC Eurobusiness Parc Oradea SA pe anul 2015, precum și proiectele parcului pentru anul viitor.

La începutul conferinței, d-na Delia Ungur a amintit că, începând de anul viitor, SC Eurobusiness Parc Oradea SA îşi va schimba denumirea în Agenția de Dezvoltare Locală Oradea S.A.

Totodată, administratorul a menționat că în anul 2015 SC Eurobusiness Parc Oradea SA a obținut titlul de parc industrial pentru parcul Eurobusiness III de pe strada Uzinelor, iar în luna decembrie a obținut același titlu pentru o suprafață de aproape 60 de hectare din parcul Eurobusiness II de pe strada Ogorului. În prezent, suprafața totală a celor trei parcuri industriale din Oradea este de aproape 220 de hectare; Parcul I de pe Șoseaua Borșului cuprinde 121 de hectare, Parcul II de pe strada Ogorului – 83,5 hectare, iar Parcul III de pe strada Uzinelor – 15 hectare.

Delia Ungur a prezentat și situația investițiilor mari atrase prin negociere directă în 2015. În parcurile industriale din Oradea, aceste investiții au o valoare totală de 57 de milioane de euro, în urma cărora vor fi create 950 de locuri de muncă. Investițiile majore vor fi realizate de trei companii și anume:

  • Eberspacher – investiție de 32 de milioane de euro, pe o suprafață de 11 hectare de teren în Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, care va genera 700 de locuri de muncă, dintre care 150 în 2016.
  • Faist Mekatronic extindere investiție în valoare de 10 milioane de euro, pe o suprafață de 1,3 hectare de teren în Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului, unde vor fi create 150 de locuri de muncă. Această firmă are în momentul de față 1200 de angajați.
  • Un investitor local – care va realiza o investiție de 15 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness III de pe strada Uzinelor, pe o suprafață de 7 hectare de teren, unde vor fi create 100 de locuri de muncă.

Tot în anul 2015 au fost organizate trei sesiuni de licitații pentru terenurile din parcurile industriale, a adăugat Delia Ungur.

Totalul investițiilor atrase în parcurile industriale din Oradea în 2015 este de peste 60 de milioane de euro, cu 1000 de locuri de muncă, iar totalul investițiilor atrase în parcurile industriale orădene este până în prezent de peste 332 de milioane de euro, urmând ca numărul locurilor de muncă să ajungă în 2020 la 6.000. În prezent, în parcurile industriale există aproximativ 3000 de angajați.

În ceea ce privește infrastructura de utilități din parcurile industriale, în parcul Eurobusiness I aceasta a fost finalizată în proporție de 100%, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, iar în parcurile Eurobusiness II și III au fost demarate lucrările la infrastructura de utilități care, conform estimărilor făcute, vor fi gata la sfârșitul anului 2017. Gradul de ocupare în parcurile I și II este de aproape 100%, iar în Parcul Eurobusiness III este de aproximativ 80%, a menționat Delia Ungur.

Administratorul Parcurilor Eurobusiness consideră că una dintre marile realizări a anului 2015 este faptul că „demersurile privind distribuția de energie electrică au intrat în linie dreaptă, pentru că în decembrie 2015 societatea Eurobusiness Parc SA a primit acceptul de la Electrica, operatorul regional de distribuție a energiei electrice, în acest sens. La începutul anului 2016 va fi depusă documentația pentru obținerea licenței de distribuție la Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei.”

În ceea ce privește proiectele pentru anul viitor, Delia Ungur a spus că SC Agenția de Dezvoltare Locală SA va începe construcția de hale pe baza cererilor ferme primite de la companii în parcul Eurobusiness I, unde se va construi o hală de 4.000 de metri pătrați pentru o companie din Cehia, iar în parcul Eurobusiness II se va construi o hală de 8.000 de metri pătrați pentru o companie din Germania.

Având în vedere faptul că fondul imobiliar al municipiului Oradea este limitat, anul viitor Agenția de Dezvoltare Locală SA va inventaria toate proprietățile industriale private din oraș (terenuri și hale) cu scopul de a le prezenta investitorilor interesați pe baza unui contract încheiat cu proprietarii acestora.

„Un alt proiect important se referă la Școala profesională, care se va restructura, în sensul că ne dorim crearea unui campus tehnic în care să fie concentrate toate clasele cu meseriile cerute de companiile din parcul industrial. Pregătirea forței de muncă este o prioritate, motiv pentru care ne vom focusa anul viitor pe acest domeniu. Tot în anul 2016, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, vom realiza un studiu al nevoilor companiilor din parcurile industriale pe următorii cinci ani privind forța de muncă cu studii superioare. În funcție de rezultatele studiului, Universitatea își va stabili prioritățile, astfel încât să pregătească forță de muncă în domeniile cerute pe piața muncii.

De asemenea, în 2016 vom continua demersurile pentru înființarea unei școli internaționale în Oradea care este cerută de către companiile care au investit în oraș”, a adăugat Delia Ungur.

La finalul conferinței de presă, Delia Ungur a menționat că tot în 2016 se intenționează amenajarea unui centru de servicii pentru angajații companiilor din Parcul Industrial Eurobusiness I de pe Șoseaua Borșului. Acesta va avea grădiniță, creșă, sală de fitness și alte servicii necesare celor care își desfășoară activitatea în parcul industrial. Centrul de servicii va fi construit în parteneriat cu un investitor privat.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut