Știri

ianuarie 22, 2015

Share:

Direcția Economică a Primăriei Oradea și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2014

news-image

Viceprimarul Ovidiu Mureșan, Eduard Florea, administrator public și Nadia Haș,director executiv al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea au prezentat azi, în cadrul unei conferinţe de presă, analiza execuţiei bugetare pe anul trecut și administrarea creanțelor fiscale în anul 2014.

Conform explicațiilor date de viceprimarul Mureșan, managementul financiar al orașului s-a bazat, ca în anii anteriori, pe venituri și cheltuieli publice, iar municipiul Oradea a avut un buget al dezvoltării și al serviciilor publice de calitate. Totodată, 2014 a fost anul cu cel mai mare nivel al impozitului pe venitul global și, implicit, cu cel mai mare nivel al veniturilor proprii.

Viceprimarul Mureșan a arătat că principiile bugetare de gestionare a investițiilor publice s-au axat pe reducerea cheltuielilor publice (renegocieri tarife, cererea de plată alternativă pentru creditul bancar), îndeplinirea obiectivelor privind veniturile proprii, susținerea financiară din sursele proprii ale programelor de investiții precum și identificarea de surse alternative de finanțare a investițiilor.

Obiectivele generale în activitatea Direcției Economice precum și sinteza execuției bugetare au fost prezentate de directorul Nadia Haș, care a arătat că direcția a avut pentru anul 2014 ca obiectiv principal o abordare corectă în relația cu locuitorii municipiului și asigurarea de servicii proprii de calitate pentru contribuabili.

În ceea ce privește gradul de realizare a prevederilor bugetare privind veniturile în anul 2014, acesta a fost de 90%, cea ce înseamnă o creștere de venituri față de anul anterior cu 26%, însă față de veniturile prevăzute în bugetul inițial aceste valori sunt în descreștere cu 10 %. Veniturile proprii au înregistrat o creștere cu 7% comparativ cu anul 2013, iar fondurile nerambursabile înregistrează o creștere semnificativă, prin implementarea unui număr considerabil de proiecte, însă veniturile încasate rămân sub nivelul bugetat. În ceea ce privește prelevările din bugetul de stat, acesta are cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 5 ani.

Directorul economic a subliniat faptul că, în ceea ce privește cheltuielile operaționale, acestea prezintă o creștere de 12 % față de cheltuielile din anul trecut, iar în ceea ce privește structura investițiilor publice în anul 2014, s-au continuat programele de investiții în reabilitarea străzilor, a rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea fondului imobiliar, a spațiilor verzi, ponderea cheltuielilor cu investițiile în totalul cheltuielilor publice fiind de 36%.

În ceea ce privește datoria publică a municipiului, în anul 2014 nu a fost contractat nici un contract de împrumut.

Aministratorul public al orașului, dl. Eduard Florea a prezentat obiectivele Direcției Economice pentru anul 2015. Astfel, se dorește înbunătățirea relației cu cetăţenii prin modificarea programului de lucru cu publicul, de luni până joi între orele 7.30-18.00 iar vineri între orele 7.30-16.00. De asemenea, vor fi instalate mijloace de comunicare în centrul de relații cu publicul și zonele publice din cadrul instituției, se va introduce o aplicație pentru plata impozitelor și taxelor locale de pe dispozitivele mobile – Mobile-pay, precum şi un sistem de notificare prin SMS a contribuabililor cu privire la ridicarea actelor emise (avize, acorduri). Se are în vedere şi implementarea în centrul de relații cu publicul a unui punct de încasare de tip Pay Point pentru plata facturilor de utilități publice, scanarea documentelor de impunere fiscală precum și diversificarea modalităților de plată a taxelor de trafic greu, prin SMS și on-line.

Mai multe detalii legate de reperele privind execuția bugetară și administrarea creanțelor fiscale în anul 2014 găsiți în atașament.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut