Știri

ianuarie 27, 2016

Share:

Completări și precizări legate de cuantumul impozitelor și taxele locale pe anul 2016, așa cum rezultă el acum din consultarea bazei de date a municipiului

news-image

Având în vedere faptul că, din data de 18 ianuarie 2016, contribuabilii au posibilitatea să-și achite din nou impozitele și taxele locale, Primăria Oradea prin specialiștii Direcției Economice aduce la cunoștința acestora următoarele aspecte:

– nivelul impozitelor care rezultă că sunt de achitat în acest moment este rezultatul aplicării noilor reglementări legale (Cod Fiscal) asupra informațiilor existente în evidențele municipiului la 31.12.2015.

– în cazul unor modificări aduse de noul cod fiscal, municipiul nu deține în baza de date informațiile necesare pentru stabilirea impozitului, cum ar fi:

o situația clădirilor mixte

o situația terenului ocupat de clădiri (în unele cazuri)

o situația clădirilor rezidențiale deținute de persoane juridice

– în calculul impozitului pe clădiri, datorat de proprietarii clădirilor degradate, nu este inclusă majorarea cu 100% stabilită prin HCL, aceasta fiind în curs de încărcare în baza de date.

– impozitul pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice e calculat în prezent prin aplicarea procentului de 2% asupra valorii impozabile calculate pentru clădiri rezidenţiale, însă prin depunerea contractelor de dobândire/ALF-urilor (autorizații de luare în folosință) nu mai vechi de 5 ani/rapoartelor de evaluare până la 31.03.2016, impozitul va fi recalculat prin aplicarea unui procent de 1% asupra valorii impozabile așa cum reiese din documentele menționate.

Astfel, există situații în care cuantumul impozitelor datorate de contribuabili este denaturat ca urmare a lipsei informațiilor. În vederea completării bazei de date cu informațiile pe baza cărora să poată fi realizată recalcularea impozitelor pe anul 2016, Direcția Economică aduce următoarele precizări:

pentru persoane juridice

o persoanele juridice care dețin clădiri în proprietate au obligația depunerii declarației de impunere și a documentelor justificative până la data de 31.03.2016.

pentru persoane fizice

o persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri nerezidențiale și clădiri cu destinatie mixtă au obligaţia depunerii declarației de impunere şi a documentelor justificative până la data de 31.03.2016.

În perioada următoare se vor transmite deciziile de impunere prin intermediul Poștei Române. Rugăm consultarea informațiilor primite și, în cazul în care situația contribuabilului este diferită de cea din decizie, contribuabilul este așteptat până la 31.03.2016 la ghișeele Direcției Economice cu documentele justificative, care să ateste această situație. Documentele justificative trebuie să reflecte situația contribuabilului la data de 31.12.2015.

Orice document depus după data de 31.03.2016 va produce modificarea impozitelor datorate începând cu data de 01.01.2017.

Orice modificări care intervin în cursul anului 2016 (pe bază de documente justificative emise în anul 2016) produc modificări începând cu 01.01.2017.

Persoanele care au procedat deja la achitarea impozitelor și taxelor locale șicare vor depune, ulterior efectuării plății, declarație de impunere care va conduce la modificarea obligațiilor de plată vor fi înștiințate în vederea achităriieventualelor sume de plată stabilite suplimentar. În cazul persoanelor care doresc achitarea integrală aobligațiilor până la data de 31.03.2016 în vederea obținerii bonificațieila plată,acestea pot verifica, ulterior depunerii declarației, obligațiile de plată stabilite suplimentar și accesând site-ul Primăriei Oradeahttp://www.oradea.ro/,secțiunea PLĂȚI ONLINE.

Precizări suplimentare referitoare la impozitele și taxele locale

– în categoria clădirilor nerezidențiale sunt incluse acele clădiri care sunt folosite pentru activități administrative, de agrement, comerciale,de cult, de cultură, de educație, financiar bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice, precum și activități similare indiferent de utilizare și/sau denumire, fără ca acestea să intre în categoriaclădirilor rezidenţiale.

– structurile de primire turistice sunt considerateclădiri nerezidențiale.

– clădirile sau spațiile din acestea unde se înregistrează sedii secundareși puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidențial.

Vezi șiDe la 1 ianuarie 2016, impozitul/taxa pe clădiri se calculează în funcție de destinația clădirii

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut