Știri

iunie 11, 2015

Share:

Oradea – singurul oraş din Romania care face parte din prestigioasa reţea culturală Art Nouveau

news-image

Data de 10 iunie a fost aleasă acum doi ani pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau. Motivaţia alegerii acestei date este legată de aniversarea a doi arhitecţi reprezentativi pentru acest stil: Antoni Gaudi si Ödön Lechner (http://www.partage-plus.eu/en/contents/81,1st+Art+Nouveau+World+Day).

Reţeaua Art Nouveau cu sediul la Bruxelles a iniţiat şi în acest al treilea an, o serie de manifestări artistice în ideea de a face cunoscut acest stil modern european unui public cât mai larg. Oraşul Oradea este singurul oraş din Romania care face parte din prestigioasa reţea culturală. El a onorat acest statut prin răspunsul prompt la acţiunile întreprinse în acest an la scară europeană de conducerea Reţelei Art Nouveau.

Astfel, la concursul de fotografie cu tema «Femei care au contat în Art Nouveau», membrii Fundaţiei de Protejare a Patrimoniului din judeţul Bihor au trimis o serie de fotografii de epocă cu portrete remarcabile de femei, fotografii realizate în jurul anului 1900.

O altă secţiune tematică a fost aceea a fotografiilor reprezentative pentru oraşele cu patrimoniu Art Nouveau înscrise în reţea. Reţeaua a lansat o invitaţie fiecărui oraş membru de a trimite 15-20 de fotografii, pentru a-şi face cunoscute unui public cât mai larg, comorile arhitecturale. Fotografiile trimise vor fi postate pe PINTEREST (https://fr.pinterest.com/). PINTEREST este o reţea socială bazată pe schimbul de imagini, fiind un suport de afişaj virtual. Şi la această invitaţie Oradea a răspuns cu o serie de fotografii recente ce au apărut îndosariate pe site-ul PINTEREST în data de 10 iunie, când acesta va fi inaugurat.

A treia temă lansată de Reţeaua Art Nouveau a fost centrată pe arta contemporană, mai precis pe creatorii ce rezonează în creaţia lor cu simbolistica şi cu linia formală şi compoziţională Art Nouveau. Pentru Oradea, Ramona Novicov, consultantul ştiinţific în cadrul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, a ales trei creatori cărora le-a adresat un set de patru întrebari legate de preocupările vis-à-vis de potenţialul imagisticii Art Nouveau.

Acestia sunt Iulia Filip Schreier, Mihaela Tătulescu şi Radu Târnoveanu. Chestionarul şi răspunsurile lor însoţite de imagini ale lucrărilor lor au fost postate pe pagina de Facebook a Reţelei tot în data aniversară de 10 iunie.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut