Știri

decembrie 08, 2015

Share:

Propuneri de modificare a reţelei şcolare orădene pentru anul şcolar 2016-2017

news-image

Primarul Ilie Bolojan a anunțat în cadrul conferinței de presă de azi, 8 decembrie, că reprezentanții Primăriei Oradea și ai Comisiei Consiliului Local pentru activităţi social-culturale, culte, învăţământ, tineret, activităţi sportive şi de agrement au discutat în ultimele săptămâni propunerile de modificare a reţelei şcolare din Municipiul Oradea pentru anul şcolar 2016-2017.

Obiectivele principale ale modificărilor propuse de executivul Primăriei sunt: crearea unui sistem de învăţământ organizat, administrat și finanţat corespunzător (încadrarea cheltuielilor în cuantumul sumelor alocate prin costurile standard pe elev), respectiv adaptarea profilelor de învăţământ la nevoile reale ale pieţei muncii.

Conform primarului Ilie Bolojan, modificările propuse privind rețeaua școlară a administrației locale pe anul 2016/2015 sunt:

1. desființarea a două grădinițe fără personalitate juridică:

a. Grădinița cu Program Normal nr. 1, subordonată Grădiniței cu Program Prelungit nr. 25 (cu personalitate juridică)

b. Grădinița cu Program Prelungit nr. 37, subordonată Grădiniței cu Program Prelungit nr. 54 (cu personalitate juridică).

2. fuziunea prin absorbţie a două dintre unităţile şcolare cu profil tehnologic: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea şi Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea.

Primarul a enumerat și motivele desființării celor două grădinițe, respectiv fuziunii celor două școli tehnice.

În cazul desființării Grădiniței cu Program Normal nr. 1, respectiv a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 37, argumentele avute în vedere sunt:

  • Grădinița cu Program Normal nr.1:
    • Spațiul este deținut cu chirie: 4.000 lei/lună
    • Numărul copiilor înscriși este redus: 42 (27+15)
    • Prezența zilnică redusă a copiilor
    • Reducerea solicitărilor pentru programul normal al copiilor
    • Există disponibilitate pentru preluarea parţială a grupelor la Grădiniţa nr. 22, în incinta Creşei de pe str. Grădinarilor sau o altă locaţie deţinută de Primărie.
  • Grădinița cu Program Prelungit nr. 37:
    • Spațiul este deținut în proprietate de un terţ care a anunţat oficial intenţia demolării construcţiei existente
    • Municipalitatea nu deţine în prezent un contract valid de comodat/închiriere
    • În apropiere funcţionează Grădiniţa 54, care dispune de 2 săli utilizate în prezent de Consiliul Judeţean, care pot fi disponibilizate.

În cazul fuziunii propuse a celor două colegii tehnice, argumentele avute în vedere sunt:

– localizarea unităţilor şcolare propuse pentru fuziune

– profilele tehnologice comune/apropiate – Campus cu profil tehnologic

– baza materială comună completă (ateliere tehnice modernizate, sală de sport, camin-internat, cantină, etc.)

– fuziunea va permite păstrarea tuturor specializărilor celor două unităţi şcolare, mobilitatea cadrelor didactice şi a elevilor, siguranţa posturilor pe termen lung.

– necesitatea concentrării învăţământului profesional – cu profil tehnic-industrial

– asigurarea unei relaţionări directe între un colegiu cu profil tehnic-industrial şi Şcoala Eurobusiness (asociaţia firmelor pentru susţinerea învăţământului profesional)

– asigurarea unei mai bune gestionări a sumelor alocate pe baza costurilor standard pe elev pentru cheltuielile salariale şi materiale.

Unitatea şcolară rezultată în urma fuziunii urmează să păstreze numele Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, a menționat primarul Ilie Bolojan. “Ne dorim în primul rând să avem o școlă de meserii în Oradea care să ofere forță de muncă calificată pentru toate companiile care sunt în orașul Oradea, începând de la companiile de tradiție la companiile care au venit recent în Oradea, companii care au număr mare de angajați și care în permanență au nevoie de forță de muncă calificată. Cele două unități de învățământ au practic o locație comună care a fost spartă în ultimii ani, au o bază care ar putea fi folosită în comun, din acest punct de vedere ar putea fi locația în care am putea dezvolta această școală de meserii”, a spus primarul.

Ilie Bolojan a adăugat că este mult mai important să fie pregătiți anual sute de tineri pentru piața muncii, iar dacă acest lucru se va întâmpla, etapa următoare presupune stabilirea unei legături directe dintre cele mai importante companii din Oradea și școala de meserii, fiecare clasă din școală fiind arondată unei companii sau grup de companii, iar profesorii care predau la această școală să se ducă la aceste fabrici și să adapteze materiile predate tehnicilor de fabrică ale acestor companii. Companiile, la rândul lor, împreună cu Primăria Oradea, vor finanța dotarea acestor laboratoare, acordarea de burse elevilor și alocarea de ingineri sau maiștri din aceste companii pentru a le preda materille de specialitate.

Ilie Bolojan a menționat că modelul de școală tehnică nu este unic în România, sunt exemple de bune practici în țară, iar dacă avem o școală de meserii de care e nevoie, investitorii vor veni în număr mare în Oradea.

Proiectul modificării rețelei școlare urmează să fie discutat în viitor în Consiliul Local, respectiv cu Inspectoratul Școlar Județean.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut