Știri

noiembrie 16, 2017

Share:

Orădenii pot depozita gratuit deșeuri la noul centru de colectare de pe str. Thurzo Sandor

news-image

Viceprimarul Florin Birta a susținut azi, 16 noiembrie, o conferință de presă în teren, în cadrul căreia a fost inaugurat primul centru de colectare selectivă a deşeurilor din Oradea, unde cetăţenii pot depune gratuit deşeuri provenite din gospodării.

Construit de RER, acest centru este situat pe str. Thurzo Sandor și este destinat stocării temporare a următoarelor tipuri de deșeuri: deșeuri cu conținut periculos, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deșeuri electrice/electrocasnice și electronice, materiale plastice, hartie și carton, lemn și mobilier, deșeuri vegetale, dar și deșeuri provenind din construcții/amenajări.

„Așa cum se vede, acest centru, situat chiar la baza pasajului care face legătura cu Cartierul Grigorescu este unul modern, civilizat, care are ca principal scop de a colecta cât mai selectiv deșeurile aruncate de populație și, nu în ultimul rând, de îmbunătățire a efectelor asupra mediului. Astfel, cetățenii municipiului Oradea pot depune aici gratuit deșeurile prevăzute în regulamentul de funcționare a centrului, care sunt notate pe fiecare container. Centrul va funcționa zilnic, de luni până sâmbătă, cu un program de vară în intervalul martie – octombrie de la ora 8:00 – 20:00, iar în perioada de iarnă noiembrie – februarie în intervalul orar 9:00 – 17:00. În continuare, Primăria caută și alte terenuri potrivite pentru a dezvolta și alte astfel de centre pe raza municipiului”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Regulamentul de funcţionare a centrului prevede că cetăţenii pot depune cantităţi limitate la unele categorii de deşeuri. „Sunt unele fracţii la care acceptăm cantităţi nelimitate, cum ar fi reciclabilele clasice ca hârtia, plasticul, metalele. Cantităţi limitate primim la moloz şi mobilier, care au volume mari”, a spus Palhegyi Zoltan, directorul economic RER Oradea.

Centrul de colectare selectivă a costat aprox 150.000 de euro și a fost realizat din cei 850.000 de euro pe care firma de salubritate RER și i-a asumat ca investiții, atunci când Primăria Oradea a prelungit contractul de salubritate pe următorii 4 ani.

De menționat că preluarea deșeurilor în punctul de colectare se efectuează exclusiv de la persoane fizice, care au domiciliul în municipiul Oradea, nu și de la persoanele juridice. Identificarea cetățenilor care vor aduce aici deșeuri se va face în baza cărții de identitate, iar accesul în cadrul punctului de colectare este permis doar vehiculelor cu sarcină utilă maximă de 1,5 tone.

Viceprimarul Florin Birta a mai precizat: „O dată cu inaugurarea acestui centru de colectare selectivă, am decis să pornim și numărătoarea celor 100 de proiecte pe care Primăria Oradea și le-a popus pentru sărbătorirea Centenarului Marii Unirii. Practic, acesta este proiectul nr. 1.”

Deșeurile electrice/electrocasnice/electronice vor fi colectate și transportate din punctual de colectare separată a deșeurilor la operatorul DEE căruia i s-a concesionat această activitate. Deșeurile cu conținut periculos vor fi transportate din punctul de colectare de către o societate comercială, cu care administratorul punctului va deține un contract în acest sens.

Regulamentul de funcționare prevede că în cadrul punctului de colectare de pe str. Thurzo Sandor nu pot fi stocate temporar: deșeuri municipale amestecate, deșeuri menajere (resturi de mâncare), deșeuri cu conținut de azbest, material explozibil și seringi.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut