Știri

iulie 31, 2018

Share:

Programul Integral al Festivalului ORADEA SUMMER FILM 2018

news-image

Vă invităm la patru weekend-uri de filme în aer liber în cea mai frumoasă lună de vară

În luna august, Cinematograful în aer liber din Oradea revine în Parcul Cetății!

Urmează așadar să petrecem împreună seri de vară memorabile în Parcul Cetății Oradea, alături de familie și prieteni. Ediția 2018 a Oradea Summer Film aduce în atenția cinefililor și iubitorilor de activități în aer liber, cele mai noi filme, concerte live și filme de animație pentru copii, într-o mizanscenă cu beculețe și hamace, sub cerul liber. Desigur, berea rece, popcorn-ul, vata pe băț și înghețata, vor avea și ele o zonă special dedicată.

În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecțiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informația va fi transmisă pe pagina de Facebook Oradea Summer Film, precum și în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2018.

Filme de autor, prezente la cele mai prestigioase festivaluri de film, concerte live și filme de animație pentru copii

Elementul de noutate al acestei ediții Oradea Summer Film constă în faptul că toate filmele care vor fi proiectate, în număr de 19, sunt filme de autor, nominalizate sau câștigătoare la festivaluri de film renumite: Oscar, Cannes, Berlin, Sundance, IDFA Amsterdam, Rotterdam, Toronto.

Filmele din programul ORADEA SUMMER FILM 2018 vorbesc despre o diversitate de subiecte, invocând conflicte personale, colective sau politice, într-un mod autentic, prin povești captivante. Filmele au origini diferite (cu excepția celor 4 filme românești) și anume Europa (estică, vestică și nordică), America de Sud, Africa și Asia. Filmele sunt de lung-metraj și vor avea proiecții unice. Datorită scăderii drastice a cinematografelor de artă, aceste filme și-au găsit locul într-un sistem alternativ de distribuție, în circuitul festivalier.

O altă noutate este aceea că programul ediției de anul acesta cuprinde și seri dedicate special celor mici. În fiecare miercuri din perioada de festival (8, 15 și 22 august) pe ecran vor fi proiectate filme de animație pentru copiii cu vârsta între 3-12 ani, sub marca Anim’Est, cel mai important festival de animație din România.

De asemenea, ediția 2018 Oradea Summer Film aduce 3 seri de concerte LIVE tematice, în funcție de specificul fiecărui weekend din festival: Taraf de Caliu în weekend-ul dedicat filmului Est-European, Cvintetul Sagittarius în weekend-ul dedicat Filmului European, și DJ Danaga în ultimul weekend, cu tematica Zilele Filmului Mondial. Concertele vor avea loc în fiecare zi de sâmbătă: 11, 18 și 25 august.

Centenarul Filmului Românesc

Programul festivalului a fost structurat tematic, fiecare din cele 4 weekend-uri având propriul specific.

Astfel, primul weekend (2-5 august) este dedicat Centenarului Filmului Românesc și va fi deschis cu proiecția filmului ‘Un pas în urma serafimilor’, în prezența regizorului Daniel Sandu. Filmul de acțiune îl urmărește pe Gabriel, elev într-un seminar teologic ortodox, care intră într-o serie de conflicte acerbe cu profesorul lui, un preot ortodox. Spectatorii vor avea ocazia să îi pună întrebări regizorului și să afle detalii din spatele producției.

În perioada 3-5 august, în cadrul Centenarului Filmului Românesc – caravana cinematografică inițiată de Andrei Giurgia, jurnalist din Iași și Irina Margareta Nistor, în calitate de ambasador cinema, – vor fi proiectate 3 filme românești care marchează diferite perioade istorice și cinematografice ale României. Filmele vor fi prezentate de Irina Margareta Nistor.

În seara de vineri, 3 august, vom urmări ‘Moartea domnului Lăzărescu’, câștigătorul Un certain regard la Cannes, o comedie neagră a celui care este considerat inițiatorul Noului Val Românesc, Cristi Puiu.

‘Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu’ este un film de montaj realizat dintr-o arhivă extraordinară care îl surprinde pe Nicolae Ceaușescu timp de 25 de ani, în viața publică și privată. Filmul lui Andrei Ujică încheie trilogia sa dedicată sfârșitului comunismului și va fi proiectat în data de 4 august.

Weekend-ul se va încheia cu proiecția filmului ‘Reconstituirea’ (1968), care este considerat de către Asociația Criticilor Români de Film cel mai bun film din toate timpurile. Proiecția este și un omagiu adus regizorului Lucian Pintilie, care s-a stins din viață în acest an. Filmul a fost interzis în timpul regimului comunist. Actrița Ileana Popovici va fi prezentă pentru a vorbi despre filmul lansat acum 50 de ani.

Zilele Filmului Est-European (9-12 August 2018)

În cadrul secțiunii dedicate filmului est-european, propunerea este de a cunoaște prin cinema țările cu care împărțim granițele.

Filmele vorbesc într-un mod profund și cutremurător despre recuperarea istoriei naționale prin memoria personală („The other side of everything”), despre copilăria unui băiat de 10 ani în mijlocul conflictului armat din estul Ucrainei („The distant barking of dogs”) și – despre abordarea surprinzătoare a crizei refugiaților a unui poștaș cu aspirații de primar în satul său din Bulgaria, la graniță cu Turcia („The good postman”). Ultimul film, din Ungaria, („On Body and Soul” – marele premiu la Berlin 2017) schimbă registrul, prezentând o poveste neobișnuită de dragoste dintre un bărbat și o femeie care lucrează împreună într-un abator.

Zilele Filmului European (16-19 August 2018)

Cele patru filme europene de ficțiune debutează cu ‘The square’, o comedie neagră, câștigătorul marelui premiu de la Cannes în 2017, în care curatorul unui muzeu de artă modernă din Stockholm e prins într-o controversă mediatică.

În ‘A ciambra’ (premiat la Cannes), eroul principal, Pio, un băiat italian de origine rromă de 14 ani dintr-un cartier rău famat din Calabria, vrea să demonstreze prin orice cale familiei sale că își poate înlocui fratele mai mare care a intrat la închisoare.

În ‘The Nothing Factory’ se urmărește povestea unor muncitori dintr-o fabrică de lifturi de la marginea Lisabonei care se răzvrătesc împotriva conducerii (în premieră în România, premiul FIRESCI al criticilor de film de la Cannes).

‘The Guilty’ (câștigătorul premiului publicului la TIFF, Sundance și Toronto) este un thriller minimalist din Danemarca: un operator de la linia de urgențe e prins într-o cursă împotriva timpului încercând să salveze prin telefon o femeie.

Zilele Filmului Mondial (23-26 August 2018)

Filmele din afara Europei vin de pe trei continente: Africa, America de Sud și Asia (Orientul Mijlociu și Asia de Sud). ‘Until the birds return’ (nominalizat la Cannes) propune o reprezentare a Algeriei post-coloniale printr-un mozaic de trei povești contemporane fascinante.

‘The reports on Sarah and Saleem’ (premiul publicului la Rotterdam IFF) este un film cu acțiunea plasată în divizatul Ierusalim și urmărește consecințele unei aventuri extramaritale dintre o femeie evreică și un bărbat arab în mijlocul conflictului israeliano-palestinian. În ‘The heiresses’ (Ursul de Argint la Berlin) o femeie înstărită din Asunción, capitala Paraguay-ului trece printr-o revoluție personală, odată ce se lovește de precaritate financiară și cunoaște o femeie mai tânără care o inspiră.

Filmul de închidere, „The next guardian” vine din Bhutan, exotica țară recunoscută pentru măsurarea economiei naționale prin indexul fericirii. În acest film, doi frați adolescenți sunt prinși între modernitate și tradiție într-un sat izolat din munții Himalaya.

Filme de animație pentru copii

În fiecare miercuri din festival (8, 15 și 22 august), de la ora 21:00, vor avea loc proiecții de animații pentru copiii cu vârsta între 3-12 ani, sub marca Anim’Est – Festivalul Internațional de Film de Animație din București.

Cei mici, împreună cu părinții, vor putea urmări animații care nu sunt distribuite de canalele de desene animate sau la cinematografele multiplex. Animațiile provin din Europa, fiind trecute prin festivaluri de film sau din școli de animație prestigioase.

Animațiile care vor fi proiectate în serile de miercuri sunt:

MOOMINS ON THE RIVIERA, 2014, Finlanda-Franța – nominalizat la Shanghai, cel mai bun film de animație

MOLLY MONSTER, 2016, Germania-Suedia-Elveția – nominalizat la Berlin, Ursul de Cristal.

PIM & POM: The Big Adventure, 2014, Olanda – nominalizat la Chicago, cel mai bun film pentru copii.

Cele trei filme vin tot din circuitul festivalier. ‘Moomins on the Riviera’ este o adaptare după o bandă desenată finlandezo-suedeză și arată familia Moomins în aventura lor pe mare spre rivieră. ‘Pim&Pom: The Big Adventure’ vorbește despre prietenia dintre două pisici și ‘Molly Monster’ spune povestea unei simpatice ‘monstruțe’ care învață să își accepte noul frățior.

Toate cele 3 proiecții dedicate copiilor vor fi însoțite de subtitrări în limba română, care vor fi și citite în timp real, pentru micuții care încă nu pot să citească.

Concerte LIVE

Serile de sâmbătă din cadrul Oradea Summer Film (11, 18 și 25 august) vor fi animate de concerte live tematice. Astfel, în 22 august, de la ora 20:00, pe scena Oradea Summer Film vor urca cei de la Taraf de Caliu, care ne vor oferi un concert LIVE, în 18 august Cvintetul Sagittarius de la Filarmonica Oradea ne va purta pe acorduri simfonice, urmând ca în data de 25 august să avem parte de un DJ Set cu Danaga, de la ora 19:00.

PROGRAM

Data

Ora

Filme/ Concert

02-Aug

21:00

UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR, 2017, Daniel Sandu

În prezența regizorului, Daniel Sandu

03-Aug

21:00

Caravana Centenarului Filmului Românesc

MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU, 2005, Cristi Puiu

04-Aug

21:00

Caravana Centenarului Filmului Românesc

AUTOBIOGRAFIA LUI NICOLAE CEAUȘESCU, 2010, Andrei Ujică

05-Aug

21:00

Caravana Centenarului Filmului Românesc

RECONSTITUIREA, 1968, Lucian Pintilie

Invitat special: actrița Ileana Popovici

08-Aug

21:00

MOOMINS ON THE RIVIERA, 2014, Finlanda-Franța

*Cu subtirări redate live în română.

09-Aug

21:00

THE DISTANT BARKING OF DOGS, 2017, Ucraina

10-Aug

21:00

THE OTHER SIDE OF EVERYTHING, 2017, Serbia

11-Aug

20:00

21:00

Concert: TARAF DE CALIU

Film: THE GOOD POSTMAN, 2016, Bulgaria

12-Aug

21:00

ON BODY AND SOUL, 2017, Ungaria

15-Aug

21:00

TED SIEGER’S MOLLY MONSTER, 2016, Elveția-Germania-Suedia

*Cu subtirări redate live în română.

16-Aug

21:00

THE SQUARE, 2017, Suedia

17-Aug

21:00

A CIAMBRA, 2017, Italia

18-Aug

20:00

21:00

Concert: CVINTET SAGITTARIUS, Oradea

Film: THE NOTHING FACTORY, 2017, Portugalia

19-Aug

21:00

THE GUILTY, 2018, Danemarca

22-Aug

21:00

PIM & POM: The Big Adventure, 2014, Olanda

*Cu subtirări redate live în română

23-Aug

21:00

UNTIL THE BIRDS RETURN, 2017, Algeria

24-Aug

21:00

THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM, 2018, Palestina

25-Aug

19:00

21:00

DJ Set: DANAGA

Film: THE HEIRESSES, 2018, Paraguay

26-Aug

21:00

THE NEXT GUARDIAN, 2017, Bhutan

Vă invităm să ne urmăriți pe conturile oficiale ale evenimentului:

Facebook: https://www.facebook.com/oradeasummerfilm/

Event: https://www.facebook.com/events/1158460094294021/

Website: http://www.oradeasummerfilm.ro/

Instagram: https://www.instagram.com/oradea_summer_film/

Eveniment organizat de: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea și al Muzeului orașului Oradea – Complex cultural (Cetatea Oradea).

Partener Principal: Raiffeisen Bank.

Sprijinit de: Ergocon, Daikin Romania și Technova.

Prezentat de: Staropramen.

În parteneriat cu: Centenarul Filmul Românesc și Anim’Est.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut