Primarul Ilie Bolojan a susținut azi, 28 septembrie 2015, o conferință de presă în care a vorbit, printre altele, despre cel mai important proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, cel privind termoficarea orașului.
Consiliul Local garantează asigurarea carburantului pentru încălzirea orașului
“În ceea ce privește termoficarea, avem două priorități: pregătirea pentru perioada de iarnă și punerea în funcțiune a noii centrale pe gaz, respectiv finalizarea lucrărilor aferente, realizate pe fonduri europene. În ceea ce privește primul obiectiv, Consiliul Local garantează plata căbunelui, pentru a asigura stocurile necesare pentru lunile de iarnă. Noi estimăm că până în luna februarie 2016, încălzirea orașului se va face cu cărbune. Momentan, se lucrează la branșarea noii centrale pe gaz la rețeaua Transgaz, urmând ca lucrările să fie finalizate în prima jumătate a lunii noiembrie, după care în jurul datei de 15 noiembrie să putem testa noua centrală pe gaz”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Au început negocierile cu furnizorii de gaz
Municipalitatea a început deja negocierile cu cei doi furnizori de gaz: Romgaz și Petrom, urmând ca în ședința Consiliului Local de mâine, 29 septembrie 2015, Termoficare S.A să fie mandatată să încheie contractele de cumpărare a gazului.
“Pe șantierul actualei centrale lucrează zilnic 200 – 250 de oameni. Conform contractului de execuție, lucrările trebuie să fie finalizate până în luna februarie 2016, dar dacă reușim să terminăm în luna decembrie a.c., acest lucru va fi un plus pentru economia orașului, deoarece nu va mai trebui să punem bani din bugetul local”, a completat primarul Ilie Bolojan.
Un alt obiectiv al municipiului este încheierea contractelor de mentenanță/service pentru noua centrală pe gaz. Aceste contracte se încheie pe o perioada de 15-20 de ani.
Compania Termoficare S.A va fi pregătită să gestioneze noua centrală pe gaz.
Efectul reabilitării rețelelor de termoficare – reducerea substanțială a pierderilor de apă
În ceea ce privește partea de reabilitare a rețelelor de termoficare – etapa II, înțelegerea pe care o are municipiul este să finanțeze această etapă prin Programul 2014 – 2020.
Urmează să se semneze contractele de execuție cu cei declarați câștigători ai licitației, însă decontările se vor face numai din luna februarie a anului viitor. Avantajul noului Program european 2014 -2020 este că permite executarea lucrărilor înainte de semnarea contractelor de finanțare.
“Trebuie să spun că doar două orașe din țară au avut îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru acest program. Este vorba de Oradea și Râmnicu-Vâlcea. Dacă anul trecut aveam pierderi de 250 mc de apă/oră/an, după investițiile făcute prin reabilitarea rețelelor de termoficare am reușit să reducem aceste pierderi la 105 mc de apă/ oră/an. Acesta este un prim efect al reabilitării rețelelor”, a spus primarul Ilie Bolojan.
septembrie 28, 2015
Vineri, 25 septembrie 2015, a avut loc la sediul ASCO, evenimentul de prezentare a serviciilor şi activităţile desfăşurate de către ASCO, celor 50 de elevi...
septembrie 28, 2015
În cadrul ședinței Consiliului Local de mâine, 29 septembrie, consilierii vor analiza propunerea administrației locale cu privire la asocierea autorităților contractante: Primăria Municipiului Oradea, Administraţia...