Știri

martie 08, 2016

Share:

Energia geotermală a Oradiei, valorificată prin programe europene

news-image

Azi, 8 martie 2016, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului termic PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ”, proiect în cadrul programului RO 06 Energie Regenerabilă (RONDINE). Detalii legate de acest proiect au fost prezentate de către viceprimarul Mircea Mălan, respectiv responsabilii de proiect, Arni Gunnarsson și Daniel Țigan.

Viceprimarul Oradiei a arătat că una dintre prioritățile administrației orădene este valorificarea, respectiv gestionarea în condiții cât mai bune a energiei geotermale și punerea în valoare a zăcământului de apă geotermală de sub municipiul Oradea. Punerea în valoare a acestui zăcământ este condiționată de amenajarea unor sonde de reinjecție, după 25 de ani Primăria Oradea reușind să realizeze primele două puțuri prin programele europene pe care le-a câștigat. Proiectul prezentat azi prevede extinderea acestui sistem și în zona Universității – Liceul Sportiv – Partenie Cosma – zona parcului Bălcescu – strada Sucevei.

La rândul său, dl. Arni Gunnarsson, reprezentantul partenerului oficial al proiectului din Islanda, țara care are cea mai bună expertiză din lume în utilizarea energiei geotermale, a menționat că în Islanda utilizarea energiei geotermale are o vechime semnificativă deoarece primul proiect de valorificare a energiei geotermale a fost în implementat încă în anii ’70, iar astăzi aproape 90% din energiile utilizate provin din energia geotermală.

Conform detaliilor prezentate de către dl Daniel Țigan, în cadrul acestui proiect se vor realiza până în primăvara anului 2017 trei investiții majore: puțul de apă geotermală din incinta Universității Oradea va fi legat cu punctul termic de la Liceul sportiv, prin realizarea tuturor rețelelor de legătură dintre aceste două puncte și legătura cu sonda de reinjecție; se va moderniza integral punctul termic 902, care alimentează cu energie termică imobilele situate pe străzile Matei Basarab, Sucevei, Rimanoczy Kalman; totodată se vor înlocui schimbătoarele de căldură vechi, pompele de circulație și vanele cu module termice complet automatizate, cu funcționare în paralel atât pe sistem geotermal cât și pe sistem de agent primar CET.

Alimentarea punctului termic PT 902 cu agent geotermal de 85 grade C va înlocui agentul primar CET pentru producerea de energie termică şi va asigura prepararea apei calde de consum pe perioada sezonului de încălzire. Substaţia geotermală din PT 902 va produce o energie de 3000 Gcal (3498 Mw)/sezon încălzire + 150 Gcal (175Mw)/sezon încălzire pentru prepararea apei calde de consum. Prin utilizarea energiei geotermale în locul agentului primar CET, cantitatea de emisii de CO2 care vor se vor reduce anual este de aprox. 1779 to/an.

Exploatarea zăcământului de apă geotermală este prevăzută a se realiza cu reinjecţia apei geotermale uzate din punct de vedere termic, în vederea asigurării perenităţii zăcământului. Pentru a se putea reinjecta toată cantitatea de apă geotermală extrasă, este necesară executarea unei sonde noi de reinjecţie pe terenul amplasat în cadrul fostei pepiniere, teren aparţinând Primăriei Municipiului Oradea. Forajul de reinjecţie se va executa la o adâncime de 2900 m şi se va realiza de asemenea staţia de reinjecţie aferentă acestuia, constând dintr-un rezervor de 50 mc şi un grup de repompare.

Deoarece temperatura agentului geotermal va fi mai mică decât cea furnizată în prezent de CET, în punctul termic existent se vor face modificări majore, în sensul transformării în substaţie de producere a agentului de încălzire. În caz de forţă majoră (defecţiuni în cadrul forajului geotermal), se va asigura încălzirea prin intermediul agentului primar CET.

Valoarea totală a proiectului este de 17.611.921,21 lei cu TVA, sumă care este finanțată prin programul RO06 Energie Regenerabilă, derulat prin Granturile SEE 2009-2014 și Bugetul de Stat Fondul pentru Mediu.

Mai multe detalii legate de acest proiect găsiți în atașament.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut