Știri

mai 03, 2016

Share:

Primăria Oradea participă la cea de-a doua sesiune de atribuire a Pârâului Pețea

news-image

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului anunță deschiderea celei de-a II-a sesiuni din acest an privind atribuirea în custodie a ariilor natural protejate.

Astfel, Primăria Oradea se pregătește să redepună dosarul pentru luarea în custodie a Pârâului Pețea, termenul limită de depunere fiind 27 mai 2016.

Municipiul Oradea este interesat de preluarea în custodie/administrare a Sitului Natura 2000 – Lacul Peţea în vederea implementării unui plan de acţiuni, în condiţiile prevăzute de legislaţia aplicabilă în vigoare, pentru conservarea biodiversităţii specifice şi transmiterii acestui habitat natural local generaţiilor viitoare.

Dosarele pentru atribuirea în custodie se depun la Agenția Națională pentru Protecția mediului (ANPM) din București până la data de 27 mai 2016.

În acest moment dosarul este în lucru, el urmând să fie completat și cu restul documentelor solicitate, respectiv: scrisoarea de bonitate, angajamentul bugetar pe 10 ani (nu pe 5 ani) și prezentarea cazierului fiscal pentru fiecare persoană care se va ocupa de custodia Lacului Pețea.

Din cele 29 de situri de importanţă comunitară existente în judeţul Bihor, patru au zone aparţinând Municipiului Oradea: Lacul Peţea, Crişul Repede amonte de Oradea, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Roşie.

Consiliul Local al Municipiului Oradea, prin Hotărârea nr.737/2015 din luna noiembrie, şi-a dat acordul pentru iniţierea demersurilor legale în vederea preluării în custodie/administrare a Sitului Natura 2000-ROSCI0098-Lacul Peţea, iar primarul Ilie Bolojan a fost împuternicit să ducă la îndeplinire această hotărâre..

Conform angajamentului luat, administrația locală va implementa o serie de măsuri: inventarierea şi cartarea biodiversităţii existente, monitorizarea stării de conservare, implementarea măsurilor specifice de protecţie, reintroducerea speciilor dispărute, reconstrucţia ecologică. În ceea ce priveşte partea turistică a sitului, se vor crea servicii, facilităţi de vizitare şi promovarea turismului, se va realiza infrastructura de vizitare, iar cetăţenii vor fi conştientizaţi de importanţa conservării acestor valori naturale.

Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, declarată arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, este suprapusă sitului Natura 2000 – Lacul Peţea.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut