Știri

august 19, 2015

Share:

Primarul Ilie Bolojan critică intenţia guvernului de a legaliza mita în sistemul de sănătate şi propune în schimb un sistem de coplată

news-image

Primarul Ilie Bolojan, care este şi preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu proiectul de legalizare a plăţilor informale din Sănătate, care nu face decât să perpetueze un sistem bolnav.

Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial, medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare.

Cu privire la această decizie, premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că mediciipot primi „contribuţii suplimentare” de la pacienţi, însă fără condiţionarea actului medical şi numai după efectuarea acestuia, însă aceste contribuţii trebuie să fie fiscalizate.

Legat de decizia ÎCCJ, respectiv declarația premierului Victor Ponta, Ilie Bolojan, în calitate de președinte executiv al AMR, a declarat că acest sistem de plăți informale („şpăgi”) nu se practică în Europa și nici nu este corect.

„La noi, pe fondul salariilor mici din sistemul medical, acest sistem de plăţi este o realitate pe care nu o putem nega. Cred însă că România trebuie să facă ceva pentru a schimba acest sistem”, a spus primarul Oradiei.” Eu cred că această formulă de a legaliza aceste plăţi este una greşită şi care în niciun caz nu ne duce spre sistemul european de sănătate, ci ne menţine, într-o formă cosmetizată, în sistemul pe care-l avem astăzi, un sistem cu neajunsuri semnificative în ceea ce privește plata medicilor sau finanțare”, a declarat Ilie Bolojan.

În afară de faptul că au salarii mici faţă de munca pe care o depun şi riscurile pe care şi le asumă, medicii în actualul sistem de sănătate sunt plătiţi inechitabil, fără să se ia în considerare volumul de muncă al fiecăruia, de performanţă sau numărul de operaţii efectuate, a arătat Ilie Bolojan.

Totodată, primarul a menționat că AMR solicită Guvernului să continue un proiect pilot inițiat încă în anul 2014. „În 2014 a fost făcută o propunere, abandonată de Guvern, prin care actualele spitale au fi putut fi organizate sub formă de fundații, asociații sau societăți comerciale. Oraşul Oradea s-a înscris în acest proiect pilot. Această formulă ne-ar fi permis să plătim medicii după cât lucrează, după performanțele pe care le au; de asemenea, ne-ar fi permis să avem contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu ei, aşa cum este în vestul Europei, respectiv să încheiem contracte de prestări servicii cu medicii. Formula în care aceste spitale sunt gestionate de către autoritățile locale – cele care doresc acest lucru – sub formă de fundații sau societăți comerciale, în care se introduce o formă de coplată, pacienţii putând să opteze pentru un medic sau altul, înseamnă că banii vor fi administrați de către spital, iar relația de plată nu mai are loc între pacient și medic. Solicitarea noastră este să se supună aprobării această prevedere legală care a fost pe site-ul ministrului Sănătății, care să ne permită organizarea spitalelor sub forma de organizații și fundații, astfel încât să avem o flexibilitate mult mai mare în gestionarea spitalelor”, a spus Ilie Bolojan.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut