Fostul Cinematograf Transilvania necesită lucrări de reparații capitale, urmând să fie reamenajată în sală studio multifuncțională, cu capacitatea de 200 locuri. În urma expertizei tehnice elaborate, s-a constatat că se impun lucrări de consolidare a structurii existente, precum și lucrări de refuncționalizare. Lucrările vor începe la sfârșitul săptămânii viitoare şi vor fi realizate de S.C CONSTRUCȚII BIHOR S.A. Termenul de realizare a investiției este de 36 luni de la data predării amplasamentului, iar valoarea lucrărilor este de 5.320.939,26 lei (cu TVA inclus).
Intervențiile asupra clădirii existente
Soluția arhitecturală adoptată va permite realizarea unei structuri noi independente, cu profile metalice, având ca prim rol acela de consolidare a clădirii existente, precum și realizarea unor funcțiuni specifice sălii de spectacol (cabină tehnică, culoare tehnice, tavan tehnic pentru mecanismele de scenă).
Intervențiile asupra clădirii existente se referă în principal la:
– Desfacerea a doi stâlpi metalici de susținere a balconului existent, din axul 4;
– Demolarea balconului și a scării din beton armat – foaier;
– Realizarea unui planșeu din beton armat peste subsol;
– Înlocuirea planșeului existent de la mezanin cu un planșeu din beton armat și cofraj pierdut din tablă cutată;
– Consolidarea clădirii existente (realizată în sistem mixt cu pereți portanți din zidărie de cărămidă, stâlpi și grinzi metalice) se va face cu ajutorul unor cadre transversale, dispuse în dreptul stâlpilor existenți cu legături la nivelele planșeelor curente pentru preluarea sarcinilor orizontale;
– Modelarea unor grinzi existente (mărirea sau micșorarea acestora)
– Demolarea elementelor nestructurale de la interior, pereți despărțitori din cărămidă;
– Demontarea scenei existente realizată pe structură din lemn;
– Desfacerea tavanelor false și a elementelor de mascare cu tencuieli pe plasă rabit.
Echiparea clădirii
În prezent, clădirea este racordată la rețeaua de apă-canal a orașului.
În urma lucrărilor de refuncționalizare vor rezulta grupuri sanitare pentru spectatori, actori și personal tehnic, dimensionate la standarde corespunzătoare. Încălzirea va fi asigurată de la punctul termic al zonei, situat la subsolul clădirii, cu radiatoare statice, montate în noile spații create de la subsol, parter și mezanin.
Alimentarea cu apă rece se va realiza printr-un nou branșament la rețeaua de apă existentă în subsolul clădirii, iar alimentarea cu energie termică și apă caldă menajeră se va realiza printr-un nou branșament la punctul termic situat în subsolul clădirii.
Alimentarea cu energie electrică necesară sălii (120 kW) va fi asigurată prin branșamentul existent (50 kW) și printr-un branșament suplimentar de 70 kW, de la rețeaua de distribuție locală, prin postul trafo situat la subsolul clădirii.
Cei 120 kW vor asigura iluminatul spațiilor destinate publicului, scenei, acționarea mecanismelor și echipamentelor de scenă, precum și funcționarea instalației de ventilare și tratare a aerului.
Rețeaua de hidranți interiori va avea o stație de pompare apă pentru stins incendiu care va asigura un debit de 2×2,1 l/s la o presiune de minim 4 bar. În cadrul acestei stații de pompare, pentru asigurarea apei la hidranții interiori se va prevedea o rezervă intangibilă de apă pentru incendiu cu un volum de minim 2520 l (4,2l/s timp de 10 min.)
Finisajele clădirii
La interior, pereţii de compartimentare a spaţiilor pentru public, de joc și pentru personalul tehnic, vor fi realizați cu material de tip uşor – gips carton.
Pardoselile pentru spațiul public, foaier, bar, garderobă și grupurile sanitare vor fi placate cu gresie porțelanată cu grad de antiderapare R9, în culori deschise, de preferinţă ocru-bej. Pardoselile spaţiilor pentru actori și a spațiilor tehnice se vor realiza cu covor PVC trafic intens.
Tavanul sălii de spectacol se va realiza cu materiale fono-absorbante și rezistente la foc, pentru a realiza o bună protecţie față de Casa de Cultură, situată la etajul 1 al clădirii.
Tâmplăria exterioară se va executa cu profile din aluminiu cu barieră termică, asigurând un grad de izolare termică de 1,9 W/mpK și izolare fonică 47Db.
Cinematograful Transilvania este racordat la trei curți interioare comune, care fac posibil accesul, ventilația și lumina naturală a spațiilor interioare.
Odată cu înlocuirea tâmplăriei exterioare se va repara și tencuiala exterioară a fațadei aferente sălii de spectacole și se vor aplica vopsele pe bază de siliciu, culoare ocru-bej, cât mai apropiată de culoarea existentă.
La finalizarea lucrărilor de consolidare, hidroizolaţia existentă a terasei din zona foaierului va fi înlocuită cu o membrană bituminoasă în două straturi, ocazie cu care se vor înlocui și sorturile din tablă ale aticului terasei.
Când lucrările vor fi gata, aici se vor desfășura diverse activități de către instituțiile de cultură – Teatrul „Regina Maria” și Teatrul „Szigligeti Szinhaz”.
septembrie 04, 2015
Poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului şi Compartimentul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal au demarat o acţiune de informare, somare şi sancţionare a...
septembrie 07, 2015
În cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 8 septembrie 2015, consilierii locali vor analiza și vor vota studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici rezultaţi...