Azi, 18 martie 2016, a avut loc la Grota Roșie din Cetatea Oradea deschiderea workshopului „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România”.
Evenimentul a fost organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organism guvernamental fondat în anul 2005 și subordonat direct Primului ministru al Guvernului României.
La eveniment au participat: viceprimarul Huszar Istvan, președintele Consiliului Județean Bihor – dl Cornel Popa, directorul Muzeului Țării Crișurilor – dl Aurel Chiriac, Lucian Silaghi – şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, d-na deputat Florica Cherecheș, prof. univ. dr. Gabriel Moisa din cadrul Universității Oradea.
Deschiderea lucrărilor workshopului a fost făcută de președintele IICCMER, dl. Radu Preda: „Crezul institutului nostru, exprimat în mod public, este crearea unui muzeu al crimelor comunismului în București. Dar la fel de mare nevoie avem de spații ale memoriei în orașele importante ale țării. Astfel, ne-am propus să creăm un forum – o rețea informală prin care să-i adunăm pe cei care încearcă să intre în această logică memorială. Felicit autoritățile locale orădene pentru felul în care arată Cetatea Oradea, pentru că au reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect important de recuperare a istoriei locului. Greul de abia acum începe, pentru că acest loc trebuie umplut cu viață. Noi, ca institut, ne declarăm toată disponibilitatea în acest sens. România are o resursă imaterială care nu a fost exploatată suficient, este vorba de foarte multă suferință, care poate fi pentru noi toți un izvor de sens în perioadele grele, de confuzie sau manipulare. În ceea ce privește orizontul centenarului care va avea loc peste câţiva ani, pot să spun că din cei 100 de ani de Românie unificată, 75 sunt sub semnul unor discuții antagonice. În timp ce unii văd în anumite personalități ale istoriei noastre criminali de război, alții îi asociază cu eroi ai neamului. Tocmai de aceea, un muzeu al crimelor comunismului este o urgență pentru a ne pune în rânduială conștiința istorică.”
La rândul său, viceprimarul Huszar Istvan a precizat: „Primăria Oradea și-a manifestat întodeauna deschiderea față de astfel de evenimente. Vă mulțumesc că ați ales ca Oradea să fie gazda acestui eveniment și vă urez succes pentru următoarele două zile de lucru”.
Recent inaugurata Cetate a Oradei, împreună cu expoziția Muzeul Represiunii și Rezistenței în Bihor, deschis în decembrie 2015 cu sprijinul IICCMER, va fi un punct de atracție și de studiu în calendarul workshopului. Acest workshop va continua în următoarele două zile și se va încheia duminică, 20 martie. În atașament găsiți programul workshopului.
Program-Workshop.doc
descarcă
martie 17, 2016
Potrivit HCL nr. 712/21015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016, ONG-urile care desfăşoară exclusiv activităţi fără scop lucrativ şi care deţin în...
martie 18, 2016
În urma încheierii primelor două etape ale proiectului de revitalizare a Cetăţii Oradea, au fost create condiţiile în vederea reintroducerii acestui monument istoric în circuitul...