Știri

aprilie 10, 2017

Share:

Expoziția Arhitectură și Regalitate poate fi vizitată în Palatul princiar din Cetatea Oradea până în 25 aprilie

news-image

În sălile Palatului princiar din Cetatea Oradea a avut loc azi, 10 aprilie, vernisajul expoziţiei „Arhitectură și Regalitate”. Expoziţia va rămâne deschisă în Cetatea Oradea până în data de 25 aprilie 2017, putând fi vizitată în fiecare zi între orele 9:00 – 17:00 (cu excepția zilei de luni).

Realizată de Primăria Municipiului București, expoziția „Arhitectură și regalitate” a fost adusă la Oradea de către Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), cu sprijinul Creart, pentru a celebra evenimentul din 20 aprilie, care marchează eliberarea oraşuluiOradea și intrarea sa în componenţa României Mari, aşa cum au hotărât delegaţii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

Gazda vernisajului a fost Angela Lupșea, director al Muzeului Cetății Oradea, în deschidere luând cuvântul Mihai Jurca, director al Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și sculptorul Ionel Stoicescu.

„Această expoziție a fost organizată pentru a puncta ziua de 20 aprilie, dar am ales ca vernisajul expoziției să aibă loc astăzi, 10 aprilie, deoarece este ziua de naștere a lui Carol I. Mulțumim celor de la Creart care au făcut posibilă această expoziție, mulțumim municipalității pentru că alocă resurse pentru a celebra astfel de evenimente”, a spus Mihai Jurca, directorul APTOR.

„Expoziția de față reprezintă o trecere în revistă a perioadei în care România a fost monarhie și reflectă modul în care s-a dezvoltat România sub domnia celor patru regi pe care i-a avut. Este evident că nu putem atribui moștenirea arhitecturală doar conducătorilor unei țări, dar fiecare și-a lăsat amprenta într-un anumit fel. Faptul că această expoziție circulă acum este un lucru extrem de sănătos”, a afirmat sculptorul Ionel Stoicescu.

Expoziția „Arhitectură și regalitate” se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României, fiind realizată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, concepție grafică – arh. Octavian Carabela, curator – Ionel Stoicescu și este finanțată de Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (CREART), proiect susținut de Primăria Municipiului București.

Expoziția este completată de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu).

Expoziția a fost prezentată pentru prima oară publicului în luna mai 2016, la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României.

În atașament găsiți o galerie foto.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut